Vrei sa te pregătești cu noi intr-o tura de iarna in Piatra Craiului pentru vârfuri din Alpi și Caucaz, Anzi si Himalaya?
Va propunem o tura de winter hiking si climbing cu durata de 2 zile in zona crestei Nordice a Pietrei Craiului, o zona unde predomina stancile calcaroase cu forme impresionante! Urcam in creasta Nordica a Craiului pe vf. Ascutit, 2150m, cu plecare de la Cabana Curmatura.
Tura este dedicata turistilor care sunt dornici sa aprofundeze tehnicile de mers pe munte pe timp de iarna cu coltari si pioleti si legati in coarda pe zonele expuse, la peste 2150m altitudine, sa afle noutati despre echipamentul montan, dar si despre supravietuirea in salbaticie in conditii de vreme potrivnica.
Este o tura de pregatire pentru toti cei care isi propun sa urce varfuri din Alpi, Caucaz si Himalaya!
Pentru a putea sa iei parte la aceasta tura trebuie sa stii sa folosesti coltarii si pioletul si sa stai bine cu pregatirea fizica, adica sa rezisti sa mergi, prin vant si ninsoare, pe zapada mare si gheata.
Locuri limitate: 8.
Tarif: 300 de lei/persoana.
Ghizi montani atestati de Ministerul Turismului:
Cristi Minculescu si Mitză Matei.
In cadrul turei noastre veti afla amanunte elementare despre echipamentul adecvat unei ture in conditii de iarna! Vom invata impreuna cum sa ne pregatim de ascensiune si ce ar trebui sa stim despre o ruta alpina pentru a o parcurge in siguranta pe timp de iarna, pe gheata si zapada, utilizand echipamentul tehnic din dotare!
Ziua 1, sambata 27 martie:
Intalnirea va fi sambata dimineata, la ora 8.30 in Zarnesti, langa Posta centrala. Vom aborda traseul Fantana lui Botorog – Poiana Zanoaga – Cabana Curmatura, 1470m altit.
Traseul pana la cabana dureaza circa 2,5 – 3 h si este usor, cu cateva pante abrupte de urcat la inceputul rutei.
De aici, vom lasa bagajele si in functie de starea vremii vom face o iesire catre Saua Crapaturii si creasta si varful Pietrei Mici a Craiului unde vom exersa cateva notiuni elementare specifice catararii pe stanca pe timp de iarna cu utilizarea coltarilor si a pioletilor, dar si a asigurarii in coarda pe zonele expuse de creasta.
Vom aborda si depasi in siguranta diverse obstacole stancoase acoperite de zapada si gheata intalnite in acesti munti.
Daca va veti simti in nesiguranta, ghizii dumneavoastra va vor asigura cu coarda in pasajele mai expuse.
Desi dificultatea rutei propuse este una medie, avand de depasit doar cateva portiuni tehnice, dar foarte bine asigurate cu cabluri metalice, acest traseu necesita sa aveti o buna pregatire fizica si tehnica. Vom avea de urcat pana la 1816m si mai apoi de coborat catre cabana Curmatura, situata la 1470m altit.
Durata ruta: 3-4 ore, in functie de starea vremii, a conditiilor de pe munte si a zapezii dar si a pregatirii fizice a participantilor la tura.
Pe seara, ne vom intoarce la cabana si vom sta de povesti la “gura sobei” si vom servi un vin fiert la primitoarele noastre gazde, cabanierii din Crai, Reta si Vasile!
Vom putea vorbi pe larg despre expeditiile noastre externe din acest an de pe varfurile Mont Blanc din Alpi, Grossglockner din Austria, Dolomitii italieni, varful Bobotov Kuk din Muntenegru sau Triglav din Slovenia, despre Jebel Toubkal din muntii Atlas, Everest Base Camp si Varful Island Peak 6120m din Himalaya, Nepal, vulcanul Damavand din Iran, cel mai înalt din Asia si Kilimanjaro din Africa si muntele Elbrus din Caucaz.
Ziua 2, duminica 28 martie:
Dimineata devreme servim micul dejun, iar mai apoi vom lua drumul muntelui si urcam spre creasta Nordica a Pietrei Craiului.
Vom aborda ruta spre creasta Nordica a Craiului catre refugiul și Varful Ascutit, 2150m altitudine!
****Exista 2 variante de ascensiune, una prin Saua Crapaturii si Varful Turnu, daca starea zapezii si conditiile de pe munte o permit, iar cealalta – in caz de conditii improprii si zapada mare, urmand sa urcam spre creasta Nordica si apoi sa coboram spre cabana pe ruta prin Padinile Frumoase.
Durata totala a circuitului este de circa 7-9 ore dus-intors pana la cabana.
Vom avea de urcat si mai apoi de coborat circa 700m diferenta de nivel, pe o ruta destul de abrupta, cu cateva portiuni tehnice, unde va trebui sa demonstrati ca aveti calitati bune de deplasare pe timp de iarna pe zone abrupte, cu coltari si pioleti. La pasajele mai tehnice veti fi asigurati in coarda de catre ghizii vostri.
Odata ajunsi la cabana ne luam bagajele si coboram de pe munte prin Prapastiile Zarnestilor nu inainte de a ne lua “la revedere” de la gazdele noastre, Reta si Vasile!
Durata ruta: 2-3 ore
Dificultate: usor.
Atentie!
Aceasta este o tura alpina la peste 2150m altitudine, care se va derula cel mai probabil in condiții de temperaturi scazute si pe zapada si gheata, poate chiar viscol.
****NUMAI ghizii dumneavoastra vor stabili la fata locului traseul si eventualele retrageri fortate de pe munte, ca urmare a conditiilor meteo dificile.
****Dacă veti avea nevoie de echipament tehnic: colțari, pioleti,ham echipat și cască de alpinism veti putea inchiria de la noi!
Primele 4 persoane care achita integral tura in contul nostru vor primi echipamente complete pentru alpinism de iarnă:
****coltari, piolet, ham cu carabiniere si anou, casca de alpinism.
Nu trebuie sa uitati sa aveti la voi bocanci de iarna, haine groase, o geaca impermeabila Gore-Tex, rezistenta la vant, bluza de corp din polyester, pantaloni grosi sau suprapantaloni, manusi, caciula sau cagula, o lanterna frontala, termos pentru ceai, bete de trekking, rucsac pentru tura de 2 zile, trusa de prim-ajutor., dar si echipament tehnic: coltari, piolet, ham de alpinism, carabinierecu filet si un anou si casca.
La cabana Curmatura se poate servi masa, asa ca nu va trebui sa va transportati alimente cu dumneavoastra. Cazarea va fi realizata in paturi individuale intr-o camera incalzita cu soba pe lemne.
Tarif: 300 de lei/ persoana.
Inscrierea in tura se face prin achitarea unui avans si integral, pana la data de 14 martie 2021!!!
Daca va veti retrage din tura va trebui sa va gasiti un inlocuitor.
Atentie!
Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient sa dati “join” pe Facebook, ci trebuie sa ne scrieti cate ceva despre experienta voastra montana si dupa o discutie cu ghizii montani care va vor insoti, sa ne confirmati participarea!
Informatii si inscrieri doar la adresele:
vicentiu.matei@gmail.com sau
drumetiiinromania@gmail.com sau la telefon:
0726 279 537-Cristi
0741 576 088-Mitza
Ne vedem prin munti @Sprevarf