Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Expediție în Himalaya în 2024! Everest Base Camp, Lacul Gokyo și Vârful Island Peak 6189m

expeditie himalaya cristi minculescu ghid montan

În 2021, tot prin aprilie, aveam să descopăr lumea dintre Giganţi. Am mers în Himalaya şi m-am lăsat cuprins şi, surprins, totodată de o comunitate total atipică nouă, europenilor. A fost o experienţă pe care am prezentat-o pas cu pas, timp de trei săptămâni, plecând din Kathmandu, capitala Nepalului, până la trăirile avute la 6200 de metri, pe Island Peak. https://sprevarf.ro/jurnal-din-himalaya/

Anul acesta,(2024) îmi propun să revin în comunitatea Sherpa din Himalaya, alături de toţi cei care îşi doresc să aibă, cel puţin o dată-n viaţă, o experienţă inedită. Expediţia o avem programtă între 8-30 aprilie 2024, iar itinerariu cuprinde Everest Base Camp (5364m), Lacul Gokyo, Vârfurile Gokyo Ri (5357m) si Kala Patthar (5644m) și va culmina cu Vârful Island Peak sau Imja Tse de 6189m

Nu trebuie sa fii un super alpinist ca să poți merge cu noi. Îți trebuie doar voință și o condiție fizică bună, peste medie!

Trebuie doar să „uiţi“ pentru câteva zile de civilizaţia occidentală şi să păşeşti într-o lume în care timpul şi valorile au cu totul alte conotaţii. Ca să-ţi faci o idee despre cele 23 de zile, ia-ţi câteva minute şi parcurge sumarul expediţiei, după care fă-ți curaj și sună-mă să discutăm!

 • Perioada expediţiei: 8-28 aprilie 2024
 • Tarif expediţiei: 2550m USD/persoană, pentru cei care vin la trekking și nu urcă pe Vârful Island Peak și 3000$ pentru cei ce aleg să urce și Vârful Imja Tse 6189m.
 • Locuri disponibile: 8.(expediția se ține cu minim 4 turiști)
 • Ghid montan: Cristi Minculescu, atestat cu nr. 6148 eliberat de Ministerul Turismului.

Vom străbate Nepalul din Kathmandu orașul contrastelor cu templele lui uimitoare până în împărăția giganților lumii. Poarta de intrare în expediția propriuzisă este aeroportul din Lukla, apoi capitala sherpa, Namche Bazar și vom urca încet, încet prin satele de la poalele munților până în Everest Base Camp 5364m, dar și pe vârfuri de peste 5000m. Cu aclimatizarea facută vom încerca și Vârful de 6000m Imja Tse.

Pentru o bună aclimatizare și pentru a nu forța organismul, vom merge zilnic între 6 și 8 ore, cu opriri pentru poze și pauză de masă. Vom avea zile de odihnă iar aclimatizarea se va face treptat și natural. Drumul îl vom parcurge atat cu ghidul român, cât și cu ghizii nepalezi, Sherpa, vorbitori de limba engleză, iar bagajele ne vor fi cărate de porteri. (voi veți căra doar apă și ceva usor de îmbrăcat).

Programul:

 • Zilele 1,2: 8-9 aprilie

Plecăm din București pe 8 aprilie. Pe 9 aprilie aterizăm în Kathmandu, capitala Nepalului, acolo unde ne va aștepta partenerul meu nepalez și ne va conduce către hotel, printr-un haos care te va ţine cu sufletul la gură. E timpul să luăm pulsul orașului și după ce ne vom caza, avem şedinţa tehnică. Spre seară avem programată cina festivă cu mâncare tradițională nepaleză organizată de partenerii noștri. Cazare, la hotel în Kathmandu.

 • Ziua 3: 10 aprilie

Încercăm să prindem primul zbor spre Lukla pe renumitul aeroport “Tenzing-Hillary” și după o scurtă pauză predăm bagajele porterilor și urmeză drumul spre satul Phakding (2600m). Vom merge cam 5 ore. Cazare la Phakding în lodge (pensiune)

 • Ziua 4: 11 aprilie

Azi după 6-7 ore de mers, după ce traversăm renumitele poduri suspendate vom ajunge în capitala Sherpa, Namche Bazar la 3441m. Vom urca aproximativ 800 m, iar seara ne vom bucura de o plimbare prin cocheta asezare și poate de o prajitură în celebrele cofetării. Tot astăzi dacă vremea ține cu noi avem șansa să zărim pentru prima dată în expediția noastră, vârful mărețului Everest. Cazare în Namche Bazar la lodge.

 • Ziua 5: 12 aprilie

Zi de aclimatizare! Este prima zi de odihnă, dar nu de leneveală! Vom merge timp de 4-5 ore până la “Everest View Hotel” unde vom savura o cafea în timp ce admirăm vârfurile Everstului, Nuptse, Lhotse sau Ama Dabalm. Spre seară vom merge la plimbare sau cumpărături prin magazinele de suveniruri. Cazare în Namche Bazar.

 • Ziua 6: 13 aprilie

Părăsim capitala Namche Bazar cu destinația Dole 4040m, micul sat din Khumbu. Avem de urcat cam 600 de metri pe durata a 6 ore cu pauze pentru poze și masa de prânz. Cazare în Dole.

 • Ziua 7: 14 aprilie

Ne continuăm drumul spre Lacul Gokyo și avem de mers 6-7 ore până în micul sat Machermo la 4470m, chiar sub morena ghețarului Ngozumpa, cel mai lung ghețar din Himalaya. Cazare în Machermo.

 • Ziua 8: 15 aprilie

Părăsim satul după micul dejun și ne îndreptăm spre Lacul Gokyo 4700m. Acesta are 43 m adâncime și este un loc sacru atât pentru hinduși cât și pentru budiști. Se află în Parcul Național Sagarmatha, chiar la poalele vârfului Gokyo Ri.

 • Ziua 9: 16 aprilie

Ne trezim de dimineață și luăm calea muntelui cu obiectivul “urcarea pe Gokyo Ri” 5357m, loc de unde este posibil să vedem iar Everestul, iar apoi ne continuăm trek-ul spre Thangnag. Cazare în Thangnag

 • Ziua 10: 17 aprilie

În această zi vom avea de trecut prin ChoLa Pass 5420m și de coborât apoi în satul Dzongla la altitudinea de 4800m. ChoLa Pass este una dintre cele mai cunoscute trecători din Himalaya. Este ziua în care este posibil să folosim colțarii. Cazare în Dzongla în lodge

 • Ziua 11: 18 aprilie

După micul dejun ne vom deplasa spre Lobuche. Vom trece pe lângă tabăra de bază Lobuche și vom ajunge în micuța asezare la 4900m. Cu puțin noroc vom vedea și impunătorul Pumori dar și Ama Dablam în spatele nostru. Cazare în lodge

 • Ziua 12: 19 aprilie

Este ziua în care ajungem în Everest Base Camp locul de plecare spre marele EVEREST. Avem de mers circa 6 ore până în tabăra de bază la 5365m acolo unde vom aloca timp pentru pozlele de la intrarea în tabără. Ne vom lua apoi la revedere de la marii alpiniști și vom coborî încă 3 ore până la Gorak Shep unde vom și înnopta.

 • Ziua 13: 20 aprilie

Azi avem de atins Vârful Kala Patthar de 5644m. Ne trezim foarte devreme și începem urcusul #Sprevarf. De la Gorak Shep(5164m) până în vârf facem cam 2-3 ore și poate vedem iar Everestul. La coborare ne oprim la lodge și servim micul dejun, iar apoi plecăm spre Dingboche unde ajungem în circa 5 ore.

 • Ziua 14: 21 aprilie

Deși nu suntem toți pregătiți să urcăm pe Island Peak nu ne vom despărți și mergem împreună spre Chhukung 4700m, unde ajungem după câteva ore pe un traseu ușor. În partea a doua a zile, cei care alegem să urcăm Vârful de peste 6000m avem pregătită o ședință tehnică în care să ne obișnuim cu mersul legați în coardă, rapelul dar și urcatul pe coarda fixă cu ajutorul blocatorului (chestii pe care le exersăm și în Atrelierele de alpinism din țară, doar că la o altitudine mult mai joasă). Cazare în Ghhukung la lodge

 • Ziua 15: 22 aprilie

După un mic dejun copios, ne pregătim de plecarea spre Island Base Camp la 5000m, unde ne vom petrece după-amiaza. Traseul nu este greu dar simțim deja altitudinea. Ne mai relaxăm câteva ore în tabăra de corturi și de data asta intrăm repede la somn în corturile de expediție.

 • Ziua 16: 23 aprilie

Ziua Vârfului!

Probabil cea mai așteptată zi din expediție. Ne trezim la miezul nopții, încercăm să mâncăm ceva și începem ascensiunea #Sprevarf. Prima porțiune este mai ușoară și nu necesită echipament tehnic, dar  pe la 5800m ne echipăm serios și intrăm pe ghețar. Pe la ora 9-10 ar trebui să fim sus pe vârf la 6189m. După multe poze urmează coborârea în rapeluri succesive și după aproximativ 5 ore, la ora 15 să fim din nou în tabăra de bază, iar până seara să ajungem la 4700m în Chhukung la pensiune (dacă suntem prea obosiți putem rămâne și în tabăra de bază la corturi).

 • Ziua 17: 24 aprilie

După micul dejun, încă sub “anestezia” vârfului, începem coborârea până la 3900m, în localitatea Pangboche. Avem de coborât lejer 5-6 ore. Cazare la lodge.

 • Ziua 18: 25 aprilie

Probabil cea mai lungă zi. Avem de mers 7-8 ore de la Pangboche până la Namche Bazar(3440m). Trecem pe lângă și chiar intrăm la cea mai cunoscută mânăstire din Himalaya. La 3860 m altitudine, descoperim locul de unde alpiniștii își primesc binecuvântarea înainte de a urca pe culmile giganților, Mânăstirea Tengboche. Seara o petrecem în oraș la o cafenea sau cofetărie. Nici magazinele cu suveniruri nu vor trece neobservate.  Cazare în Namche Bazar.

 • Ziua 19: 26 aprilie

În această zi avem de coborat de la Namche Bazar(3440m) până la Lukla(2800m) în jur de 7-8 ore. Este și ziua în care vom sărbători cu berea locala, alături de Sherpa și porterii nostrii. Fiind și ultima seară între Gigantii lumii, tot azi vom înmâna și obișnuitele bacșișuri în semn de mulțumire pentru suportul adus expediției. Cazare în Lukla

 • Ziua 20: 27 aprilie

Ne trezim devreme și ne luăm la revedere de la Himalaya. Este ziua în care vom zbura spre capitala Nepalului. Ajunși la hotel ne cazăm și luăm cu asalt magazinele cu suveniruri sau echipamente de munte din Kathmandu.

Cazare în Kathmandu la hotel.

 • Ziua 21: 28 aprilie

Zi liberă în Kathmandu. Este și ziua de rezervă în caz de vreme nefavorabilă.

Ne vom plimba prin cartierul turistic Thamel, prin magazine sau pe la terase.

Cazare în Kathmandu la hotel.

 • Ziua 22: 29 aprilie

Transferul către aeroport și întoarcerea acasă în România în funcție de zboruri. Vom ajunge în România cel mai probabil a doua zi (30 aprilie).

Servicii incluse:

 • transfer aeroport-hotel-aeroport în Kathmandu
 • zbor intern Kathmandu-Lukla și retur
 • 2-3 nopți cu mic dejun la hotel în Kathmandu
 • cazarea la Lodge în valea SoloKhumbu pe tot parcursul ascensiunii (este recomandat să aveți sac de dormit cu confortul la -5 sau -10 grade, deși toate lodge-urile au pături)
 • în multe lodge-uri de pe valea Solokhumbu se poate face duș contra cost – prețul este între 5 si 10 USD în funcție de altitudinea la care se află
 • taxa de intrare în Parcul National Everest
 • pensiune completă (3 mese pe zi și ceai în timpul meselor) pe parcursul ascensiunii
 • masa festivă cu feluri de mâncare tradițională nepaleză și băuturi la sosire
 • permis de urcare în Everest National Parc
 • permis de ascensiune pe Island Peak 1689m
 • corturi și saltele în Island Base Camp
 • ghid montan nepalez experimentat, vorbitor de limba engleză pe tot parcursul ascensiunii către Everest Base Camp
 • ghid montan român – cu experientă în munți înalți, care a mai urcat la Everest Base Camp și pe Island Peak, Himalaya- Cristi Minculescu
 • transportul bagajelor în limita a 15 kg/persoană
 • bucătar și porteri pe tot parcursul ascensiunii montane
 • toate taxele guvernamentale
 • asigurare și mesele porterilor.

Servicii neincluse:

 • zborul București-Kathmandu-București(bilet de avion  600-800 euro)
 • prânz și cina în Kathmandu
 • băuturile alcoolice la masă și nu numai (de ex: bere, cola, prăjituri pe perioada ascensiunii)
 • asigurare medicală și evacuare elicopter (obligatorie!!!)
 • bacșișuri (aproximativ 250 USD de persoană: se vor da bacșișuri atat ghizilor –Sherpa,  cât și porterilor)
 • viza de Nepal (50 usd/persoană pentru 30 de zile), aceasta urmând a fi ridicată personal din aeroportul din Kathmandu!

Echipament personal recomandat:

 • pantaloni, geacă goretex
 • mănuși
 • parazăpezi
 • pufoaică
 • polar
 • indispensabili polar, softshell
 • termos 0.75 -1lt
 • lanternă frontală
 • sac de dormit (confortul la -5 -10 grade)
 • bocanci trekking si adidas
 • căciulă sau cagulă
 • buf
 • rucsac mic de tură
 • cremă protecție solară SPF50, strugurel
 • ochelari de soare 100%UV
 • trusă de prim-ajutor personală
 • ham, colțari, piolet si casca (puteti închiria și de la mine)
 • bețe de trekking.

Pentru informații despre costuri, ghidaj, bilete de avion și organizarea expediţiei din Himalaya, Aprilie 2024 #Sprevarf, vă rog să mă contactați la adresa de email:

drumetiiinromania@gmail.com sau la telefon/Whatss App:  +40726279537- Cristi.

Ne vedem prin munți #Sprevarf ***SUNĂ!!!***