Drumetii in Romania
Drumetii in Romania
trasee de alpinism

Trasee de alpinism

Alpinismul este o activitate montana care se desfasoara de la poalele muntilor si pana in varf, pe stanca, zapada si gheata (ghetar). Termenul are la baza origini frantuzesti, aceasta activitate a aparut in  Muntii Alpi (alpi+nism), masivul Mont Blanc, in anul 1786.
Primul club romanesc care a abordat trasee tehnice in tara noastra si care a organizat primele scoli de catarare pe stanca a fost Clubul Alpin Roman (CAR), infiintat in 1934, organizatie din care fac si eu parte.

Exista doua forme de alpinism: clasic si tehnic.
Alpinismul clasic este prima forma a mersului pe munte, pe stanca, zapada si ghetar, avand ca tel atingerea unui varf. In alpinism, fata de drumetie, se foloseste un echipament tehnic specific precum: pioletul, coltarii, coarda, hamul si casca.

Alpinismul tehnic se imparte in doua subcategorii: catarare pe stanca (rock climbing) si catarare pe gheata (ice climbing).

Schiul de tura este practicat pe munte, fiind folosite schiuri cu legaturi si bocanci speciali. Cu schiurile de tura se poate merge atat in panta, datorita asa-numitelor ”piei de foca” care se lipesc pe talpa schiului, cat si pe drept sau la vale. Ca avantaje, ajuta la o deplasare mai rapida, acoperind distante mult mai mari decat mersul cu coltari sau rachete de zapada. Deoarece se schiaza si off piste, in schiul de tura sunt necesare cunostinte de alpinism, astfel fiind considerat parte a alpinismului.
Datorita reliefului, in Romania se pot practica permanent doar doua din cele trei activitati: drumetia si catararea pe stanca.
Alpinismul si schiul de tura se pot practica doar iarna, cand exista cele trei elemente definitorii: stanca, zapada si gheata.
In legatura cu alpinismul si folosirea  echipamentului tehnic, organizez mai multe ateliere, atat vara cat si iarna, pentru cunoasterea si folosirea corecta a acestui echipament.
In ceea ce priveste turele de alpinism sau cu specific alpin, acestea se desfasoara pe trasee mult mai tehnice ca drumetia si necesita echipament suplimentar, care, de multe ori, este pus de noi la dispozitie. Traseele se desfasoara pe vai de abrupt, creste sau sunt trasee de escalada.