Ne aflăm în Islanda pentru o săptămână, iar înainte să vă povestesc cum a fost cea de-a doua zi a experienței noastre, vă propun să aflăm câteva informații despre țara simpaticilor elfi și a fioroșilor troli.
Islanda, în traducere „tărâmul gheții“, a fost denumită astfel de un colonist care, după o iarnă neobișnuit de rece și lungă, a văzut totul acoperit de gheață. În prezent, acest loc care este un adevărat miracol al naturii este cunoscut ca „țara gheții și focului“ pentru că ghețarii se găsesc lângă izvoare termale, geysere si vulcani. Islanda este, de asemenea, pe tărâmul Soarelui de la Miezul Nopții. În iunie, soarele strălucește aproape 24 de ore, în timp ce în decembrie este noapte tot timpul.
În 1944 Islanda a dobândit independența deplină, după ce de-a lungul timpului a tot fost sub controlul Danemarcei (vreo 6 secole). Numele său oficial este Insula Lydveldid (Republica Islanda). Reykjavik este capitala țării și este cel mai mare oraș cu o populație de 87.000 de persoane.
Ca așezare geografică, țara insulară este situată chiar sub Cercul Polar în Oceanul Atlantic de Nord.
Să revin la ale noastre, iar ziua a doua începe furtunos, cu fâșâit de pungi și lanternă în ochi, de la colegul de cameră, care nu mai are somn de pe la ora 06.00. Arunc un ochi la ceas și mai dorm până la 07.30, când stabilisem să ne trezim. Micul dejun este îndestulător, iar cafeaua super bună! Purtăm o scurtă discuție și stabilim traseul de astăzi în funcție de vreme, iar la ora 10.00 suntem în mașini.
Începem aventura de astăzi către Reykjadalur, valea cu râuri termale. Durează cam o oră de mers cu mașina până la punctual de unde începe drumeția. De departe, vedem pe dealurile din față înălțându-se nori de fum mai mici sau mai mari, de zici că este pământul în clocot, iar pe ici-colo răbufnește. Aflăm repede cu sunt aburi de la râurile termale din zonă. Ulterior, ne vom obișnui cu imaginea asta în toata Islanda.
Odată ajunși la destinația noastră, ne petrecem timpul scăldându-ne în ape termale, cu panorama relaxantă a munților și dealurilor. Apa râului are peste 40 de grade și trecem ușor peste cele 4-5 grade de afară, atât la început, înainte să intrăm la scăldat, dar mai ales când hotărâm să ne continuăm drumul și trebuie să ne schimbăm.
Facem o plimbare lejeră până la o cascadă frumoasă, dar pitită între stânci și, apoi, vreo două ore cutreierăm dealurile dimprejur. Pe la 16.00 suntem iar în mașini cu destinația „ferma de înghețată”. Știu că sună ciudat, dar cineva a avut și idee asta…
În mai puțin de o oră, părăsim drumul asfaltat și urcăm un deal, iar Dusterul își face treaba bine! Ajungem la o fermă neaoșă, unde suntem întâmpinați de mirosul de vaci și bălegar. Nu prea ne vine să zăbovim prea mult în zonă, dar dacă tot ne-a adus ghidul local aici, mergem pe încredere, dublată și de niște rievew-uri pe care le-am citit 😀
Sus, la etaj, într-o clădire atipică pentru noi, dar atât de simplă și cu bun gust, este barul și locul unde se face comanda. Nu au multe feluri de mâncare, dar suficiente cât să comandăm fiecare ce dorim. Eu am luat burger, alții pește sau friptură de vită. Am adăugat și un suc sau câte un pahar de vin, iar costurile se ridică undeva la 25-30 euro/persoană. Comanda se plătește aici înainte de a fi livrată. Din câte am remarcat este o politică adoptată de multe restaurante de pe insulă. În câteva minute au început să apară pe masă și bucatele. Recunosc că, deși cam scumpă (dar știam prețurile din Islanda și din ce am citit, și din ce mi-au povestit cei care au fost deja aici), mâncarea a fost foarte bună!
În timp ce povesteam, ne-au atras atenția câteva personae care făceau poze de la unul dintre geamuri spre interiorul restaurantului, așa că am mers și eu să văd ce mi-a scăpat neimortalizat. Ferma de vaci se afla chiar în interiorul localului, fiind despărțită de zona servirii mesei doar de un geam. Acum se explică și mirosul de afară și, slavă Domnului, că geamul izolează suficient de bine încât să nu ne izbească izul și-n restaurant. Rămân câteva minute bune, uitându-mă la animale, îmi atrag atenția și doi vițeluși…Tare interesantă idea amenajării!
Cine a mai putut a încercat și renumita înghețată!
Până la cazare a fost drumul destul de scurt. Atmosfera este una plină de glume, lumea se simte bine, ceea ce mă bucură. Până la urmă, doar eu și ghidul local suntem la muncă (știu că nu mă cred!!!), restul să guste din plin din gustul plăcut al zilelor libere pe un tărâm atât de interesant.
În funcție de vreme, vedem unde mergem mâine!