Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Alegerea rucsacului

alegerea rucsacului

Alegerea rusacului si solutii de aranjare

Rucsacul a aparut inca din vremurile antice sau chiar mai devreme, din nevoia de a cara diverse obiecte dar si de a avea mainile libere. De la primele traiste si ranite militare pana la rucsacul de munte de azi, au trecut ceva ani si acesta a suferit multe imbunatatiri, atat la materialele folsite cat si la design.

Primul  rucsac de munte modern  cu cadru metalic  si cu sistem de prindere pe  şold  apare abia în anul 1951.
Rucsacii de munte ii putem clasifica dupa mai multe criterii insa cel mai des dupa marimea lor. Astfel avem rucsaci de la 10-15l, cei de drumetie usoara de o zi, de 20-30l  pentru  ture de o zi dar ceva mai tehnice si care necesita mai mult echipament; cei de 40-55l ii putem utiliza in turele de 2-3 zile, iar pentru turele mai lungi de 3 zile folosim rucsacii mari de peste 60l.


 Rucsacii se pot clasifica si pentru femei, copii sau bărbați. Rucsacii pentru femei  sunt adaptati formei corpului si sunt mai mici si mai ușoari  decât rucsacii pentru bărbați.  Rucsacii pentru copii sunt de asemenea mai mici și de obicei accesorizati cu elemente reflectorizante, cu desene si jucării  de pluș.
Rucsacii tehnici de alpinism, schi-alpinism sau freeride si pentru biciclisti.


Acesti rucsaci, de obicei sunt rucsaci mici, de aproximativ 30l.  Au diverse chingi pentru prinderea schiurilor sau a placilor de  snowboard, rachetelor de zapada, pioletilor, betelor, castilor sau a corzilor si carabinierelor, dar si buzunare pentru sistemele de hidratare sau diverse ustensile (pompa, scule, chei).
Cei mai noi rucsaci sunt cei de avalansa creati in special pentru schiul off-piste. Acestia sunt produsi doar de cateva firme si in general de firmele care produc  si chiturile de avalansa. Unii dintre ei sunt pe butelie (de otel sau de carbon) iar altii pe sistem (motor) electric.                                                    
O foarte mare importanta trebuie acordata reglajului bretelelor si chingilor rucsacului  pe spate si solduri dar si aranjarii obiectelor din interior.  In general este bine sa probezi rucsacul in magazin.

Mai jos un mic video de 3 min în care aflați cum să puneți corect un rucsac. O potrivire corectă este esențială pentru a fi confortabil pe traseu.


De obicei rucsacul se aranjeaza in funtie de greutatea lucrurilor si incepand  de jos in sus spre capac. Incepem cu sacul de dormit, în partea de jos,  deasupra lui langa spate punem lucrurile mai grele, (primus, coltari, măncare), urmeaza spre exterior hainele de schimb, iar deasupra aşează accesoriile cele mai uşoare, geaca de vant, caciulă, mănuşi. In capacul rucsacului punem obiectele la care vrem sa ajungem foarte usor: trusa medicala, acte, frontala, batoane de ciocolata, busola, briceag, ochelari.

Lista pe larg o voi dezbate in alt articol dedicat.


Cei mai multi rucsaci vin prevazuti cu husa de ploaie, insa eu folosesc si saci menajeri  pentru a impacheta obiectele din rucsac. Dupa ture chiar daca nu am fost surprins de ploaie las rucsacul la aerisit si implicit la uscat (din cauza transpiratiei rucsacul se umezeste).


O parere personala, eu incerc sa pun toate lucrurile in rucsac (inclusiv cortul, doar ca rucsacul folosit este mai mare si adaptat turei respective),  astefel evitand sa ma agat de stanci si sa ma dezechilibrez, lasand pe exterior doar pioletul sau betele de treck.


Dacă si tu ai cateva obiceiuri legate de rucsac pe care  vrei să le  împărtășești te aștept cu  comentarii.
Succes in alegerea rucsacului si ne vedem prin munti!

#Sprevarf