Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Cu cortul in Retezat. Perioada 3-6 august 2023

Vara asta, chiar la îceput de august, fugim în unii dintre cei mai frumoși munți de pe la noi, munții cu cele mai multe lacuri glaciare din România: Munții Retezat!

Ne așezăm tabăra de corturi în jurul Lacului Bucura și de aici urcăm cam toate vârfurile importante ale „muntelui vrăjit al Hunedoarei“, vârful Retezat 2482m, vârful Peleaga, 2509m și Papușa, 2508m!

  • Perioada: 3-6 august 2023
  • Locuri limitate: 8- tura se ține cu minim 4 persoane!
  • Tarif: 400 de lei/persoană.
  • Ghid montan atestat de Ministerul Turismului: Cristi Minculescu, legitimație nr. 6148.

Ne întâlnim joi 3 august la ora 12 în Hateg, jud. Hunedoara, unde facem și o scurtă oprire pentru masa de prânz. De aici, plecăm cu mașinile pe ruta Ohaba de sub Piatră- Barajul Gura Apelor- Cabana Rotunda- Poiana Pelegii. Ajunși la Poiana Pelegii, ne echipăm de munte, ne luăm ruscacii în spate și începem urcușul către lacul Bucura, cota 2040m, locul unde ne vom instala tabăra pentru urmatoarele patru zile.

  • Durata traseu: cca 2-3h
  • Dificultate: usor-mediu.

Pe seară după ce ne vom instala corturile vom face o scurtă ședință tehnică despre starea traseului, condițiile de pe munte, echipamentul necesar și alte date despre ascensiunile pe care le vom face în zilele urmatoare.

Vom sta de povești la foc și veți afla amănunte despre turele pe care le propun până la sfârșitul anului, sau de ce nu și anul viitor!

O să povestim cu plăcere, despre expedițiile externe pe vârfurile: Grossglockner din Austria, Dolomiții italieni, vârful Triglav din Slovenia, despre Jebel Toubkal din munții Atlas din Maroc, Everest Base Camp și Vârful Island Peak 6165m din Himalaya, Nepal sau Monte Rosa din Alpii italieni.

Vineri 4 august:

Dimineața vom servi micul dejun, cu alimente aduse de fiecare de acasă, după care vom porni spre vârful Peleaga 2509m. Ruta va fi aleasă în funcție de starea traseului și de condițiile meteo de pe munte. După ce atingem vârful Peleaga, vom merge mai departe către vârful Păpușa 2508m pe care îl vom atinge după circa 1,5h de mers pe munte.

Ajunși pe cele 2 vârfuri, Peleaga si Păpușa vom avea la picioarele noastre alte creste impresionante: munții Godeanu, Retezatul Mic, Munții din Valea Cernei, Parângul, Oslea etc.

În timpul turei, vom aborda și depăși în siguranță diverse obstacole stâncoase. Dacă vă veți simți în nesiguranță, vă voi asigura cu coarda în pasajele mai expuse.

Durata totală a traseului va fi în jur de 8-9 ore (cu pauze), iar gradul de dificultate, mediu.

Atenție! Traseul necesită o bună pregătire fizică!

Reintorși în tabăra noastră, după ore bune de mers, petrecute pe creasta acestor frumoși munți, vom sta de povești și veți putea afla câte ceva despre turele și atelierele pe care le pregătesc în această toamnă și iarnă!

Cazare la corturi -lacul Bucura!

Sâmbată 5 august:

Ne trezim devreme, servim micul dejun la cort iar apoi luăm calea muntelui pe ruta către Șaua Bucurei, urmând să depășim pe rând vârfurile Bucura 1, Bucura 2 și să urcăm spre vârful Retezat 2482m. Vom stabili împreună pe unde ne vom întoarce de pe munte, în funcție de starea rutei și de condiția fizică a participanților.

Veți avea ocazia să admirați lacurile albastre ale Retezatului, cele care l-au făcut cunoscut în întreaga lume, dar și să vă bucurați de sălbaticia crestelor lui!

Durata: 8-10 ore dus – întors.

Dificultate: medie, vom avea de urcat și de coborât în jur de 900-1000m diferență de nivel, traseul necesitând o bună condiție fizică!

Seara, vom pregăti cina la primus și vom petrece o ultimă seară în împarația Retezatului, sub cerul plin de stele!

Cazare la corturi -lacul Bucura.

Duminică 6 august:

Servim micul dejun la prima ora, facem rucsacii și apoi vom coborî circa 1 h și 30 minute la mașinile, aflate în apropierea Poienii Pelegii.

De obicei urmează o sesiune de poze pe baraj, urmate de berea/sucul de final de tură!

Atenție!!! Această tură alpină se va derula la aproape 2500m altitudine, așa că trebuie să fiți echipați în mod corespunzător și să aveți o bună pregătire fizică, dar despre aceste lucruri vom discuta la telefon înaintea înscrierii!

În această tură veți avea parte de cazare la corturi (dacă nu aveți cort, vă pot aduce eu, deși se recomandă cort personal), care vor fi duse sus pe munte de participanți (se vor împărți -2 persoane/1 cort).

– serviciile de ghidaj montan, urmând să aveți la dispoziție 1 ghid montan cu experiență, care a parcurs rutele prezentate, ghid autorizat de Ministerul Turismului.

***Atentie! Este necesar să aveți la voi: cort, sac de dormit cu confortul -5 grade, dar și saltea sau izopren pentru campare, dar și primus pentru pregătirea hranei.

***Servicii neincluse: mesele, transportul sau orice alte servicii solicitate de turiști și care nu au fost specificate în program, taxa de Parc național 10 lei/persoană.

Va fi necesar să ne aducem în rucsac alimentele și băuturile pe care dorim să le consumăm în timpul celor 4 zile de camping. În zonă există izvor cu apă potabilă!

Aceasta este o tură alpină, așa că trebuie să aveți la voi haine mai groase, bocanci, o geacă impermeabilă și rezistentă la vânt sau pelerine de ploaie, pantaloni lungi și scurți, bluză polar, tricouri, căciulă și/sau șapcă,  ochelari și cremă de soare, lanternă frontală, bețe de trekking, rucsac pentru tură.

Pentru a lua parte la acest eveniment, trebuie să îmi scrieți câte ceva despre experiența voastră montană și după o discuție, să confirmați participarea! Înscrierea în tură se face prin achitarea unui avans de 50% sau integral până în data de 15 iulie 2023!!!

Dacă vă veți retrage din tură după achitarea avansului, va trebui să vă găsiți un înlocuitor.

Informații și înscrieri doar la adresa: drumetiiinromania@gmail.com  sau la telefon/WhatsApp: +40726 279 537-Cristi Ne vedem prin munți #Sprevarf