Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Resurse

10 sfaturi pentru o excursie pe munte de succes

Pregătirea excursiei


O drumeție pe munte este întotdeauna o experiență de neuitat. Îmi amintesc de fiecare vârf de munte pe care am stat și fiecare traseu pe care l-am făcut în viața mea.

A fi pe munte este ceva special. Să fim înconjurați de natură, dându-ne seama cât de mici și fragili suntem noi, ca oameni. 


Desigur, pregătirea este un factor incredibil de important. Nu port șlapi sau teneși când vreau să ajung pe vârf și trebuie să fac o excursie de câteva ore pentru asta.
De fapt, există o mulțime de lucruri la care să te gândești și să te pregătești atunci când mergi într-o excursie pe munte.

De-a lungul anilor, am învățat o mulțime de lucruri, mai ales din cauza micilor greșeli de la început sau a abordărilor incorecte. Așadar, iată o lista de verificare pe care am pregătit-o, cu lucrurile pe care trebuie să le știți când faceți următoarea excursie pe munte!

1. Faceți un program și respectați-l!

Faceți programul cu cel puțin o zi în avans. Ar trebui să știți cât timp să luați în considerare în funcție de mai mulți factori .

  • Diferența de nivel si durata traseului;
  • Genul traseului si dificultatea lui;
  • Retragere in caz de vreme rea sau din alte motive;
  • Cât timp urcați pe un teren și câte feluri de teren există;
  • Cât timp doriți să aveți pentru o pauză și de câte pauze aveți nevoie?

Cel mai important, fiți realist.

2. Verificați prognoza meteo .. Apoi verificați din nou!

Înainte de a vă stabili orarul, verificați prognoza meteo în ziua dinaintea călătoriei. Există multe aplicații bune și site-uri ( AccuWeather, Meteoradar, MeteoBlue, sau altele ) pe care puteți verifica vremea sau puteți căuta direct pe site-ul web al țării unde vă aflați. Ne puteți oricând contacta pentru sfaturi aici.

Amintiți-vă că pe munte, vremea se schimbă foarte repede. Condițiile locale pot varia foarte mult în funcție de microclimatul zonei.
Înainte de a pleca în călătorie, dar și în ziua plecării, verificați din nou prognoza meteo. Este posibil să se fi schimbat radical .

3. Purtați hainele și încălțămintea corespunzătoare

Când știți tipul de zonă în care vă veți afla, la ce altitudine mergeți, cât timp veți fi în aer liber și temperatura prognozată, deja este mai ușor să vă pregătiți. Cel mai important lucru este să vă îmbrăcați în straturi. În felul acesta, când vă va fi cald sau frig, vă veți putea regla mai simplu temperatura.

Cele mai bune materiale de îmbrăcăminte sunt cele moi, ușoare și pentru cele din exterior să nu absoarbă umiditatea. Va trebui să vă asigurați că încălțămintea dumneavoastră este durabilă, confortabilă și adecvată condițiilor.

4. Asigurați-vă timpul necesar pentru orientare

Asigurați-vă că sunteți pregătit pentru călătoria dumneavostră cu o hartă a zonei.

Amintiți-vă că, de cele mai multe ori , nu aveți recepție în munți, iar harta din telefonul dumneavoastră se va stinge odată cu acesta, dacă telefonul rămâne fără baterie. În condiții de vreme rece, telefonul dumneavoastră se va opri mai repede decât sunteți obișnuit. Încercați să aflați traseul exact de urcare și de coborâre, studiind harta înainte de călătorie.
În timpul călătoriei, asigurați-vă de timpul necesar pentru a ajunge la destinație

Cel mai bine, mergeți cu cineva care știe traseul.

Este bine să vă opriți (sau să vă întoarceți din drum ) și să priviți cu atenție în jur, în loc să urmați o cale de care nu sunteți sigur că este cea corectă.

Abaterea de la traseul corect necesită timp și vă va încurcă în mod sigur programul.

5. Nu vă asumați riscuri inutile

Drumețiile pe munte nu sunt lipsite de riscuri. Dacă terenul devine prea abrupt sau periculos pentru mers, asigurați-vă și folosiți coarde de alpinism. Dacă nu aveți coarde, nu este rău să luați în considerare întoarcerea.
Luați întotdeauna în considerare lucrurile care ar putea merge prost și anticipați-le. Purtați o cască atunci când există riscul căderilor de pietre. Învăța-ți cum să construiți o ancoră de siguranță adecvată. Vorbiți din timp cu partenerul de escaladă, cum comunicați atunci când nu vă mai puteți auzi și vedea.
Chiar dacă ați verificat condițiile meteorologice și au arătat bine, s-ar putea întâmpla să vină totuși vreme mai rea . Pregătiți-vă și învățați să recunoașteți când vine vremea rea și decideți din devreme când este timpul să vă întoarceți.


6. Împachetați rucsacul inteligent

Nu există o modalitate perfectă de a împacheta. Așezați-vă toate echipamentele de acasă și încercați diferite rutine de așezare până când veți găsi ce funcționează cel mai bine pentru dumneavoastră. Reglați rucsacul rucsacul în funcție de greutate.

Iată propunerea mea de împachetare în rucsac:

  • Partea inferioară: bună pentru echipamentele mai ușoare și voluminoase și pentru obiectele care nu sunt necesare până mai târziu (sac de dormit)
  • Zona centrală: bună pentru obiectele mai dense și mai grele, cum ar fi mâncare.
  • Zona de sus: bun pentru elementele esențiale mai ușoare și mai voluminoase de care ați putea avea nevoie în călătorie. Purtați lucrurile de care aveți nevoie, cum ar fi apa, o hartă, ochelari de soare sau o gustare rapidă undeva într-un buzunar accesoriu sau într-un loc unde puteți ajunge cu ușurință.


7. Luați suficientă mâncare și apă

Într-o zi normală trebuie să bem mai mult de doi litri de apă. Deoarece sunteți o persoană activă, într-o zi pe munte și în funcție de vreme, această cantitate se poate dubla cu ușurință. Este incredibil de important să transportați cu dumneavoastră suficientă apă. De asemenea, este foarte important să nu cărați prea multă, deoarece va cântări greu și veți obosi mai repede.

Când vă pregătiți călătoria, încercați să căutați izvoare sau pârâuri pe hartă sau să luați în considerare aducerea unui filtru de apă în bagaj. În acest fel, nu va trebui să transportați prea multă apă și vă veți putea reumple rezerva în timpul călătoriei.


Încercați să luați în bagaj alimente pe baza de carbohidrați, dar și de proteine. Corpul nostru are nevoie disperată de proteine când suntem activi toată ziua. De exemplu, eu nu uit să iau nuci cu mine sau batoane energizante; le bag în buzunar și le mănânc ori de câte ori simt un pic de foame. În acest fel, nu trebuie să mă opresc pentru a mânca și nici nu mănânc prea mult dintr-o dată!


8. Știți ce să faceți în situații de urgență

Cunoașteți numărul de urgență din țara în care vă aflați. Îl puteți găsi cu ușurință online. Pentru Romania se poate apela 112 sau la Salvamont cu nr unic (+4) 0725826668

Este o idee bună să cunoașteți acțiunile de bază de prim ajutor.
Purtați întotdeauna o trusă de prim ajutor cu cel puțin următoarele articole:

  • Unguent antibacterian (de exemplu, betadină)
  • Bandaje adezive diferite mărimi
  • Bandaje fluture / benzi adezive de închidere a plăgii
  • Tampoane de tifon (diferite dimensiuni)
  • Tampoane sterile
  • Rolă bandă adezivă medicală
  • Tratament pentru bătături
  • Ibuprofen / alte medicamente pentru ameliorarea durerii
  • Alte preferințe

Și nu uitați să anunțați pe cineva de acasă să știe unde vă aflați și când vă veți întoarce.


9. Cunoaște-ți persoanele ce vă însoțesc

Asigurați-vă că știți despre experiența celor ce vă însoțesc în călătorie. Au experiență în zonă? Cât de experimentați sunt ei în alpinism? Care este experiența lor montană?

Încercați să decideți și rolul dumneavoastră în călătorie, dacă mergeți cu o persoană (sau mai multe) cu mai puțină experiență, va trebui să luați conducerea mai mult. Înseamnă mai multă pregătire pentru dumneavoastră.

Asigurați-vă că aceste lucruri sunt clare înainte de călătorie.


În opinia mea, una dintre cele mai importante calități ale unui partener de drumeție este să mergi cu cineva cu care te simți bine. Vrei să te bucuri de drum, dar când lucrurile devin serioase, vei dori să fii cu cineva care rămâne calm și ia situația în serios.


10. Evaluați-vă călătoria

Următoarea călătorie pe munte va fi mai bună doar dacă vă evaluați călătoria anterioară!
Cel mai bun lucru este să faceți evaluarea împreună cu însoțitorii dumneavoastră. Discutați despre lucrurile care au mers bine, dar și despre lucrurile care trebuie îmbunătățite. Fiți critic, dar realist.

Vă veți da seama că a fi pe munte poate fi o provocare…. dar merită.

Și cu cât vei avea mai multă experiență, cu atât va deveni mai ușor. Și cu cât va fi mai ușor, cu atât vei fi mai pregătit pentru alte aventuri!