Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Distracție în Bulgaria – schi si varful Musala

Parcul National Rila Bulgaria

Distracție, schi si vârful Musala (2925m) din Bulgaria 27-30 ianuarie

In plina iarna, in luna ianuarie, va propunem o ascensiune hibernala a varfului Musala 2925m, Muntii Rila din Bulgaria, cel mai inalt pisc din Balcani in cadrul unei excursii de 4 zile, dedicata celor care doresc sa se antreneze alaturi de noi pe un varf care are aproape 3000m! De asemenea, vom petrece o zi la schi pe partiile din Borovets cu o cazare la un hotel din zonă!


Perioada: 27-30 ianuarie
Ghizi montani atestati de Ministerul Turismului:
Cristi Minculescu, legitimație 6148
Locuri limitate: 5.


Pret: 330 de euro/persoană
Tariful pentru cupluri este de 310 euro/ persoana!

Traseul nostru nu este unul tehnic, are doar cateva portiuni expuse, acolo unde ghizii nostri va vor asigura cu coarda in caz de nevoie. Traseul necesita o buna conditie fizica a turistilor, acestia urmand sa urce cateva pante destul de abrupte catre cabana Musala si apoi catre varful Musala, Acoperisul Balcanilor!

****Tura este dedicata turistilor care sunt dornici sa se initieze sau sa aprofundeze tehnicile de mers pe munte la altitudine pe timp de iarna!
Nu trebuie sa fii un super-alpinist ca sa vii cu noi in tura, dar trebuie sa stai bine cu pregatirea fizica, adica sa rezisti sa mergi, prin vant si ninsoare,  pana la 7-8 ore pe zi.


Ziua 1, joi 27 ianuarie:


Vom pleca dimineata devreme din Bucuresti catre Borovets, iar durata rutei va fi de cca. 8-9 ore.
Cazare la hotel in camere duble in statiunea Borovets. In aceasta seara va avea loc o sedinta tehnica in care veti afla amanunte despre tura de a doua zi si vom stabili impreuna ce fel de echipament luam cu noi pe munte, pe ce traseu vom urca, veti afla date despre cum va fi vremea si despre ceea ce ne propunem sa facem pe creste!
Cazare la hotel cu mic dejun!

Ziua 2, Ziua vârfului, vineri 28 ianuarie!


Ne trezim dimineata si servim micul dejun la hotelul nostru, iar apoi plecam catre varf, avand la noi un ruscac cu echipamentul necesar pe munte. Vom lua telegondola  la prima ora si ne vom indrepta catre cabana Musala.

Urcare SpreVarf Musala 2925m

****Daca este cineva care doreste sa nu urce muntele impreuna cu ghizii (de pilda, daca vii cu iubita sau iubitul), acesta poate sa ramana si sa schieze pe nenumaratele partii de schi din statiunea Borovets si ne poate astepta la un vin fiert jos la hotelul nostru!

Urcarea pe munte este de tip combinata: telegondola (Yastrebets 2,369 m) cu tura de trekking, total cca 2 ore de ascensiune pe munte pana la cabana Musala. De aici, vom ajunge dupa circa 1, 5h -2 h la Refugiul Everest, Ledenoto Ezero, cota 2700m. Realizam apoi ascensiunea pe vf. Musala 2925m, cel mai înalt varf din Balcani, pe care vom ajunge in circa 1h – 1h 1/2 din momentul plecarii de la acest refugiu, urmand o creasta ascutita dotata cu cabluri de asigurare.
Facem cateva poze cu drapelul pentru a imortaliza momentul pe cel mai inalt varf din Balcani si apoi coboram catre cabana in circa 3 h.

Revenim la Cabana Musala si coboram mai departe in statiune la Borovets, unde ne vom face comozi la hotelul nostru si ne pregatim sa iesim la o masa in oras la una din tavernele din statiune!

Vom iesi in oras si vom putea degusta din bucatele bulgaresti pregatite cu grija la unul din restaurantele din statiune, pentru a sarbatori reusita ascensiunii noastre!


Despre tura din munti:
Durata tura circuit Yastrabets 2369m – cabana Musala – Refugiul Everest – varful Musala – retur cabana – statiunea Borovets: cca. 9-11 ore.
Dificultate: medie cu cateva pasaje expuse care necesita sa nu aveti teama de inaltime si sa aveti cunostinte elementare de catarat la coltari si piolet.

Ziua 3, sambata 29 ianuarie:


Va fi o zi dedicata schiului alpin! Veti avea cu voi un instructor profesionist de schi care va va insoti pe partie! Vom schia pe mai multe partii, in functie de nivelul fiecaruia, iar daca aveti nevoie de sfaturi privind imbunatatirea tehnicii de schi pe partie, instructorul vi le va oferi prin exercitii practice!

Zi de schi la Borovet


Partiile din statiunea Borovets au diferite grade de dificultate ( incepatori – intermediari si avansati )si in aceasta perioada sunt pline de zapada, beneficiind de un strat consistent! Echipamentul de schi il vom inchiria din statiune, preturile fiind modice, chiar mai mici decat in tara.
Pe seara ne vom retrage la hotelul nostru sau vom iesi in oras!

Ziua 4: duminica 30 ianuarie


Dimineata devreme servim micul dejun iar apoi ne vom pregati bagajele si ne reintoarcem acasa pe ruta Borovets-Bucuresti:
durata cca. 8-10 ore.

Tarif: 330 de euro de persoana.
Tariful pentru cupluri este de 310 euro/ persoana!


Include 3 nopti de cazare in statiunea Borovets la hotel in camere duble sau triple, hotel dotat cu restaurant.
– include micul dejun (inclusiv pentru vegetarieni) la hotel
– serviciile de ghidaj montan, urmând sa aveti la dispozitie 2 ghizi montani autorizati, cu experienta in munti inalti: Alpi, Anzi, Caucaz si Himalaya!
– include serviciile unui instructor de schi autorizat
– include pentru primele 4 persoane inscrise in cadrul excursiei, care achita un avans de 50% din tarif pana la data de 10 ianuarie: coltari, casca si ham de alpinism, piolet.

Nu aveti incluse alte servicii care nu au fost specificate in program.
– nu este inclus transportul ( ne vom grupa pe masinile personale).
– nu include biletul de telecabina catre – Yastrabets, cota 2369m (circa 10 euro/pers).
Ne vom grupa pe masinile personale, iar costul carburantului si al vignetei de Bulgaria se va imparti la participanti!

*****Atentie! Aceasta este o tura de iarna care necesita echipament specific: bocanci de sezon, coltari, piolet, casca.*****

****Atentie!
Aceasta este o tura alpina de iarna derulata la peste 2900m altitudine, astfel incat nu trebuie sa uitati sa aveti la voi haine mai groase, o geaca impermeabila si rezistenta la vant, bluza de corp din material sintetic, pantaloni grosi, doua perechi de  manusi, caciula, bocanci de iarna, o lanterna frontala, termos pentru ceai, optional bete de trekking, rucsac pentru tura de 1 zi, de minim 30 litri.

***Despre schi!
Echipamentul necesar pentru schi il vom inchiria din statiunea Borovets de la un centru de schi situat chiar langa hotelul nostru!

***Despre tură:
Tura propusa poate suferi modificari in functie de starea vremii, iar deciziile din cadrul ascensiunii privind traseul urmat si eventualele retrageri fortate apartin NUMAI ghizilor montani profesionisti care va insotesc.

*****Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient sa dati “join” pe Facebook, ci trebuie sa ne scrieti cate ceva despre experienta voastra montana si dupa o discutie cu ghizii montani care va vor insoti, sa ne confirmati participarea!

****Inscrierea in cadrul excursiei este valabila doar dupa achitarea avansului! In caz de retragere dupa data de 10 ianuarie trebuie sa gasesti inlocuitor pentru returnarea avansului!!!

Informatii si inscrieri la adresa:

Poze din turele trecute:
https://www.facebook.com/media/set/…
https://www.facebook.com/media/set/…
https://www.facebook.com/media/set/…
https://www.facebook.com/media/set/…
https://www.facebook.com/media/set/…

 Ne  vedem prin munti #Sprevarf