Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Atelier de initiere in alpinism de iarna-februarie 2022

atelier alpinism

Acest atelier este dedicat celor care vor sa urce în muntii Alpi, Dolomiti, Anzi, Caucaz sau Himalaya!
Vino cu noi si te poti pregati alaturi de ghizii nostri montani pentru expeditii in astfel de munți! Iti propunem sa iei parte la acest atelier de initiere in tehnici de alpinism de iarna si sa afli notiuni interesante despre tehnici de cautare-salvare din avalansa in inima muntilor Fagaras, la Balea Lac, in luna februarie!


****Acest atelier de inițiere in alpinism este dedicat tuturor celor care vor sa invete sau sa aprofundeze tehnici de urcat muntii pe timp de iarna:

– de la folositul coltarilor si al pioletului pentru a urca in siguranta pante abrupte, la exercitii de cautare si salvare in avalansa sau la folosirea corecta a dispozitivelor de salvare DVA, pana la realizarea unui bivuac fortat.

****Invatati notiuni elementare de alpinism, despre parcurgerea unor vai alpine, muchii si creste in conditii de siguranta, despre modalitatea de evaluare a riscurilor in teren muntos.

Perioada:  4-6 februarie
Locuri disponibile: 6.
Pretul: 400 lei/persoana
Ghid montan autorizat de Ministerul Turismului, cu experienta in munti inalti:
Cristi Minculescu, legitimatie nr. 6148

In cadrul atelierului de inițiere în alpinism, veti exersa impreuna cu ghizii nostri montani in mod practic tehnici de deplasare pe zapada, tehnici de catarare la coltari si piolet, efectuarea rapelului in siguranta si cunoasterea zapezii pentru a evita avalansele!

Atelier initiere alpinism

In prima zi ne vom ocupa practic de prezentarea echipamentului individual necesar, prezentarea unor noduri de alpinism, a unor tehnici de mers pe ghetari si de legare in coarda pentru cresterea nivelului de siguranta al alpinistilor!

Veti  invata cum sa folositi si sa pregati echipamentul adecvat unei ture in conditii de iarna pe vai si pe creste alpine, cum va puteti  proteja intr-o ascensiune de conditiile vitrege ale vremii!

Invatati cateva notiuni elementare despre cum:

***sa pregatim si sa amenajam un bivuac in zapada, daca suntem surprinsi de vremea rea.
*** sa folosim echipamentul din dotare pentru situatii neprevazute pe care le intalnim pe munte
***tehnici si metode de supravietuire in mediu extrem.

Vom invata cum sa ne pregatim de ascensiune si cam ce ar trebui sa stim despre o ruta alpina pentru a o parcurge in siguranta pe zapada si gheata!

Intalnirea va fi vineri dimineata, 4 februarie la ora 10.00 la locatia de mai jos:


*** benzinaria situata la intersectia DN1Brasov – Sibiu(km 151 +955) cu DN7C, spre Balea Lac, sau chiar la telecabina Balea.

Vom urca cu telecabina catre Balea Lac, 2040m altitudine si ne vom deplasa la cabana noastra Refugiul Balea Tunel. (cel mai frumos loc de cazare din Muntii Fagaras).

atelier alpinism

Dupa ce ne vom instala, voi face o scurta prezentare a atelierului de tehnici de alpinism de iarna.

Astazi vom invata impreuna principalele noduri din alpinism, legarea rapida in coarda, noduri autoblocante, despre amaraje, cand si unde se folosesc acestea!

Va invitam la o sesiune de prezentare practica a principalelor noduri care se folosesc in alpinism, la stanca sau la gheata, in realizarea unor amaraje, filarea partenerului, legarea in coarda etc.
– lucram cu coarda de alpinism, asa ca vom invata sa mergem legati in coarda cu 1 sau 2 parteneri
– invatam efectuarea unui rapel in siguranta, vom aloca o atentie deosebita nodurilor de autoasigurare.
– invatam sa facem amaraje de asigurare folosind relieful din jurul nostru si echipamentul din dotare.

Pe seara va voi prezenta echipamentul standard de cautare-salvare in avalansa:

– invatam impreuna ce reprezinta un DVA si cum se utilizeaza acesta
– cum folosim sonda si lopata de avalansa
– ce ar trebui sa facem si ce sa nu facem in cazul in care unul dintre membrii grupului a fost surprins de o astfel de alunecare de zapada
– exersam executarea unui profil in zapada pentru a testa starea acesteia si conditiile de mers
– efectuam impreuna exercitii de cautare-salvare din avalansa cu sonde, DVA-uri si lopeti.

Normal ca seara va fi dedicata unei intalniri amicale la cabana la gura sobei la un pahar de vin fiert! Vom discuta despre planurile noastre alpine din anul 2022: expeditii in muntii Alpi, Dolomiti, Caucaz, Anzi si Himalaya
Poate va trezim interesul si ne veti insoti in aceste expeditii montane tentante!

Sambata 5 februarie:


Servim micul dejun la ora 8 si apoi ne pregatim de exercitii in zona Balea Lac! Veti putea exersa practic, diferite tehnici de mers legati in coarda, care se folosesc la traversarea ghetarilor!

****Exersam efectuarea unor amaraje pentru a va asigura partenerul la traversarea unor zone expuse, efectuarea si amenajarea unui rapel, tehnici de catarare la piolet, tehnici de cadere si oprire cu pioletul si asigurare self-arrest.

***Aprofundarea tehnicilor de alpinism invatate in prima zi de atelier, asa incat fiecare cursant sa stie si sa execute practic elementele de baza ale unei ascensiuni de iarna, intr-o zona montana inalta.

Vom exersa folosirea corzii de alpinism pentru asigurarea in abrup, efectuarea rapelurilor in siguranta, tehnici de oprire si asigurare cu pioletul, self- arrest, tehnici de deplasare pe munte cu ajutorul coltarilor, catarare la coltari, efectuarea unor traversee in zone expuse cu asigurarea in coarda a partenerului.

In partea a doua a zilei vom invata sau aprofunda tehnici de supravietuire in conditii de iarna, efectuarea unui bivuac fortat!

Notiuni elementare despre cum procedam:

***sa pregatim si sa amenajam un bivuac in zapada, daca suntem surprinsi de vremea rea.
*** sa folosim echipamentul din dotare pentru situatii neprevazute pe care le intalnim pe munte
***tehnici si metode de supravietuire in mediu extrem la peste 5-6000m altitudine
***cum ne pregatim pentru a supravietui intr-o expeditie pe un munte de peste 5-6000m altitudine?
***ce facem in cazul schimbarii radicale a conditiilor meteo?
*** de ce ar trebui sa tinem cont intr-o astfel de situatie cu potential de risc si cum ne raportam la aceasta?
***cat de importanta este pregatirea fizica, dar si cea mentala a alpinistului, precum si cunoasterea terenului si a principiilor elementare de survival – intr-o astfel de situatie riscanta, derulata pe un munte inalt?

Seara va fi dedicata constructiei unui bivuac – adapost fortat in zapada, dar si prezentarii unor elemente de supravietuire pe timp de iarna in munti si prim ajutor!
Cazare la cabana Balea La Tunel

Duminica dimineata, 6 februarie


Vom servi micul dejun si apoi ne vom indrepta catre cabanele din zona Balea Lac.

Astazi vom exersa din nou elemente specifice alpinismului hibernal, exersam mersul la coltari si asigurarea la piolet pe pante abrupte inzapezite.

Exersam efectuarea rapelurilor in siguranta, mersul legat in coarda si cum procedam in cazul caderii pe o panta inzapezita a partenerului!
Ne ocupam de executarea unor amaraje in zapada in teren accidentat ( la un piolet, la doi pioleti) pentru asigurarea membrilor grupului de alpinisti in traversarea unor zone mai expuse si cu risc de alunecare! Exersam filarea colegului de coarda, lansarea acestuia in zonele expuse!

Apoi, dupa pranz vom reveni la locatia unde am lasat bagajele si ne intoarcem la telecabina cu care vom cobori la Balea Cascada, la masini.

****Despre echipament:
Acesta este un atelier de alpinism de iarna care se va derula la peste 2100m altitudine!

****Trebuie sa aveti la voi bocanci de iarna cu talpa rigida, haine groase, o geaca impermeabila Gore-Tex, rezistenta la vant, bluza de corp din polyester, pantaloni grosi sau suprapantaloni, parazapezi, manusi, caciula sau cagula, o lanterna frontala, termos pentru ceai, bete de trekking, rucsac pentru tura de 2 zile, trusa de prim-ajutor.

Acest atelier necesita echipament tehnic specific:
– coltari, ham echipat cu anou si minim doua carabiniere cu filet, casca alpinism, piolet.

***Daca doriti si aveti nevoie, puteti inchiria de la noi echipament tehnic de alpinism:
– ham alpinism dotat cu anou si carabiniere, casca, piolet si coltari – 100 lei setul complet (sau 30 lei piesa).

Tarif atelier: 400 lei/ persoană.


– include serviciile de ghidaj montan si instructaj, urmând sa aveti la dispozitie 2 sau 3 ghizi montani autorizati, cu experienta in munti inalti: Alpi, Caucaz si Himalaya cu ascensiuni reusite pe varfuri precum Mont Blanc, Elbrus, Grossglockner, Aconcagua sau Island Peak din Himalaya!

**** Veti beneficia si de echipamentul comun de alpinism care va fi utilizat in cadrul turei: corzi si semicorzi de alpinism, carabiniere, bucle de prusik, anouri, echipamentul de cautare-salvare din avalansa, sonde, lopata de avalansa, DVA-uri, blocatoare, cuie de gheata, etc.

Tariful nu include:
– cazarea pentru 2 nopti la cabana „La Tunel”, Arges Cota 2000 (aproximativ 50 lei/noapte)
– micul dejun (20 lei/pers) si cina (35 lei) sau bauturile
– transportul
– transportul cu telecabina (40 lei).

****La cabana noastra de la cota 2040m se poate servi masa, locatia fiind dotata cu o sala de mese fain aranjata, cu dormitoare incalzite (avem si semineu),  baia se afla in interiorul cabanei noastre, iar gazdele sunt foarte primitoare.

Atentie!
Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient sa dati “join” pe Facebook, ci trebuie sa ne scrieti cate ceva despre experienta voastra montana si dupa o discutie cu ghizii montani care va vor insoti, sa ne confirmati participarea!

****Inscrierea in atelierul de initiere tehnici de alpinism de iarna se va face doar dupa achitarea unui avans de 50% din tarif (sau integral) in contul nostru, pana la data de 14 ianuarie.
***Daca va veti retrage dupa data de 14, va trebui sa va gasiti inlocuitor, pentru a va putea returna avansul.

Informatii si inscrieri doar la adresa:

drumetiiinromania@gmail.com sau la telefon:
+40726 279 537- Cristi sau

Ne vedem prin munti #Sprevarf