Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Prin Retezat cu cortul, Varfurile Retezat, Peleaga si Papusa 1-4 septembrie

Unii dintre cei mai frumosi munti de la noi te asteapta sa le parcurgi crestele alaturi de noi!
Sfârșitul verii este unul deosebit de spectaculos în munții cu cele mai multe lacuri glaciare din România, muntii Retezat! În căutarea de destinații și peisaje frumoase din țara noastră, va invitam sa ne insotiti intr-o ascensiune  pe „muntele vrăjit al Hunedoarei“, la 2482m pe vârful Retezat, precum si pe doua varfuri de peste 2500m, vârfurile Peleaga, 2509m si Papusa, 2508m! Cazarea va fi la corturi in zona de campare de la lacul Bucura.
Pentru a  lua parte la aceasta tura trebuie sa stai bine cu pregatirea fizica, adica sa rezisti sa mergi pe munte pe trasee stancoase, dar fara probleme tehnice, pana la 8-10 ore.


Perioada: 1-4 septembrie 2022
Locuri limitate: 6.
Tarif: 450 de lei/persoana.
Ghid montan atestat de Ministerul Turismului:
Cristi Minculescu, legitimație nr. 6148.


Ne vom intalni joi 1 septembrie la ora 12 la Hateg, jud. Hunedoara, unde facem si o scurta oprire pentru masa de pranz.
De la punctul de intalnire, ne vom deplasa cu un masinile pe ruta Ohaba de sub Piatră – Barajul Gura Apelor – Cabana Rotunda – Poiana Pelegii.
Odata ajunsi la Poiana Pelegii, ne vom echipa de munte, ne luam ruscacii in spate si incepem urcușul catre lacul Bucura, langa care se afla locul unde vom amplasa corturile.


Durata traseu: cca 2-3h
Dificultate: usor-mediu.


La zona de campare de langa lacul Bucura cota 2040m ne vom instala corturile, vom face un scurt instructaj tehnic despre starea traseului, conditiile de pe munte, echipamentul necesar si alte date despre ascensiunea care se va derula a doua zi.
Vom sta de povesti la un ceai si veti afla cate ceva despre ceea ce ne propunem noi sa facem in aceasta toamna prin munti!
Ne puteti pune intrebari la care vom raspunde cu placere – despre expeditiile noastre externe pe varfurile: Grossglockner din Austria, Dolomitii italieni, varful Triglav din Slovenia, despre Jebel Toubkal din muntii Atlas din Maroc, Everest Base Camp si Vârful Island Peak 6120m din Himalaya, Nepal sau Alpii Italieni, Monte Rosa si Gran Paradiso. Asadar, vom sta de povesti!

Vineri 2 septembrie:


Dimineata devreme vom servi micul dejun, cu alimente aduse de fiecare de acasa – in fata corturilor.
Ne vom ingriji totusi sa avem la noi si hrana deshidratata pe care sa o putem pregati la primus, dar veti putea servi un ceai cald sau o cafea fierbinte, preparate la primus!
Vom porni apoi spre varful Peleaga 2509m. Ruta va fi aleasa de ghizii montani cu experienta care va insotesc, in functie de starea traseului si de conditiile meteo de pe munte.
Vom urca prin Saua Bucurei iar diferenta de nivel parcursa va fi in jur de 900m urcare si apoi coborare.
Dupa ce atingem varful Peleaga, vom merge mai departe catre varful Papusa 2508m pe care il vom atinge dupa circa 1,5h de mers pe munte.
Ne vom retrage catre corturi, pe una din rutele din zona.
Durata totala a traseului va fi in jur de 8-9 ore, iar gradul de dificultate mediu.
In timpul turei, vom aborda si depasi in siguranta diverse obstacole stancoase. Daca va veti simti in nesiguranta, ghizii dumneavoastra va vor asigura cu coarda in pasajele mai expuse.
Atentie! Traseul necesita o buna pregatire fizica.

Ajunsi pe cele 2 varfuri, Peleaga si Papusa vom avea la picioarele noastre alte creste impresionante: muntii Godeanu, Retezatul Mic, Muntii din Valea Cernei, Parangul, Oslea etc.
Reintorsi la locul taberei noastre dupa ore bune de mers, petrecute pe creasta acestor frumosi munti, vom sta de povesti si veti putea afla cate ceva despre turele si atelierele pe care le pregatim in aceasta toamna si iarna viitoare!

Vom face o scurta sedinta tehnica in cadrul careia veti afla cateva detalii importante despre tura noastra de a doua zi!
Cazare la corturi – lacul Bucura!


Sambata 3 septembrie:
Ne trezim devreme, servim micul dejun la cort iar apoi luam calea muntelui pe ruta catre Saua Bucurei, urmand sa depasim pe rand varfurile Bucura 1, Bucura 2 si sa urcam spre varful Retezat 2482m. Vom stabili impreuna pe unde ne vom retrage de pe munte, functie de starea rutei si de conditiile meteo.

Veti avea ocazia sa admirati lacurile albastre ale Retezatului, cele care l-au facut cunoscut in intreaga lume, dar si sa va bucurati de salbaticia crestelor!


Durata: 8-10 ore dus – intors
Dificultate: medie, vom avea de urcat si de coborat in jur de 900-1000m diferenta de nivel, traseul necesitand o buna conditie fizica!
Ne vom retrage la corturile noastre, vom pregati cina la primus si vom petrece o ultima seara in imparatia Retezatului, sub cerul plin de stele!
Cazare la corturi – lacul Bucura.


Duminica 4 septembrie:
Servim micul dejun la prima ora, facem rucsacii si apoi vom cobori circa 1 h si 30 minute la masini, aflate in apropierea Poienii Pelegii.

De obicei urmeaza o sesitune de poze pe baraj, urmata de brerea/sucul de final de tura!
Atentie!!! Aceasta tura alpina se va derula la aproape 2500m altitudine, asa ca trebuie sa fiti echipati in mod corespunzator si sa aveti o buna pregatire fizica!
****Echipamentul trebuie sa cuprinda geaca Gore Tex si pantaloni impermeabili si rezistenti la vant, bluza de corp din polyester, tricou, polar, caciula sau sapca/buff, bocanci de vara, lanterna frontala, bete de trekking, pelerina de ploaie, rucsac de tura, pentru mai multe zile.
****Va atentionam ca in functie de evolutia conditiilor meteo din teren, ghizii montani cu experienta, care va insotesc, pot lua decizia intreruperii ascensiunii/ sau a reconfigurarii rutei abordate si retragerii in siguranta la locul de campare.


Tarif: 450 de lei/ persoană.


In aceasta tura veti avea parte de cazarea la corturi puse de noi la dispozitie (daca nu aveti unul, desi se recomanda cort personal), care vor fi duse sus pe munte de participanti (se vor imparti – 2 persoane / 1 cort).
– serviciile de ghidaj montan, urmând sa aveti la dispozitie 1 ghid montan cu experienta, care a parcurs rutele prezentate, ghid autorizat de Ministerul Turismului.


***Atentie! Este necesar sa aveti la voi sac de dormit cu confortul -10grade, dar si salteluta de neopren sau Thermarest pentru campare.
*Servicii neincluse:
– mesele
– transportul
– orice alte servicii solicitate de turisti si care nu au fost specificate in program.
Va fi necesar sa ne ingrijim sa ne aducem in rucsacul personal alimentele pe care dorim sa le consumam in timpul sejurului!
Atentie!!!
Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient sa dati “join” pe Facebook, ci trebuie sa ne scrieti cate ceva despre experienta voastra montana si dupa o discutie cu ghidul montan care va va insoti, veti primi acceptul in tura!
Participarea voastra va fi confirmata prin achitarea unui avans de 50% (sau integral) al costului turei in contul nostru!
Informatii si inscrieri doar la adresa:


drumetiiinromania@gmail.com  sau la telefon/Whats App:
0726 279 537-Cristi.

Ne vedem prin munti! #Sprevarf