Și în acest an plec, din nou, pe continentul asiatic, pentru a urca la peste 5000 de metri pe un munte-simbol: Ararat, cunoscut şi ca „muntele lui Noe“. Este un vulcan stins, situat pe podişul Anatoliei, în apropiere de granița cu Armenia și Iran, cu o altitudine de 5137 de metri deasupra nivelului mării. Araratul Mare este vârful cel mai înalt din Turcia, dar şi al doilea cel mai înalt vulcan din Asia, după Damavand (5610 m), din Iran.
Potrivit mărturiei biblice mai sus amintite, Muntele Ararat este considerat drept locul unde s-ar fi oprit Arca lui Noe, dupa încetarea potopului şi retragerea treptată a apelor. Pe lângă Sfânta Scriptură, referinţe despre potopul din vremea lui Noe, precum şi Muntele Ararat, sunt prezente în „Epopeea lui Ghilgameş” şi în Coran. Detaliile le găsiţi pe internet, acolo unde mi-am făcut şi eu documentarea la prima mână.
În expediție stăm 8 zile (inclusiv 1 zi de rezervă în caz de vreme rea).
Perioada expediției: 22-29 iulie 2024
- Locuri disponibile: 6.
- Preț: 890 dolari/ persoană (cuplurile au reducere la 850$/persoană)
- Ghid montan atestat de Ministerul Turismului: Cristi Minculescu, legitimație nr. 6148
Program:
- ZIUA 1, 22 iulie
Întâlnire la aeroportul Henri Coanda și zbor spre Turcia pe direția București – Van. Ajungem în Turcia și vom fi preluați cu un microbuz de către partenerul meu turc, care ne va face transferul către orașul Dogubayazit. Seara luăm pulsul orașului, dar și cina la unul dintre restaurantele din centru.
Cazare la hotel în Dogubayzit.
- ZIUA 2, 23 iulie
Zi de trekking la prima tabără de pe munte.
Servim micul dejun în hotel și încărcăm toate echipamentele în microbuz.
Ne deplasăm către satul Cevirme la 2200 m. De acolo bagajele noastre vor fi încărcate pe cai sau catari. Primim de la ghizii nostri prânzul de tip lunch box și începem drumeția către tabăra 1 la 3200 m.
Durata: aproximativ 4-6 ore, diferență de nivel: 1000m
Cazare în corturi de altitudine.
- ZIUA 3, 24 iulie
Trekking de aclimatizare până la tabăra doi, la 4200m.
Pornim cu bagaj ușor până la tabăra doi. Ritmul este încet și are rol de aclimatizare. Dupa 4-5 ore ajungem în tabără și ne putem bucura de peisajele din zona înaltă a Araratului, inclusiv de Araratul Mic. După aproximativ o oră de odihnă începem coborârea în tabăra unu la 3200m.
Cazare în corturi de altitudine.
- ZIUA 4, 25 iulie
Servim micul dejun și după acesta ne pregătim bagajele.
Bagajele mari sunt încărcate pe cai, iar noi vom avea în spate un rucsac usor. Drumul durează aproximativ 4-5 ore, diferență de nivel: cca 1000m. În tabăra 2 ne instalăm în corturile noastre și ne hidratăm bine.
Pe seară vom servi cina și intrăm mai devreme la somn, căci urmează o noapte scurtă cu plecarea #Sprevarf după miezul nopții, deci trebuie să fim odihniți!
Cazare în corturi de altitudine.
- ZIUA 5, 26 iulie
Ziua Vârfului Ararat!
Ne trezim la ora 1.00 dimineața și încercam să mâncăm micul dejun. Bem o cafea tare și vom demara ascensiunea #Sprevarf , aproximativ la ora 2.00. Vom avea nevoie de lanterne frontale până la răsăritul soarelui! Ajungem pe Vârful Ararat (5137 m) după circa 5-7 ore, în funcție de cât de aclimatizați vom fi, dar și de condiția fizică a participanților.
Odată ajunși facem renumita poză de vârf în timp ce admirăm peisajele de sus de pe vârf. Iranul, Turcia și Armenia se află la picioarele noastre!
Revenim la cota 4200m în tabăra 2 pentru o pauză mică de prânz și de hidratare. Ne pregătim bagajele, strângem corturile și le încărcăm pe cai. Coborâm în ritm ușor în tabăra 1, acolo unde ne vom petrece noaptea.
Cazare în corturi de altitudine.
- ZIUA 6, 27 iulie
Coborârea grupului de pe muntele Ararat
Servim micul dejun și ne pregătim de drum! Coborâm în câteva ore în satul Cevirme, de unde suntem preluați de microbuz și transferați la hotel.
Cazare în hotel în Dogubayazit.
- ZIUA 7, 28 iulie
Zi de rezervă!
Aceasta este o zi suplimentară în caz de vreme rea pe munte.
În cazul în care vom urca vârful din prima încercare și vremea este bună, în această zi vom efectua o excursie în împrejurimile orașului unde suntem cazați. Mergem sa vizitam Ishack Palace. De aici plecăm în orașul Van unde vom petrece noaptea.
Cazare la hotel în Van sau in Dogubayazit.
- ZIUA 8, 29 iulie
Întoarcerea in Romania, zbor spre tară!
După micul dejun în hotel mergem la aeroportul Van și zburăm către România
Tarif : 890 $/ persoană (cuplurile plătesc doar 850 $/ persoană)
Servicii incluse:
- ghid montan turc
- ghid montan roman care a mai parcurs și condus turiști pe Ararat
- transportul bagajelor cu cai
- cazare la corturi pe munte
- 2 nopți în hotel în Dogubayazit
- toate mesele și băuturile calde în timpul călătoriei pe munte
- servicii de bucătărie și bucătar în taberele de munte
- transfer de la / la Van
- echipamente: corturi de altitudine, saltele, accesorii alimentare și veselă pentru fiecare membru al expediției
- cazarea pe tot timpul ascensiunii se va realiza în corturi de 2 persoane.
Tariful nu include:
- biletul de avion – ruta Bucuresti – Istanbul – Van,
- asigurarea medicală
- cheltuieli personale (băuturi, alte mese decat cele precizate, cartele telefonice, internet)
- permisul de ascensiune (circa 50 USD)
- intrări la muzee
- în caz că alegem să mergem la Van, cazare la hotel în Van (aproximativ 50 $ camera)
- tips echipa de munte (recomandat)
Echipament tehnic necesar: bete, colțari, parazăpezi. Dacă aveți nevoie de colțari, vă pot pune eu la dispozitie, cost 50 de lei.
Echipament necesar: bocanci, bluză de corp, geacă impermeabilă Gore Tex, pantaloni rezistenți la vânt, polar/fleece, tricouri de schimb din poliester, mănuși, sac de dormit, cremă de protecție solară, căciulă, șapcă, rucsac (30-40l), bidon apă sau termos, frontală(cu baterii), ochelari de soare sau/și de schi, trusă de prim ajutor.
Pentru a lua parte la acest eveniment trebuie să ne confirmați participarea prin mesaj privat sau la telefon/Whats App și să îmi spuneți câte ceva despre experiența dumneavoastră de iarnă în munți, ulterior achitând avans sau integral suma până în data de 15 iunie! În caz de retragere după data de 15 iunie, trebuie să găsiți înlocuitor!
Informații și înscrieri la adresa: drumetiiinromania@gmail.com , www.sprevarf.ro sau la telefon/whatsApp: 0726 279 537-Cristi
Ne vedem prin munți! #Sprevarf