Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Relaxare de vară pe cel mai înalt vârf din Balcani: Musala 2925m

musala cristi minculescu

În mijlocul verii vă propun o ascensiune a vârfului Musala, din M-tii Rila, Bulgaria, cel mai înalt pisc din Balcani, în cadrul unei excursii de 3 zile, dedicată celor care doresc să se antreneze alaturi de mine pe un vârf care are aproape 3000m!

Musala este cunoscut și ca „muntele lacurilor” datorită numeroaselor lacuri glaciare pe care le găzduiește. Drumețiile #Sprevarf  Musala oferă peisaje spectaculoase și trec pe lângă lacuri alpine impresionante, cum ar fi Lacul Musala și Lacul Ledeno.

Nu trebuie să fii un super-alpinist ca să mergi cu noi în tură!  Traseul nostru nu este unul tehnic, dar necesită o bună condiție fizică a turiștilor, iar traseul cel mai popular începe din stațiunea Borovets, de unde se poate urca cu telecabina până la Yastrebets, reducând astfel considerabil timpul de drumeție. De aici, traseul continuă prin peisaje montane până la cabana Musala, și apoi până la vârf, trecând pe lângă mai multe lacuri glaciare. Este o destinație populară atât pentru drumeții de vară, cât și pentru sporturile de iarnă, atrăgând numeroși turiști datorită peisajelor sale uimitoare.

Perioada: 2-4 august 2024

  • Ghid montan atestat de Ministerul Turismului:
  • Cristi Minculescu, legitimație 10169
  • Locuri limitate: 6.
  • Pret: 320 eur/persoană

Ziua 1, vineri 2 august

Vom pleca dimineața devreme din București către Borovets, iar durata rutei va fi de cca. 7-9 ore.

Cazare la hote/pensiune în camere duble în stațiunea Borovets. În această seară va avea loc o sedință tehnică în care veți afla amănunte despre tura de a doua zi și vom stabili împreună ce fel de echipament luăm cu noi pe munte, pe ce traseu vom urca, veti afla date despre cum va fi vremea și despre ceea ce ne propunem să facem pe creste!

Ziua 2, Ziua vârfului, sambata 3 august

Ne trezim dimineața, ne bem cafeaua, iar apoi plecăm #Sprevarf, având la noi un ruscac cu echipamentul necesar pe munte. Vom lua telecabina (la prima ora) și ne vom îndrepta către cabana Musala.

Urcarea pe munte este de tip combinată: telegondolă (Yastrebets 2,369 m) cu tura de trekking, total cca 2 ore de ascensiune pe munte până la cabana Musala. De aici, vom ajunge dupa circa 1,5h -2 h la Refugiul Everest, Ledenoto Ezero, cota 2700m.

Realizăm apoi ascensiunea pe vf. Musala 2925m, cel mai înalt vârf din Balcani, pe care vom ajunge în circa 1oră din momentul plecării de la acest refugiu, urmand o creastă ascuțită dotată cu cabluri de asigurare sau poteca de vară.

Facem câteva poze pentru a imortaliza momentul pe cel mai înalt vârf al Balcanilor 2925m și apoi coborâm către cabana, iar apoi mai departe în stațiunea Borovets, unde ne vom face comozi la hotelul nostru și ne pregătim de o seară agreabilă!

Vom ieși în oraș și vom putea degusta din bucatele bulgarești pregătite cu grija la unul din restaurantele din stațiune!

Despre tura din munți:

Durata tura circuit Yastrabets 2369m – cabana Musala – Refugiul Everest – vârful Musala – retur cabană – statiunea Borovets: cca. 8-9 ore.

Dificultate: medie cu câteva pasaje expuse care necesită să nu aveți teamă de înalțime!

Ziua 3, duminica 4 august

Dimineața ne vom pregăti bagajele și ne reîntoarcem acasă pe ruta Borovets-București: durata cca. 6-9 ore.

  • Tarif: 320 eur/persoană.
  • Include 2 nopti de cazare în stațiunea Borovets la hotel în camere duble.
  • mic dejun la hotel
  • piscina
  • serviciile de ghidaj montan, urmând să aveți la dispozitie un ghid montan autorizat, cu experiență în munți înalți: Alpi, Kilimanjaro si Himalaya!

Nu aveți incluse alte servicii care nu au fost specificate în program.

  • nu este inclus transportul (urmând să ne grupăm pe mașinile personale sau să închiriem microbuz). Costul carburantului si taxele de drum se va împărți la participanți!

****Atenție!

Aceasta este o tură alpină de vară derulată la peste 2900m altitudine, astfel încât  trebuie să aveți la voi haine mai groase, o geacă impermeabilă și rezistentă la vânt, bluza de corp din material sintetic, pantaloni, bocanci de vară, lanternă frontală, bețe de trekking, rucsac pentru tură de 1 zi.

Tura propusă poate suferi modificări în funcție de starea vremii, iar deciziile din cadrul ascensiunii privind traseul urmat și eventualele retrageri forțate aparțin DOAR ghizilor montani profeșioniști care vă însoțesc.

*****Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient să dați “join” pe Facebook, ci trebuie să îmi scrieți câte ceva despre experiența voastră montană și după o scurtă discuție, să confirmați participarea prin achitarea avansului sau integral!

Înscrierea în cadrul excursiei este valabilă doar după achitarea avansului!!!

Informații și înscrieri la adresa: drumetiiinromania@gmail.com sau la telefon/WhatsApp: 0726 279 537-Cristi

Ne vedem prin munți! #Sprevarf