Islanda este destinația ideală atunci când vrei să vezi unul dintre cele mai frumoase spectacole de pe Pământ, Aurora Boreală.
Fiind o țară insulară din nordul Europei, aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic, Islanda este cunoscută ca tara gheții și a focului! Poți vizita și vedea de la vulcani activi, ghețari și gheizere fierbinți, până la cascade repezi, plaje cu nisip negru, băi cu ape termale și mai ales Aurora Boreală.
Sejurul nostru în Islanda vă va purta atât prin locurile faimoase și bine cunoscute ale Islandei, dar veti vizita și frumusețea ascunsă și faimoasele sale minuni naturale mai puțin cunoscute.
Ziua 1
În funcție de zborul fiecăruia, sosim la Aeroportul Internațional Keflavik, de unde plecăm către Laugarvatn, satul situat pe malul lacului cu același nume, unde vom fi cazați la Heradsskolinn Guesthouse. Heradsskolinn Guesthouse este o clădire monument istoric, construită, în anul 1928, de același arhitect care a realizat planurile faimoasei catedrale din Reykjavik, Hallgrimskirkja. După aproximativ 2h ajungem la cazare, loc unde vom sta pe durata a 5 nopți, aceasta fiind situată în inima zonei cunoscute în Islanda sub denumirea de Golden Circle. Ajunși la cazare, luăm cina și avem o sedință tehnică cu prezentarea programului pentru următoarele zile, respectiv odihnă.
Ziua 2
Luăm micul dejun și apoi ne întâlnim în recepția guesthouse-ului, de unde ne vom începe aventura cu obiectivul râul Bruara și ale sale cascade cu o apă de un albastru ireal: Hlauptungufoss, respectiv Bruarfoss.
Drumul până la locul de unde ne vom începe drumeția propriuzisa va dura aproximativ 15-20 minute. Distanța totală de parcurs este de aproximativ 6 km (3 km dus, 3 km întors). Pe parcursul traseului, care urmărește cursul râului Bruara, ne vom desfăta privirea, printre altele, cu o cascadă ce prezintă un impact vizual greu de descris, frumusețe dată de unicitatea acesteia fiind greu de uitat: Bruarfoss.
Urmează să vizităm Gullfoss, cascadă în două trepte, localizată pe cursul râului Hvita, aceasta fiind una dintre cele mai cunoscute cascade ale Islandei și totodată, a doua ca debit, după Dettifoss.
După prânz ne îndreptăm către Geysir, unde ne vom delecta privirile cu erupțiile gheizerului Strokkur. Avem la dispoziție o oră, iar cei care nu doresc să mănânce, pot opta să urce pe muntele din vecinătatea geyser-ului pentru o priveliște de la înălțime a erupției.
După cină, în jurul orei 20 vom merge la Fontana pentru a ne îmbăia în apele binefăcătoare care au ca și sursă de proveniență un gheizer situat în imediata vecinătate a Spa-ului (gheizer care, reprezintă sursa de încălzire pentru întreaga comunitate locală).
Ziua 3
După micul dejun, în jurul orei 9 ne întâlnim în fața recepției guesthouse-ului, de unde ne vom începe aventura de astăzi către Reykjadalur, valea cu râuri termale. Drumul până în Hveragerdi, orășelul de unde ne vom începe drumeția, va dura aproximativ 1 h.
Distanța totală de parcurs este de aproximativ 7 km (dus/întors). Odată ajunși acolo, ne vom petrece timpul scăldându-ne în ape termale, relaxându-ne, înconjurați fiind de munți, într-un cadru mirific, tipic islandez.
După ora 19 revenim la cazare pentru cină si odihnă.
Ziua 4
După micul dejun, ne întâlnim și pornim către Parcul Național Thingvellir, Thorufoss, Glymur respectiv Gudlaug. Vizităm Parcul Național Thingvellir (printre altele, cu cascada, Oxararfoss, respectiv cu biserica, Thingvallakirkja), locul de întâlnire dintre plăcile tectonice nord-americane și eurasiatice, respectiv locul înfințării primul parlament din lume, Althing, în anul 930. De aici plecăm la Thorufoss, cascadă surprinsă și în bine cunoscutul serial Game of Thrones.
La 12 ajungem la locul de parcare aferent cascadei Glymur (aceasta are o înălțime de aproximativ 198 m). Drumeția va presupune străbaterea unui traseu cu o distanță de aproximativ 8 km dus-întors. Pe parcursul traseului vom fi uimiți de măreția naturii, priveliștea cascadei urmând a ne impresiona peste măsură! Important: circuitul va presupune 2 momente când vom fi nevoiți să trecem prin apă- astfel încât, papucii de apă sunt recomandați pentru aceste 2 secțiuni de traseu.
Pe la 5 ajungem în Akranes, oraș cu deschidere la Oceanul Atlantic. Aici, chiar în vecinătatea oceanului, ne vom relaxa în Gudlaug, o piscină naturală cu o priveliște de neuitat.
Ziua 5
Luăm micul dejun și ne întâlnim în fața recepției de unde vom începe o nouă aventură, dar de această dată pe ruta Seljalandsfoss, Gljufrabui, Skogafoss, Solheimajokull, Reynisfjara, respectiv Hruni. ”Companion” de-a lungul unei bune bucate de drum ne va fi vulcanul-ghețar, Eyjafjallajokull, ajuns cunoscut în lumea întreagă datorită/din cauza faptului că, în anul 2010, a creat mari probleme în ceea ce privește traficul aerian în Europa și America de Nord.
Vizităm Seljalandsfoss, unul dintre cele mai faimoase cascade din Islanda, cunoscută mai ales pentru faptul că se poate merge în spatele căderii de apă. De la Seljalandsfoss ne vom îndrepta pașii către Gljufrabui, o cascadă situată la capătul unui canion. Pentru vizitarea mai îndeaproape a acesteia, vom fi nevoiți să ne udăm puțin la picioare, dar priveliștea dinăuntrul canionului va merita efortul.
Skogafoss, este o altă cascadă emblematică a Islandei, ce are o cădere de aproximativ 60 m și o lățime de aproximativ 25 m. Dacă la Seljalandsfoss am mers în spatele acesteia, ei bine, când vine vorba despre Skogafoss, aici vom avea oportunitatea de a urca un număr semnificativ de trepte pentru a avea o priveliște de sus asupra cascadei și a împrejurimilor. Aici vom avea la dispoziție, aproximativ 1 h 30 min atât pentru vizitarea cascadei, cât și pentru prânz.
După prânz ajungem la Solheimajokull, un subghețar al mult mai mareului Myrdaljkokull. Vom face o scurtă plimbare până în imediata vecinătate a acestuia, unde vom avea oportunitatea de a vedea îndeaproape această minune artistică a naturii. Urmeaza Reynisfjara, celebra plajă neagră a Islandei, cu numeroasele sale coloane de bazalt, aceasta regăsindu-se cel mai adesea în top 10 cele mai spectaculoase plaje din lume.
*Atenție!!! Deși e foarte ușor să cădem în tentația de a fi acaparați de frumusețea plajei, trebuie să fim mereu conștienți de periculozitatea valurilor din acest loc, să fim mereu vigilenți și să stăm cât mai departe de valurile imprevizibile ale oceanului.
17.30 Sosim la Hruni/Hrunalaug, un mic hot pot geotermal ce-ți oferă sentimentul unui loc mitic, mistic. Sentimentul de poveste, de basm ne va cuprinde pe măsură ce ne vom relaxa tot mai mult în acest loc desprins parcă din basme.
Seara revenim la cazare pentru cină.
Ziua 6
În funcție de ora zborului, vom avea parte de un mic dejun la pachet sau la guesthouse. Și tot în funcție de ora zborului, vom merge fie direct la aeroport, fie în Reykjavik să vizităm orașul și apoi către aeroport.
Mențiuni și recomandări de siguranță:
Programul poate suferi modificări – în funcție de trafic și, mai important, de vreme (vremea în Islanda are un caracter imprevizibil și vom adapta programul în funcție de acest aspect). Sunt șanse foarte mari să vedem Aurora boreală în această perioadă, însa nu putem garanta. Vom monitoriza zilnic starea cerului, iar în cazul în care norocul ne surâde, vă vom anunța în timp util, astfel încât să putem lua parte la acest spectacol al naturii. Acest fenomen unic poate fi influențat de următoarele condiții: claritatea cerului, intensitatea activității solare, respectiv gradul de ”poluare” cu lumină artificială.
Obiective turistice vizitate: Hlauptungufoss, Bruarfoss, Strokkur, Gullfoss, Bruarhlod, Fontana Spa, Reykjadalur, Parcul Național Thingvellir, Thorufoss, Glymur, Gudlaug, Oxararfoss, Thingvallakirkja, Seljalandsfoss, Gljufrabui, Skogafoss, Solheimajokull, Reynisfjara, Hruni.
Echipament recomandat: bocanci de drumeție, pantaloni de drumeție, haine impermeabile și respirante, pantaloni, respectiv jachete (ideal ar fi cu glugă) cu membrană Gore-Tex sau similar (vremea în Islanda este imprevizibilă, se poată să plouă din senin, chiar dacă pe cer nu se afla nici un nor în urmă cu 5 minute), lenjerie termică cu mâneci lungi din lână sau sintetice, recipient(e) pentru apă (apa este potabilă pe teritoriul Islandei), trusă medicală, cameră foto, baterii, papuci de apă, costum de baie. Echipament personal obișnuit: tricouri, bluză corp, ciorapi, căciulă, cremă solară, ochelari de soare, lanternă frontală.
Perioada: 24-29 octombrie 2023
Tarif 1250 euro/persoană (cuplurile au reducere 1200 euro/persoană).
Grup minim de 6 persoane
Ce este inclus:
-cazarea pe tot parcursul turului (în dormitor comun cu baie la comun)
-micul dejun (tip bufet)
-mașinile de închiriat, cu șoferi/transportul pe toată durata turului (combustibilul este inclus)
-intrarea la Fontana Spa
-intrarea la Hruni
-intrarea la Gudlaug
-toate excursiile menționate în program
-însoțitor de grup vorbitor de limba română
-transport de la și la aeroport
Ce nu este inclus:
-biletele de avion (la cerere, vă putem oferi consultanță gratuită în vederea achiziționării biletelor)
-masa de prânz, respectiv cina
-upgrade de cazare (camera single sau cu baie proprie)
-asigurare de călătorie, aceasta necesitând a fi făcută individual (și are caracter obligatoriu).
Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient să dați “join” pe Facebook, ci trebuie să îmi scrieți câte ceva despre experiența voastră montană și după o scurtă discuție telefonică, să confirmați participarea, achitand taxa de înscriere de 1250 euro, până la data de 15 august. Dacă anulezi participarea după această dată trebuie să găsești înlocuitor.(în caz de anulare a turei din lipsă de participanți sau alte motive reprogramăm tura sau restituim banii integral!!!)
Informații despre cazare, tarife, ghidaj, zborul cu avionul și înscriere în excursie la adresa: drumetiiinromania@gmail.com sau la telefon/WhatsApp: 0726 279 537-Cristi.
Ne vedem prin munți! #Sprevarf