De Kilimanjaro a auzit aproape toată lumea (din România) de când a urcat diva “Surprizelor”. Atunci toți au zis că e un “deal un pic mai înalt” și că oricine poate ajunge sus, că nu e mare scofală…
În realitate Mount Kilimanjaro (“Muntele Alb”) cu vârful Uhuru Peak de 5895 m, este cel mai înalt vârf din Africa, și face parte atât din Circuitul 7 Summits, cât și din Circuitul 7 Volcanos. Între noi fie vorba este și cel mai înalt (proeminent) vulcan din lume, iar ca să ajungi în vârful lui ai nevoie de ceva (mai mult) antrenament dar și de multă determinare!
Eu am urcat deja de câteva ori și cred că am cunoștințele necesare să te pot ajuta să ajungi și tu sus, să îți îndeplinești visul!
În toiul verii, în perioada cu cea mai bună vreme de urcat pe Kilimanjaro dăm startul expediției noastre. Perioada aleasă este 16-30 iulie 2025.
Am ales ruta Machame, (varianta de 7 zile) zisă și Whiskey, considerată cea mai frumoasă și cu rata cea mai mare de reușită pe Kilimanjaro, în plus este și o rută de tip circuit. Cazarea pe munte, se face în corturi de expediție, iar porterii ne vor căra majoritatea bagajelor, în timp ce noi vom avea doar bagaj ușor în spate. Pe tot parcursul expediției veți fi însoțiți de un ghid montan român, care a mai parcurs ruta, dar și de câțiva ghizi locali, bucătar și porteri.
Ziua 1-2: 16,17 iulie 2025
Plecăm pe 16 iulie din București sau din orice alt colț al lumii cu destinația Kilimanjaro Airport (Tanzania).
Aventura noastră în Tanzania începe în momentul în care aterizați pe Aeroportul Internațional Kilimanjaro (17 iulie). Transferul de la aeroport la hotelului nostru din Moshi durează aproximativ o oră.
Tot azi vom avea și ședința tehnică cu ghizii locali care ne vor însoți pe toată durata expediției pe munte și care vă vor oferi informațiile esențiale pentru călătoria dumneavoastră pe acoperișul Africii.
Ziua 3: 18 iulie
Moshi- Machame Gate (1490m) – Machame Camp (2980m)
După micul dejun la hotel, vom pleca spre Machame Village. După înregistrarea la biroul Parcului, începem ascensiunea prin pădurea tropicală, o adevărată junglă. Vom avea pauză de prânz la jumătatea drumului și după-amiază vom ajunge în zona campingului Machame la 2980m. Durata 6 ore
Cazare la cort!
Ziua 4: 19 iulie
Tabăra Machame (2980m) – Tabăra Shira (3840m)
Ne trezim devreme și după micul dejun începem urcușul spre golul alpin unde ajungem pe o creastă stâncoasă chiar pe platoul Shira și campingul Shira la 3 840 m. De aici putem vedea Muntele Mera, ridicându-se deasupra norilor. Durata 6 ore
Cazare la cort!
Ziua 5: 20 iulie
Shira (la 3840m)- Lava Tower (la 4630m) -tabăra Barranco (la 3950m)
Azi avem prima zi de aclimatizare! Traseul se transformă acum într-un peisaj semi-deșertic și stâncos și ajungem la punctul numit „Lava Tower” sau „turnul de lavă” unde se ajunge la o altitudine de 4630m după aproximativ 5 ore. Aceasta este cu siguranță cea mai grea zi de până acum. În mod normal, în jurul acestui punct, pentru prima dată, unii turisti vor începe să simtă simptomele altitudinii: lipsă de aer și dureri de cap. După prânz coborâm din nou aproape 700m până în zona campingului Barranco. Coborârea la tabăra Barranco durează aproximativ 2 ore și oferă oportunități grozave de a face câteva fotografii frumoase ale Breach Vest și Breach Wall. Tabăra este situată într-o vale sub Great Barranco Wall, ceea ce ar trebui să vă ofere un apus memorabil în timp ce așteptați pregătirea cinei. Coborârea în tabără ne va ajuta și la o aclimatizare mai usoară, pentru a evita răul de altitudine.
Durata 7 ore. Cazare la cort!
Ziua 6: 21 iulie
Tabăra Barranco (3950m) -Tabara Karanga (4035m)
După ce ați petrecut noaptea sub Marele Zid Barranco (o priveliște foarte
impunătoare) astăzi ajungem chiar sub ghețarul Heim și vedem cu adevărat cât de frumos este Kilimanjaro. Traseul coboară prin Valea Karanga și apoi urcă destul de abrupt în Tabăra Karanga. Aceasta este o altă zi pentru a ajuta la aclimatizare. Durata aproximativă 3-4 ore. Cazare la cort!
Ziua 7: 22 iulie
Tabara Karanga (4035m) – Tabăra Barafu Hut 4640m (Barafu înseamnă „gheață”)
După un mic dejun pe îndelete, vom porni spre destinația de astăzi, Tabăra Barafu. Drumeția te conduce printr-un peisaj sterp, iar după 3 ore ajungi în tabără. În restul zilei te poți relaxa pentru că mâine este ziua vârfului!
Vârful este acum la doar 1345 m deasupra noastră și de aici vom face ascensiunea finală #Sprevarf. Pregătim echipamentul, îmbrăcămintea groasă, termosul și bateriile în lanterne. Astăzi stingerea este devreme (în jurul orei 19) și încearcăm să ne odihnim cât mai bine.
Durata 3 ore. Cazare la cort!
Ziua 8: 23 iulie
Ziua Vârfului!!!
Tabăra Barafu (4640m) – Vârful Uhuru (5895m) – Mweka (3100m)
Ne trezim în jurul orei 12 noaptea și încercăm să mâncăm ceva ușor înainte să părăsim tabăra. Vom pleca la lumina lanternelor spre Stella Point pe marginea craterului, traseu fără zone tehnice. Pentru mulți, această urcare de 6 ore până la Punctul Stella este cea mai dificilă din punct de vedere mental, fizic și al lipsei oxigenului. La Stella Point (5685m) ne oprim pentru o scurtă pauză și vom fi răsplătiti cu cel mai magnific răsărit pe care îl veți vedea vreodată (dacă vremea o permite). De la Stella Point, veți întâlni în mod normal zăpadă pe tot drumul până la Vârful Uhuru 5895m, că doar suntem pe ghetar. Ne vom bucura de reușita noastră, vom face poze și va fi o zi de ținut minte pentru tot restul vieții!
Coborârea spre Barafu durează aproximativ 3 ore. Facem o scurtă pauză, mâncăm și adunăm restul echipamentului, iar apoi continuăm coborârea până în tabăra Mweka unde ajungem după-amiază.
Durata totală, aproximativ 12-14 ore. Cazare la cort.
Ziua 9: 24 iulie
Tabăra Mweka (3100m) – Poarta Mweka (1980m)
După micul dejun, vom avea o mare petrecere cu dans și cântece alaturi de ghizii și porterii nostri. Este și momentul să înmânăm tipsurile ghizilor, bucătarilor și porterilor. După petrecere coborâm timp de 3 ore până la Poarta Mweka unde primim certificate oficiale care atestă reușita noastră. În satul Mweka vom servi un prânz cald, dar și renumita bere Kilimanjaro, apoi plecăm înapoi la Moshi, unde petrecerea continuă la hotel.
Durata 3 ore. Cazare la hotel
Ziua 10: 25 iulie
Moshi- Parcul Național Tarangire- Safari
După micul dejun, mergem spre Parcul Național Tarangire.
Parcul Național Tarangire este cunoscut pentru populația sa mare de elefanți și baobabii gigantici. Râul Tarangire este sursa permanentă de apă din întregul parc, iar în jurul lui vă puteți aștepta să vedeți elefanti, lei, leoparzi, șacali, gheparzi, bivoli, girafe, gnu, zebre. Prânzul va fi servit în interiorul parcului, iar cazarea este la camping Fanaka. Cazare la cort.
Ziua 11: 26 iulie
Safari- Craterul Ngorongoro- Moshi
Servim micul dejun devreme, apoi plecăm spre Craterul Ngorongoro, unde coborâm peste 600 de metri. Craterul Ngorongoro este menționat de mulți drept a 8-a minune a lumii. Craterul adună un număr mare de animale sălbatice, care include turme de gnu, bivoli, zebre, hipopotami, elefanți africani și rarul rinocer negru.
O altă parte interesantă a acestui sanctuar al vieții sălbatice este populația densă de prădători, cum ar fi leii, gheparzii, hienele, șacalii și leopardul. După-amiaza târziu, plecăm înapoi la Moshi pentru cină și cazare. Extra, dacă timpul o permite putem vizita si un trib Masai (cost suplimentar aproximativ 10-20 eur)
Ziua 12: 27 iulie
Cascada Materuni și drumul cafelei!
Materuni este casa tribului Chagga și este încă un sat tribal autentic. Plecăm din Moshi dimineața, spre satul Materuni. Întâi veți vizita cascada, care se află la aproximativ 30 de minute de mers pe jos. Priveliștile sunt cu adevărat uluitoare și, cu puțin noroc, vei vedea vârful Kilimanjaro. Când ajungeți la cascadă, veți vedea că are peste 80 de metri înălțime. Tot aici la baza cascadei este „piscina”un loc primitor bun pentru o bălăceală răcoritoare, așa că nu uitați costumele de baie! La întoarcere veți experimenta un prânz tradițional în satul Chagga. De asemenea, veți avea ocazia să gustați bere locală din banane – cu siguranță nu trebuie ratată!
Dar asta nu este tot. În continuare, vă așteaptă experiența cafelei! Aici vei afla cum este pregătită cafeaua: cultivare, uscare, prăjire și în sfârșit fierberea pentru a fi băută. Veți fi, de asemenea, invitață să ajutați la măcinarea cafelei, care este în mod tradițional însoțită de cântece și dansuri Chagga – o distracție și un mod rapid de a te cufunda în cultura locală. Înainte să spunem la revedere și să te întorci la Moshi, puteți savura cafeaua pe care ați făcut-o chiar voi.
Cazare la Moshi la hotel
Ziua 13: 28 iulie
Relaxarea continua si avem pregatita o excursie de o zi la izvoarele termale Chemka. Călătoria până la izvoarele termale durează aproximativ o oră. Mai întâi trecem pe lângă plantații de trestie de zahăr, apoi ajungem la jungla africană. Albiile uscate ale râurilor, baobabii și salcâmii ne însoțesc tot drumul. Izvoarele termale din Kikuletwa, cunoscute și sub numele de Chemka Hot Springs, sunt aproape de satul Rundugai și sunt unul dintre cele mai frumoase locuri din Tanzania pentru relaxare. Micul iaz este înconjurat de palmieri și smochini. Dimineața, maimuțele albastre pot fi observate adesea în copaci, în timp ce apa turcoaz, vă invită la o baie răcoritoare. Deși sunt numite izvoare termale, apa din Kikuletwa nu este cu adevărat „fierbinte”, ci răcoritoare, deoarece sursa de apă este alimentată de ghetarul Kilimanjaro însuși. Bucurați-vă de o zi minunată exact așa cum doriți, înotând, lenevind la soare, sau discutând cu localnicii la micul bar – voi decideti!
La amiază vom avea un prânz picnic, iar după-amiaza târziu ne întoarcem relaxați la Moshi.
Ziua 14: 29 iulie
După micul dejun este timpul să pregătim bagajele și să prindem zborul spre țară!
În funcție de zbor și legături ajungem la București și apoi acasă!
- Perioada: 16-30 iulie 2025
- Tarif: 3180 $/ persoană (cuplurile au reducere 3130 $/persoană). Tura se ține cu grup minim de 4 persoane.
Dacă înscrierea este înainte de data de 31 decembrie 2024 (cu avans dat 50%), prețul este de 3100$!!!
Servicii incluse:
- Cazare și mic dejun în Moshi 5 nopți la hotel
- corturi de expediție de calitate
- Ghizi montani cu experiență
- Toate taxele Parcului
- Taxe de salvare
- Toate mesele în timp ce sunteți pe Munte
- Ghizi, porteri și bucătari
- Cort de masă
- Porții mari de alimente proaspete, sănătoase și nutritive
- Apă de băut, purificată
- Tratamentul corect și etic al hamalilor
- Transfer la și de la aeroportul internațional Kilimanjaro.
- Ghid profesionist de safari
- Transport cu vehicul 4×4 la safari
- Diplome care atestă reușita vârfului
Servicii neincluse:
- Viza Tanzania (în cazul în care nu aveți cetățenie română)
- Bacșiș pentru ghizi și porteri (250 $ pe munte) cât și pentru personalul din safari (50$)
- Cheltuieli personale (spălătorie, cartelă telefon, încărcare telefon, băuturi etc.)
- Mesele care nu sunt enumerate mai sus (cina în oraș)
- Biletul de avion – ruta București- Kilimanjaro
- Asigurare medical
Echipament necesar:
- bagaj mare 60-100l și rucsac mic de tură 25-40l
- pelerină de ploaie
- bocanci de trekking + bocanci de iarnă sau 3 sezoane
- parazăpezi
- șapcă/ pălărie de soare
- căciulă sau cagulă
- geacă impermeabilă Gore Tex
- geacă de puf
- mănuși
- pantaloni de trekking
- windstopper și bluză de corp
- ochelari de soare polarizați
- cremă de soare
- termos
- se recomandă sac de dormit de iarnă cu temperatura de confort la -10 grade
- lanternă / frontală + baterii
Acte necesare:
- pașaport valabil minim 6 luni
- dovadă vaccine febră galbenă (recomandat)
- în zonă moneda agreata este $ și este de preferat să aveți la voi cash!
Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient să dați “join” pe Facebook, ci trebuie să îmi scrieți câte ceva despre experiența voastră montană și după o scurtă discuție, să confirmați participarea prin achitarea unui avans de 50% din tarif, până la data de 1 iunie 2025! Dacă vă retrageți din expediție după data de 15 iunie, va trebui să vă găsiți un înlocuitor pentru recuperarea avansului!
Pentru alte informații despre costuri, rută, transport, echipament necesar și ghidaj montan, precum și pentru înscrieri vă rog să îmi scrieți la adresa:
drumetiiinromania@gmail.com sau să sunați la telefon/whatsApp: +40726 279 537 – Cristi
Ne vedem prin munți #Sprevarf