Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Via ferrata si trekking in Dolomiti pana la 3343m.

Vara aceasta va invitam in munții Dolomiți, unii dintre cei mai frumosi munti ai lumii, în Tirolul italian. Vom face trasee de via ferrata, vom urca si pe rute de trekking, prin tuneluri din Primul Război Mondial, vom admira celebrele lacuri alpine ascunse între creste si vom urca pe vârful Punta Penia din Marmolada, 3343m, „La regina delle Dolomiti”!


Perioada: 08-16 august
Locuri disponibile: 8.
Pret: 780 euro/persoana (pentru cupluri 750 euro/persoana)


Ghizi montani autorizati de Ministerul Turismului, cu experienta in munti inalti:
Cristi Minculescu, legitimatie nr. 6148
Mitza Matei, legitimatie nr. 6415

Ziua 1, Luni 8 August


Plecam dimineata devreme din Romania si ne oprim pe drumul nostru undeva in Ungaria, unde ne vom caza la o pensiune in aceasta tara.
Cazare la pensiune.


Ziua 2, Marti 9 August


Dimineata devreme plecam spre Italia. Ne vom deplasa catre Cortina d’ Ampezzo si campingul din Colfosco, acolo unde vom ajunge dupa amiaza si ne vom aseza tabara la camping.
În această seara pregătim echipamentul pentru a doua zi și facem un scurt instructaj tehnic cu privire la zilele de ascensiune. Veti afla mai multe despre rutele abordate, echipamentul necesar, starea traseelor si conditiile meteorologice.
Cazare la camping in Italia, zona Cortina d’Ampezzo-Val Gardena.

Cortina d’ Ampezzo


Ziua 3, Miercuri 10 August:


Cortina – Passo di Falzareggo-Rifugio Lagazuoi
După ce vom servi micul dejun ne vom deplasa cu mașinile catre Passo di Falzareggo, cca 2105 m alt. Vom lăsa mașinile într-o parcare amenajată și de aici vom urca până la Rifugio Lagazuoi, sus, în creasta muntelui, la cota 2752 m.
Vom aborda o rută printr-o succesiune de tuneluri ascunse în munte, săpate de trupele de vânători de munte italieni și austrieci, care și-au disputat supremația asupra acestei văi alpine, în timpul Primului Război Mondial.

Pentru cei care nu se simt confortabil în interiorul muntelui, se poate adopta o rută alternativă către creastă, pe așa-numitul “Drum al Kaiserjagger-ilor”- drumul vânătorilor de munte din Primul Război Mondial.
De sus, de la cota 2752 m vom putea admira o panoramă extraordinară a lanţului muntos al Dolomiţilor, având în prim-plan vârful Marmolada, 3342m, cel mai înalt vârf.
Ne reîntoarcem la baza muntelui în parcarea unde am lăsat maşinile, urmând să ajungem jos după circa 2-3 ore, pe o potecă alpină ce aminteşte de Piatra Craiului, cu uşoare pasaje de descăţărare, poduri suspendate şi peisaje ametitoare.

Durata dus-întors: 6-7 ore
Dificultate: medie, vom avea de urcat şi de coborât cca. 700m diferenţă de nivel.
Cazare la camping in Italia, zona Cortina d’Ampezzo-Val Gardena

via ferrata


Ziua 4 – Joi 11 August:


Cortina-Passo Pordoi, ascensiune pe varful Piz Boe, 3125m altitudine
Servim micul dejun şi ne pregătim să luam calea muntelui. Ne vom deplasa cu maşinile în Passo Pordoi, 2239m altit., loc încărcat de istorie, unde în urmă cu un secol s-au purtat lupte grele între vânătorii de munte italieni şi austrieci în Primul Razboi Mondial.
Urcam cu telecabina pana la 2950m, continuam pana pe varful Piz Boe, 3152m de unde admiram vârful Marmolada, traseul nostru de a doua zi.

De aici, vom stabili impreuna daca revenim pe acelasi traseu sau continuam pe Cresta Strenta si apoi pe o rută de via ferrata cu grad de dificultate uşor spre mediu, aşa încât să ne obişnuim cu cerinţele parcurgerii în siguranţă a unui traseu alpin de via ferrata.

via ferrata


Vom învăţa cum să ne căţărăm în siguranţă, cum să ne asigurăm, care este echipamentul necesar, cum ne protejăm de lovituri şi ce ar trebui să evităm să facem într-o astfel de tură aşa încât să ne bucurăm de munte!
Vom avea grijă să ne luăm la noi câteva sandvişuri pentru a servi prânzul sus pe munte.
Seara ne reunim sa stabilim impreuna ultimele detalii pentru ascensiunea de a doua zi – vârful Marmolada

Durata: 7-9 ore


Dificultate: usor spre mediu.
Cazare la camping in Italia, zona Cortina d’Ampezzo -Val Gardena


Ziua 5, Vineri 12 August:


Cortina- Marmolada – Punta Penia, 3343m
Vom pleca devreme cu masinile spre Passo Fedaia, de unde pornesc mai multe rute de ascensiune spre Marmolada.
Vom alege varianta potrivita in functie de conditiile meteo, starea zapezii si nivelul de pregatire.
Ca sa castigam timp, vom folosi instalatiile de cablu pana la cca 2600m altitudine si ne inscriem apoi pe un traseu mixt pe ghetar si o scurta portiune de via ferrata – cca 150m diferenta de nivel, apoi vom urca pe o creasta de munte pana la varful Punta Penia 3343m – cel mai inalt varf al Marmoladei. Urmează apoi coborarea pe ghetarul Marmolada catre telescaun si catre parcarea unde am lasat initial masinile noastre.
Atat urcarea cat si coborarea se vor desfasura pe ghetarul Marmolada.
Dupa masa spre seara ne intoarcem in Passo Fedaia, apoi cu masinile in camping.

Durata : 8-9 ore
Dificultate: mediu, care insa necesita o bună pregătire fizică și noțiuni de cățărat elementare si mers cu piolet și colțari.
Pe portiunea de ghetar, veti merge asigurati in coarda de catre ghizii montani cu experienta, care va vor insoti.
Cazare la camping in Italia, zona Cortina d’Ampezzo – Val Gardena


Ziua 6, Sambata 13 August: via ferrata Cortina – Tre Cime di Lavaredo


Via ferrata Torre di Toblin sau Monte Patterno
Servim micul dejun  şi apoi ne îndreptăm cu maşinile către Parcul Naţional Tre Cime di Lavaredo, unde urmeaza o frumoasa ruta de via ferrata. Pentru a intra în parc se achita o taxa de circa 20 de euro/maşină.

Vom ajunge la refugiul Auronzo, cota 2333m de unde pleacă majoritatea rutelor de trekking şi via ferrata din această zonă. Vom face ori traseul de via ferrata “Torre di Toblin“, catalogat drept unul mediu ca dificultate, ori traseul Monte Patterno, in functie de conditia fizica si abilitatile tehnice ale turistilor.
Vom lua calea muntelui, urmând să ajungem pe un traseu de trekking la baza lui Torre di Toblin, munte situat lângă cabana Antonio Locatelli, 2450m altit. dupa circa 1,5 ore de mers susţinut.
Vom putea admira frumoasele lacuri glaciare care înconjoară munţii din aceasta zonă a parcului Tre Cime di Lavaredo.
Ajunşi la poalele muntelui Torre di Toblin/Monte Patterno ne echipăm de via ferrata şi urcăm unul dintre turnurile muntelui pe un traseu impresionant, vertical, asigurat însă bine cu scări şi cabluri în punctele cheie, clasificat ca mediu.

Traseul este unul expus, dar vom avea parte de privelişti excepţionale către pereţii din Tre Cime di Lavaredo. Ajungem în vârful Torre di Toblino, altit. 2617m, facem fotografii iar apoi coborâm către baza muntelui pe un traseu mai lejer, bine asigurat.
Daca abordam varianta ferratei Monte Patterno, aceasta este mai putin tehnica decat Torre di Toblin, dar are cateva pasaje expuse cu privelisti exceptionale catre muntii din jur!

Durata traseu combinat trekking şi via ferrata: 4-6 ore
Dificultate: trekking uşor combinat cu via ferrata de dificultate medie cu pasaje expuse, care necesita sa nu va fie teama de inaltime.
Cazare la camping in Italia, zona Cortina d’Ampezzo – Val Gardena
(este necesar sac de dormit).


Ziua 7, Duminica 14 August:


Via ferrata Pisciadu din zona Colfosco sau alta ferrata din zona Cortina d Ampezzo, in functie de starea vremii si de gradul de oboseala al turistilor, acumulat in zilele anterioare.
Ne trezim dimineata si dupa ce vom servi micul dejun va propunem sa urcam pana in zona muntelui Pisciadu, aflat in imediata apropiere a campingului nostru din Colfosco, pe o ruta cu cateva pasaje de catarare si o succesiune de poduri suspendate cu privelisti uimitoare construite in Primul Razboi mondial de vanataorii de munte italieni.

Daca nu se poate face acest traseu din cauza aglomeratiei sau a conditiilor meteo, vom alege o alta via ferrata din zona Cortina d’Ampezzo si o vom parcurge impreuna.
Durata traseu: circa 5-6 ore
Dificultate: mediu, cu cateva pasaje expuse

Ne întoarcem la camping, acolo unde vom mai petrece inca o noapte urmand ca in aceasta seara sa avem parte de o masa festiva undeva la unul din restaurantele din zona pentru a celebra reusita excursiei noastre!
Cazare la camping.


Ziua 8, Luni 15 August:


Ziua plecarii spre tara!
Ruta Cortina d’Ampezzo – Austria – Ungaria
Servim micul dejun, ne strangem tot echipamentul de campare si ne facem rucsacii si ne indreptam spre Ungaria, acolo unde vom innopta la hotel in aceasta seara.
Vom ajunge la hotelul/pesiunea noastra din Ungaria undeva pe seara si ne vom caza!
Cazare la pensiune in Ungaria.

Ziua 9, Marti 16 August:


Ne trezim dimineata devreme si plecam spre tara, acolo unde vom ajunge in cursul dupa amiezii!

Tarif: 780 euro/ persoana (pentru cupluri 750 euro/persoana)
Grup: minim 6 persoane – maxim 8 persoane.


In aceasta tura din Dolomiti, la via ferrata si trekking veti avea incluse:
– 2 nopti cazare la hotel/pensiune în Ungaria
– 6 nopti cazare la corturi in camping in Italia, zona Cortina d’Ampezzo – Val Gardena, camping dotat cu toalete, cabine de dus cu apa calda, sala de mese cu prize electrice si posibilitati de preparare mancare caldă. In zona se afla mai multe restaurante si pizzerii, unde putem servi masa de seara.
– serviciile de ghidaj montan
(aveti incluse serviciile a 2 ghizi montani atestati de Ministerul Turismului cu experiență în munți înalți: Alpi, Anzi, Caucaz si Himalaya, care au mai parcurs rutele precizate in program).
– echipament comun de alpinism: corzi, anouri, carabiniere.
– corturile pentru camping (daca nu aveti voi corturi personale, va punem noi la dispozitie)

Servicii neincluse:
– transportul cu avionul sau masina
****Atentie! Pentru cei care doresc sa vina cu masina personala sau cu o alta cursa aeriana, punctul de intalnire va fi Cortina d’ Ampezzo, in data de duminica 9 august la ora 15.
– nu este inclus transportul local. In acest sens veti inchiria  masini, costurile cu inchirierea auto si cu carburantul urmand sa fie impartite per participant!

****La noi in masina sunt 2 locuri disponibile pentru rutele zilnice din Dolomiti, nu insa si pe drumul de intoarcere catre tara, urmand ca noi sa ramanem in aceasta zona pentru o alta tura!
– nu sunt incluse mesele nespecificate la Servicii incluse
– băuturi alcoolice şi nealcoolice
– bilete de intrare în Parcul Naţional, Muzee, etc.
– bilete transport pe cablu/telescaun sau telecabina.
– taxa de statiune de la hotel/pensiune

Atentie! In aceasta tura veti avea nevoie de echipament adecvat:
– bocanci de munte, bluza de corp, pantaloni rezistenti la vant, bete trekking, polar, tricou de schimb din poliester, frontala, manusi de iarna, manusi pentru via ferrata, crema de protectie solara, sapca/batic/palarie, medicamente, rucsac 20-30l pentru traseu, bidon apa (2 litri).
****Pentru dormitul in cort este necesar sac de dormit si salteluta de izopren/ Thermarest. Corturile pentru camping vor fi puse de noi la dispozitie!


****Atentie, este necesar si un echipament tehnic specializat!
Pentru parcurgerea rutelor pe ghetar si a celor de via ferrata este necesar echipament tehnic precum:
– coltari, piolet, kit de via ferrata, ham de alpinism, carabinere, casca alpinism si manusi de via ferrata.
****

Pentru primele 4 persoane inscrise in tura, care vor achita un avans de 50% din tarif in contul nostru, punem la dispozitie:
coltari si piolet, ham si casca de alpinism!

****Kit-ul de via ferrata sau setul de lonje elastice specific pentru via ferrata este obligatoriu – acesta se poate achizitiona din tara de la magazine de specialitate (va putem ajuta in acest sens cu informatii) sau se poate inchiria/cumpara local.

****Daca vreti sa participati, nu este suficient sa dati “join” evenimentului de pe Facebook, ci trebuie sa ne sunati sau sa ne scrieti si sa ne spuneti cate ceva despre experienta voastra montana, ca sa stim daca faceti fata dificultatilor din Dolomiti!

***Dupa inscriere daca renuntati la tura cu mai putin de 14 zile, pana in ziua turei, trebuie sa gasiti inlocuitor!!!


Informatii despre costuri, cazare si ghidaj dar si pentru înscrieri doar la adresa:
drumetiiinromania@gmail.com sau la telefon:
+40726 279 537-Cristi

Ne vedem prin munti! #Sprevarf