Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Atelier de initiere în alpinismul de iarnă

Atelier de initiere în alpinismul de iarnă, 13-15 ianuarie 2023

Cred că sunt deja la a zecea grupă de “cursanți” și cred că am experiența necesară pentru astfel de ateliere! Acest atelier este dedicat celor care vor să urce în siguranță pe munți cu ghețari în Alpi, Dolomiți, Anzi, Caucaz sau Himalaya!
Vino cu mine și te poți pregăti pentru expediții serioase in munți inalti!  Îți propun să iei parte la acest atelier de inițiere în tehnici de alpinism de iarnă și să înveti sa folosești correct echipamentul dar și să afli noțiuni interesante despre tehnici de căutare-salvare din avalansă în inima munților Făgăraș!

****Acest atelier de inițiere în alpinism este dedicat tuturor celor care vor să învețe sau să aprofundeze tehnici de urcat muntii pe timp de iarnă:
– de la folositul colțarilor și al pioletului pentru a urca în siguranță pante abrupte, la exerciții de căutare și salvare în/din avalansă sau la folosirea corectă a dispozitivelor de salvare DVA, până la realizarea unui bivuac forțat.

****Învățați noțiuni elementare de alpinism, despre parcurgerea unor văi alpine, muchii și creste în condiții de siguranță, despre modalitatea de evaluare a riscurilor în teren muntos.


Perioada: 13-15 ianuarie
Locuri disponibile: 8.
Pretul: 600 lei/persoana
Ghid montan autorizat de Ministerul Turismului, cu experiență în munți:
Cristi Minculescu, legitimație nr. 6148


În cadrul atelierului de inițiere în alpinism, veți exersa împreună cu ghizii nostri montani în mod practic tehnici de deplasare pe zapadă, tehnici de cățărare la colțari și piolet, efectuarea rapelului în siguranță și cunoasterea zăpezii pentru a evita avalanșele!
**** În prima zi ne vom ocupa practic de prezentarea echipamentului individual necesar, prezentarea si exersarea unor noduri din alpinism, a unor tehnici de mers pe ghețari și de legare în coardă pentru creșterea nivelului de sigurantă al alpiniștilor!


Veți învăța cum să folosiți și să pregăti echipamentul adecvat unei ture în condiții de iarnă pe văi și pe creste alpine, cum vă puteți proteja într-o ascensiune de condițiile vitrege ale vremii!
Învățați câteva noțiuni elementare despre cum:
-să pregătim și să amenajam un bivuac în zăpadă, dacă suntem surprinși de vremea rea.
– să folosiți echipamentul din dotare pentru situații neprevăzute pe care le întâlnim pe munte
-tehnici și metode de supraviețuire în mediu extrem.


Veți învața cum să vă pregatiți de ascensiune și cam ce ar trebui să știți despre o rută alpină pentru a o parcurge în siguranță pe zăpadă și gheață!


Întâlnirea va fi vineri dimineață, 13 ianuarie la ora 10.00 la benzinăria situata la intersecția DN1Brasov – Sibiu(km 151 +955) cu DN7C, spre Bâlea Lac, sau chiar la telecabina Bâlea.
Vom urca cu telecabina către Bâlea Lac, 2040m altitudine și ne vom deplasa la cabana noastră Refugiul Bâlea Tunel. (cel mai frumos loc de cazare din Munții Făgăraș).


După ce ne vom instala, vom face o scurtă prezentare a atelierului de tehnici de alpinism de iarnă.
Astăzi vom învața împreună principalele noduri din alpinism, legarea rapidă în coardă, noduri autoblocante, despre amaraje, cînd și unde se folosesc acestea!


Vă invităm la o sesiune de prezentare practică a principalelor noduri care se folosesc în alpinism, la stâncă sau la gheață, în realizarea unor amaraje, filarea partenerului, legarea în coardă etc.
– lucrăm cu coarda de alpinism, așa că vom învăța să mergem legați în coardă cu 1 sau 2 parteneri.
– învățăm efectuarea unui rapel în siguranță, vom aloca o atenție deosebită nodurilor de autoasigurare.
– învățăm să facem amaraje de asigurare folosind relieful din jurul nostru și echipamentul din dotare.

Pe seară vă prezentăm echipamentul standard de căutare-salvare în/din avalanșă:
– învățăm împreună ce reprezintă un DVA și cum se utilizează acesta
– cum folosim sonda și lopata de avalanșă
– ce ar trebui să facem și ce să nu facem în cazul în care unul dintre membrii grupului a fost surprins de o astfel de alunecare de zăpadă
– exersam executarea unui profil în zăpadă pentru a testa starea acesteia și condițiile de mers
– efectuăm împreună exerciții de căutare-salvare din avalanșă cu sonde, DVA-uri și lopeți.
Normal că seara va fi dedicată unei întâlniri amicale la cabană la gura sobei la un pahar de vin fiert! Vom discuta despre planurile noastre alpine din anul 2023: expediții în munții Alpi, Dolomiți, Caucaz, Anzi și Himalaya!
Poate vă trezim interesul și ne veți însoți în aceste expediții montane tentante!

Sambata 14 ianuarie:
Servim micul dejun la ora 8 și apoi ne pregătim de exerciții în zona Bâlea Lac! Veți putea exersa practic, alături de ghizii nostri montani diferite tehnici de mers legați în coardă, care se folosesc la traversarea ghețarilor!
****Exersăm efectuarea unor amaraje pentru a vă asigura partenerul la traversarea unor zone expuse, efectuarea și amenajarea unui rapel, tehnici de cățărare la piolet, tehnici de cădere și oprire cu pioletul și asigurare self-arrest.

***Aprofundarea tehnicilor de alpinism învățate în prima zi de atelier, așa încât fiecare cursant să știe și să execute practic elementele de baza ale unei ascensiuni de iarnă, într-o zonă montană înaltă.
Vom exersa folosirea corzii de alpinism pentru asigurarea în abrup, efectuarea rapelurilor în siguranță, tehnici de oprire și asigurare cu pioletul, self- arrest, tehnici de deplasare pe munte cu ajutorul colțarilor, cățărare la colțari, efectuarea unor traversee în zone expuse cu asigurarea în coardă a partenerului.
În partea a doua a zilei vom învăța sau aprofunda tehnici de supraviețuire în condiții de iarnă, efectuarea unui bivuac forțat!

Noțiuni elementare despre cum procedăm:
– să pregătim și să amenajăm un bivuac în zăpadă, dacă suntem surprinși de vremea rea.
– să folosim echipamentul din dotare pentru situații neprevăzute pe care le întâlnim pe munte
– tehnici și metode de supraviețuire în mediu extrem
– cum ne pregătim pentru o expediție pe un munte de peste 5-6000m altitudine?
– ce facem în cazul schimbării radicale a condițiilor meteo?
– de ce ar trebui să ținem cont într-o astfel de situație cu potențial de risc și cum ne raportăm la aceasta?
– cât de importantă este pregătirea fizică, dar și cea mentală a alpinistului, precum și cunoasterea terenului și a principiilor elementare de survival  într-o astfel de situație riscantă, derulată pe un munte înalt?

Seara va fi dedicată construcției unui bivuac – adapost forțat în zăpadă, dar și prezentării unor elemente de supraviețuire pe timp de iarnă în munți și prim ajutor!
Cazare la cabana Bâlea Tunel


Duminică dimineață, 15 ianuarie
Vom servi micul dejun și apoi ne vom îndrepta către cabanele din zona Bâlea Lac.
Astăzi vom exersa din nou elemente specifice alpinismului hibernal, exersăm mersul cu colțari și asigurarea la piolet pe pante abrupte înzăpezite.

Exersăm efectuarea rapelurilor în siguranță, mersul legat în coardă și cum procedăm în cazul căderii pe o pantă înzăpezită a partenerului!
Ne ocupăm de executarea unor amaraje în zăpadă în teren accidentat  pentru asigurarea membrilor grupului de alpiniști în traversarea unor zone mai expuse și cu risc de alunecare! Exersăm filarea colegului de coardă, lansarea acestuia în zonele expuse!
Apoi, dupa prânz vom reveni la locația unde am lăsat bagajele și ne întoarcem la telecabina cu care vom coborî la Bâlea Cascada, la mașini.

****Despre echipament:
Acesta este un atelier de alpinism de iarnă care se va derula la peste 2100m altitudine!
****Trebuie să aveți la voi bocanci de iarnă cu talpă rigidă, haine groase, o geacă impermeabila Gore-Tex, rezistentă la vânt, bluză de corp din polyester, pantaloni groși sau suprapantaloni, parazăpezi, mănuși, căciulă sau cagulă,  lanternă frontală, termos pentru ceai, bete de trekking, rucsac pentru tură de 2 zile, trusă de prim-ajutor.

Acest atelier necesită echipament tehnic specific:
– colțari, ham echipat cu anou și minim două-trei carabiniere cu filet, cască alpinism, piolet de tură.

***Dacă doriți și aveți nevoie, puteți închiria de la noi echipament tehnic de alpinism:
– ham alpinism echipat cu anou și carabiniere, cască, piolet și colțari – 120 lei setul complet (sau 35 lei piesa).

Tarif atelier: 600 lei/persoană.(primii doi inscriși cu plata intrgrală primesc echipamentul gratis în caz de nevoie)
– include serviciile de ghidaj montan și instructaj, urmând să aveți la dispoziție un ghid montan autorizat, cu experienta in munti inalti: Alpi, Dolomiti, Himalaya…
-grup restrâns de participanți


**** Veți beneficia și de echipamentul comun de alpinism care va fi utilizat în cadrul atelierului: corzi și semicorzi de alpinism, carabiniere, bucle de prusik, anouri, echipamentul de căutare-salvare din avalanșă, sonde, lopați de avalanșă, DVA-uri, blocatoare, cuie de gheață, etc.

Tariful nu include:
– cazarea pentru 2 nopți la cabana „Bâlea Tunel”
– micul dejun  si cina  sau bauturile
– transportul
– transportul cu telecabina ( aproximativ 40 lei cursa).


****La cabana noastră se poate servi masa, locația fiind dotată cu o sală de mese fain aranjată, cu dormitoare încalzite (avem și semineu), duș, baia se află în interiorul cabanei noastre, iar gazdele sunt foarte primitoare.
Atenție!
Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient să dați “join” pe Facebook, ci trebuie să ne scrieți câte ceva despre experiența voastră montană și după o discuție cu ghizii montani care vă vor însoți, să ne confirmați participarea!
****Înscrierea la atelier se va face doar după achitarea unui avans de 50% din tarif (sau integral) în contul nostru, până la data de 2 ianuarie 2023.
***Dacă vă veți retrage după data de 9 ianuarie, va trebui să vă găsiți înlocuitor, pentru a vă putea returna avansul.
Informații și înscrieri doar la adresa:
drumetiiinromania@gmail.com  sau la telefon/WhatsApp:
+40726 279 537- Cristi.

Ne vedem prin munți #Sprevarf