Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Jurnal de călătorie – Ararat 2022

Am plecat, din nou, pe continentul asiatic, doar că undeva mai aproape pentru a urca la peste 5000 de metri pe un munte-simbol: Ararat, cunoscut şi ca „muntele lui Noe“. Este un vulcan stins, situat pe podişul Anatoliei, în apropiere de de granița cu Armenia și Iran, cu o altitudine de 5137 de metri deasupra nivelului mării. Araratul Mare este vârful cel mai înalt din Turcia, dar şi al doilea cel mai înalt vulcan din Asia, după Damavand (5610 m), din Iran.

Potrivit mărturiei biblice mai sus amintite, Muntele Ararat este considerat drept locul unde s-ar fi oprit Arca lui Noe, dupa încetarea potopului şi retragerea treptată a apelor. Pe lângă Sfânta Scriptură, referinţe despre potopul din vremea lui Noe, precum şi Muntele Ararat, sunt prezente în „Epopeea lui Ghilgameş” şi în Coran. Detaliile le găsiţi pe internet, acolo unde mi-am făcut şi eu documentarea la prima mână.

Recunosc că e o tură cu emoţii, desi mă aflu pentru a doua oară pe acest munte. Anul trecut, din cauza unei indigestii, am ratat vârful. Anul acesta, parcă nu mi-aş mai dori să repet experienţa neplăcută, aşa că mi-am blindat bagajul cu ceai de mentă şi pastille pentru problemele stomacale, dar şi cu supe instant şi alte preparate uscate.