Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Jurnal din Himalaya – Pregătirea Expediţiei

     Antrenamentul psihic şi fizic 

Visul oricărui iubitor al muntelui este să ajungă undeva, pe „acoperişul lumii“, aşa cum mai sunt cunoscuţi Munţii Himalaya. A fost, dintotdeauna, şi dorinţa mea, iar acum sunt la câteva zile distanţă de a mi-o transforma în realitate.

Sunt ghid montan cu ceva experienţă acumulată în ţară, dar şi în trasee din afara țării, însă de data aceasta voi merge în Himalaya din postura de turist. Pentru că sunt de principiu că, din când în când, profesorul trebuie să accepte că nu le ştie pe toate, că teoria nu este suficientă pentru a fi un bun practician, iar atunci când vrei să descoperi necunoscutul să accepţi să fii, din nou, elev.

Am emoţii şi, pe măsură ce timpul trece şi se apropie data de 1 aprilie, atunci când mă voi îmbarca pentru expediţia Everest Base Camp (5364m) şi Island Peak (6189m), simt acea nelinişte din stomac. O stare total diferită de cea pe care o am, din când în când, din postura de ghid.

Ştiu că urmează să descopăr o lume total nouă, să am parte de nişte experienţe unice, să-mi supun fizicul şi psihicul, în premieră, unor limite pe care sper să le trec cu bine, să mă bucur de peisaje pe care le-am tot admirat în diverse fotografii, documentare sau am călătorit pe acolo cu ochii minţii, în timp ce-i ascultam pe cei care le-au cunoscut deja.

Voi afla povestea şerpaşilor, voi vedea cum stau treburile cu aclimatizarea la peste 6000 de metri, voi fi faţă-n faţă cu Pumori, acolo unde regretatul Zsolt Torok, dar și Teo Vlad şi Romică Popa (prahovean de-al nostru) au scris istorie în alpinismul internaţional, deschizând, în 2018, o nouă rută. Şi câte vor mai fi de aflat şi de povestit…

Până atunci, am început pregătirea: antrenament zilnic, testarea echipamentului şi selectarea acestuia pentru bagajul pe care-l voi avea în cele trei săptămâni de expediţie, exersarea nodurilor de alpinism, documentarea despre fiecare etapă a traseului, despre alimentaţia adecvată etc.

Nu mă întrebaţi pe când Everestul? Recunosc că nu îl am în plan! După cum ştiţi, sloganul meu este #sprevârf şi înainte de a atinge o culme, cel mai mult mă bucură călătoria. Ca şi în viaţă… Pe lângă datele de început şi de sfârşit, contează modul în care ţi-ai umplut existenţa, cu ce-ai făcut, cum te-ai bucurat, ce laşi în urmă etc.

Şi pentru că am nevoie de susţinere, dar şi pentru că-mi doresc să împărtăşesc cu voi această experienţă pe care o aştept de ceva timp, vă invit să-mi fiţi alături zilnic pe:

În imaginile de mai jos, găsiţi câteva detalii despre antrenamentul zilnic pe care-l fac în aer liber, la Câmpina, în parcul Soceram şi pe dealul Muscel, cunoscut mai ales de amatorii de ciclism şi motociclism, aici fiind organizat evenimentul MTB, Royal Race Câmpina.