Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Tura de o zi pe Varful Ascutit

Vrei sa te pregătești cu noi pentru vârfuri din Alpi și Caucaz, Anzi si Himalaya?


Va propunem o tura de winter hiking si climbing cu durata de o zi – pe 12 decembrie, in zona crestei Nordice a Pietrei Craiului, o zona unde predomina stancile calcaroase cu forme impresionante! Urcam in creasta Nordica a Craiului pe vf. Ascutit, 2150m, cu plecare de la Fantana lui Botorog.


Tura este dedicata turistilor care sunt dornici sa aprofundeze tehnicile de mers pe munte pe timp de iarna cu coltari si pioleti si legati in coarda pe zonele expuse, la peste 2150m altitudine, sa afle noutati despre echipamentul montan, dar si despre supravietuirea in salbaticie in conditii de vreme potrivnica.
Este o tura de pregatire pentru toti cei care isi propun sa urce varfuri din Alpi, Caucaz si Himalaya!
Pentru a putea sa iei parte la aceasta tura trebuie sa stii sa folosesti coltarii si pioletul si sa stai bine cu pregatirea fizica, adica sa rezisti sa mergi, prin vant si ninsoare, pe zapada mare si gheata.


Locuri limitate: 6.
Tarif: 400 de lei/persoana.
Ghid  montan atestat de Ministerul Turismului: Cristi Minculescu.


In cadrul turei  veti afla amanunte elementare despre echipamentul adecvat unei ture in conditii de iarna! Vom invata impreuna cum sa ne pregatim de ascensiune si ce ar trebui sa stim despre o ruta alpina pentru a o parcurge in siguranta pe timp de iarna, pe gheata si zapada, utilizand echipamentul tehnic din dotare!
Intalnirea va fi sambata dimineata, la ora 8 in Zarnesti, langa Posta centrala. Vom aborda traseul Fantana lui Botorog – Poiana Zanoaga – Cabana Curmatura, 1470m altit, Vf Ascutit si retur.


Traseul pana la cabana dureaza circa 2,5 – 3 h si este usor, cu cateva pante abrupte de urcat la inceputul rutei.


De aici, dupa o scurta pauza urcam in Saua Crapaturii, vom aborda si depasi in siguranta diverse obstacole stancoase acoperite de zapada si gheata intalnite in acesti munti.


Daca va veti simti in nesiguranta, ghizii dumneavoastra va vor asigura cu coarda in pasajele mai expuse.
Desi dificultatea rutei propuse este una medie, avand de depasit doar cateva portiuni tehnice, dar foarte bine asigurate cu cabluri metalice, acest traseu necesita sa aveti o buna pregatire fizica si tehnica. Vom avea de urcat in creasta Nordica a Craiului catre refugiul și Varful Ascutit pana la 2150m si mai apoi de coborat catre cabana Curmatura, situata la 1470m altitudine.Vom putea vorbi pe larg despre expeditiile noastre externe din acest an de pe varfurile Mont Blanc din Alpi, Grossglockner din Austria, Dolomitii italieni, varful Bobotov Kuk din Muntenegru sau Triglav din Slovenia, despre Jebel Toubkal din muntii Atlas, Everest Base Camp si Varful Island Peak 6120m din Himalaya, Nepal, vulcanul Damavand sau Ararat  si Kilimanjaro din Africa sau muntele Elbrus din Caucaz.


****Exista 2 variante de ascensiune, una prin Saua Crapaturii si Varful Turnu, daca starea zapezii si conditiile de pe munte o permit, iar cealalta – in caz de conditii improprii si zapada mare, urmand sa urcam spre creasta Nordica si apoi sa coboram spre cabana pe ruta prin Padinile Frumoase.****


Durata totala a circuitului este de circa 8-11 ore dus-intors.
Atentie!


Aceasta este o tura alpina la peste 2150m altitudine, care se va derula cel mai probabil in condiții de temperaturi scazute si pe zapada si gheata, poate chiar viscol.
****NUMAI ghizii dumneavoastra vor stabili la fata locului traseul si eventualele retrageri fortate de pe munte, ca urmare a conditiilor meteo dificile.
****Dacă veti avea nevoie de echipament tehnic: colțari, pioleti, ham echipat și cască de alpinism veti putea inchiria de la noi!

Primele 4 persoane care achita integral tura in contul nostru vor primi echipamente complete pentru alpinism de iarnă: coltari, piolet, ham cu carabiniere si anou, casca de alpinism.

Nu trebuie sa uitati sa aveti la voi bocanci de iarna, haine groase, o geaca impermeabila Gore-Tex, rezistenta la vant, bluza de corp din polyester, pantaloni grosi sau suprapantaloni, manusi, caciula sau cagula, o lanterna frontala, termos pentru ceai, bete de trekking, rucsac pentru tura de 2 zile, trusa de prim-ajutor., dar si echipament tehnic: coltari, piolet, ham de alpinism, carabiniere cu filet si un anou si casca.

Inscrierea in tura se face prin achitarea unui avans si integral, pana la data de 1 decembrie  2021!!!
Daca va veti retrage din tura dupa data de 1 dec, va trebui sa va gasiti un inlocuitor.
Atentie!


Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient sa dati “join” pe Facebook, ci trebuie sa ne scrieti cate ceva despre experienta voastra montana si dupa o discutie cu ghizii montani care va vor insoti, sa ne confirmati participarea!
Informatii si inscrieri doar la adresele:
drumetiiinromania@gmail.com sau la telefon:
0726 279 537-Cristi

Ne vedem prin munti #Sprevarf