Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Jurnal din Kilimanjaro – Ziua 10 – Africa, un loc al contrastelor, mi-a oferit o lecție frumoasă și complexă! Povestea merge mai departe, tot #sprevarf

kilimanjaro cristi minculescu ghid montan

E ultima zi a expediției noastre, una în care ne așteaptă lungul drum spre casă. Să sperăm, totuși, că nu se vor repeta experiențele de la dus. A fost o expediție interesantă, una în care ne-am testat, din nou limitele, în care am avut Africa „la picioare“, în care i-am vizitat pe „regii“ junglei la ei acasă, iar masivii elefanți și hipopotami ne-au arătat și ei câte ceva din tabieturile lor. A fost o lecție complexă, în care am învățat despre geografie, floră, faună, câte ceva despre civilizația lumii tanzaniene și am primit și crunta dovadă a efectelor încălzirii globale care transformă, pe an ce trece „zăpezile veșnice“ într-o poveste care va începe pentru copiii noștri cu „a fost odată…“

Pentru că avem escală în Qatar, ne-am propus să profităm de orele de așteptare și să facem un tur al capitalei Doha, care pare „ruptă“ dintr-o altă lume.

După toate procedurile din aeroport, la 09.00 începe drumul spre casă. Avem de zburat opt ore până la Doha…

În avion, pe lângă mult așteptată masă, ma distrez cu desene animate, din alea „bune” cu Tom și Jerry

La coborârea din avion, temperatura din Doha ne cam taie elanul. Sunt peste 40 de grade. Noroc că în aeroport este ok. Excursia cu autocarul ne costă 30 de dolari/persoană și durează 3 ore, în care avem și câteva opriri pentru poze. Prima plecare la care ne încadrăm este la ora 21.00.

Trecem iar prin controale de tot felul, dar, într-un final suntem în autocar. De la 40 și ceva de grade, la 23 e diferență mare și pe mine mă încearcă o răceală de la aerul condiționat din primul zbor. Îmi iau bluza de la GraVity.Sportswear și câteva pastile de răceală

Prima oprire ne lasă „muți“. O pădure de clădiri luminoase, în general hoteluri și bănci. Avem vreo cinci minute să le fotografiem cât mai bine. Cei cu aparate foto profesionale sunt fericiți, la fel ca în safari… Oricum ar fi, rămânem cu amintirile.

Următoarea oprire este în bazar. Aici avem de stat puțin peste 30 de minute. Avem timp să trecem pe străduțele înguste, pe lângă sau prin magazine și să încercăm și mâncarea tradițională. Am comandat mai multe feluri de mâncare, un fel de mix și câte o cola sau apă. La final, pe lângă farfuriile goale și burțile noastre pline (combinatiile au fost interesante și delicioase), am plătit doar 35 de dolari pentru patru persoane. După ce am admirat tot felul de giganți luminați, ultima oprire a fost la o copie a Colosseum-ului, unde am fost uimiți de acustică, dar și de cum se vede orașul și din partea aceasta.

Eram noi în excursie și fusesem asigurați că o să ajungem la timp, dar tot am stat cu ochii pe ceas. Am ajuns la aeroport, am fost iar verificați și descălțați și, în sfârșit, am ajuns la poarta de îmbarcare. De data asta, avionul nu a mai avut întârziere. Din zborul de noapte, de la 02.00 până la 07.00, când a ajuns în București, nu prea am amintiri. Am adormit instantaneu

Au urmat ceva emoții în Otopeni, până am văzut toate bagajele rostogolindu-se pe banda din aeroport, că, deh, aveam acolo echipamentul și pentru tura din Ararat de peste câteva zile.

După ce revin din Turcia, urmează tabăra de la Bâlea, ture prin Crai și Făgăraș sau pe Athos, dar si mult așteptata tură din Islanda. Locuri mai sunt, iar dacă vreți să aflați detalii, mă puteți suna, îmi puteți scrie pe whatsapp sau să vă aruncați o privire pe site-ul: www.sprevarf.ro

Mă bucur că mi-ați fost alături în această călătorie, iar câțiva dintre voi deja și-au rezervat locul pentru expediția de anul viitor. Să fim sănătoși și să ne facem viața o călătorie frumoasă!

Ne vedem prin munți, mereu #Sprevarf