Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Rafting si trekking in Cheile Nerei si Clisura Dunarii

Este aproape vara asa ca va propunem o frumoasa tura la rafting si trekking in Parcul National Cheile Nerei – Beusnita.


Vom vizita Defileul Cazanelor Dunarii, Cascada Beusnita, Cascada Bigar, Lacul Ochiul Beiului si vom face rafting in Cheile Nerei.

Perioada:


29 mai – 1 iunie
Locuri disponibile: 12.
Pret: 450 lei /persoana (include si ziua de rafting: ghizi, echipament, training)

Ghizi montani atestati de Ministerul Turismului:
Cristi Minculescu, legitimație nr. 6148
Mitză Matei, legitimație nr. 6415.

Ziua 1, sambata 29 mai:
Intalnirea ghizilor cu turistii va avea loc la ora 12 la podul peste golful Mraconia, situat pe DN 57 in Rezervatia Naturala Cazanele Mari si Cazanele Mici, Parcul Natural Portile de Fier. Daca nu puteti ajunge atunci la intalnire, puteti veni pe seara in zona campingului situat intr-o livada frumoasa din localitatea Potoc de langa Sasca Montana.

Locul intalnirii:


Punctul de Informare Mraconia, Parcul Natural Porțile de Fier: https://maps.app.goo.gl/yBZhZ76ufQDup1oU6
GPS:44.6408361N 22.2939393E (dar ne auzim la telefon si rezolvam)

In aceasta zona vom putea sa admiram chipul lui Decebal sculptat in stanca defileului, apoi vom efectua o excursie pe varful Ciucarul Mare, care domina defileul Cazanelor Dunarii.

Vom avea parte de privelisti spectaculoase asupra Defileului Dunarii si Golfului Dubova.

Durata traseu: 2-3 ore
Dificultate: usor.

Apoi ne pregatim de plecare catre localitatea Potoc, situata langa Sasca Montana, acolo unde vom ajunge pe seara si ne vom instala tabara. Sunt cateva locuri unde va puteti instala chiar si hamacul personal, daca doriti!
Cazare la corturi in livada tip camping in zona Potoc

Ziua 2, duminica 30 mai:


Ne trezim si servim devreme micul dejun in fata corturilor pe iarba cea verde. Vom bea o cafea fierbinte si mai apoi ne pregatim pentru rafting pe raul Nera.
Ne deplasam cu masini de teren in amonte, pana in dreptul localitatii Sopotul Nou. Aici vom fi echipati cu costume de neopren, casti si veste flotante!(nu este nevoie sa stiti sa inotati)

Apoi vom avea parte de un scurt training de rafting pentru a invata principiile elementare ale acestui sport! Mini cursul va fi sustinut de ghizii nostri de rafting autorizati.

Ne imbarcam in barci pneumatice conduse de cate un ghid de rafting profesionist (avem si kaiace pentru cine doreste o aventura un pic mai mare) si ne bucuram de peisaje salbatice. Suntem in inima Parculului National Cheile Nerei – Beusnita!

Vom parcurge in aval Cheile Nerei aflate intr-o zona superba, strajuita de pereti de stanca de cateva sute de metri!

Dupa cca. 3 ore de vis vom ajunge in zona cantonului Damian de unde vom parasi apa si va urma o excursie frumoasa – trekking in zona Cheilor Nerei pe asa numitul “drum roman”, o succesiune de tuneluri situate chiar deasupra apei! Vom parcurge in cateva ore ruta care este una lejera si care ne ofera prilejul unor imagini exceptionale asupra raului Nera!

Seara vom face foc de tabara in zona unde suntem campati si vom canta la chitara!
Cazare in natura la corturi in livada tip camping in zona Potoc

Ziua 3, luni 31 mai:
Ne trezim la prima ora si apoi mergem cu masinile personale in zona Parcului National Cheile Nerei – Beusnita. Ajungem la Cascada Vaioaga, continuam spre Lacul Ochiul Beului care prezinta niste culori albastre, absolut ireale!
Urcam mai departe pe langa cascade si poieni spre Cascada Beusnita, o fantastica cadere de apa, care atunci cand are debit mare ofera imagini uimitor de frumoase!

Dupa un parcurs total de cca. 4-5 ore parasim zona Cheilor Nerei si ne indreptam spre corturile noastre, acolo unde vom petrece o seara agreabila in natura.
Cazare in natura la corturi in livada tip camping in zona Potoc

Ziua 4: marti 1 iunie (zi libera)
Ne trezim si servim micul dejun, strangem tabara si ne vom indrepta apoi spre casa! Pentru cine doreste, vom vizita cascada Bigar (aflata in drumul spre casa), una dintre cele mai frumoase din Romaniasi chiar Europa, iar apoi vom ajunge in localitatea Eftimie Murgu! Aici vom vizita morile de apa de pe Valea Rudariei din Banatul montan!

****Rudăria se află amplasată pe teritoriul localităţii Eftimie Murgu, pe Valea Almajului – situată în SV României, de-a lungul cursului Rudăriei, pe ambele maluri, atât în interiorul cât şi în afara satului Eftimie Murgu pe Valea Rudăriei. Rudăria (fostul nume al localităţii Eftimie-Murgu) – aflată în perimetrul Văii Almajului, judeţul Caraş – Severin – este datată documentar din anul 1241. Pe cursul acestui râu, localnicii au construit mori de apă cu ciutură pentru măcinarea grăunţelor folosind forţa apei.

Primele mori de pe Valea Rudăriei au fost construite inca din anul 1722.
Este cel mai mare complex molinologic din sud-estul Europei.
În perioada interbelică existau 48 de mori, după venirea comunismului şi colectivizarea agriculturii au mai rămas doar 22 mori, 9 în afara satului şi 13 mori în sat, funcţionale toate.
Construcțiile din lemn de dimensiuni reduse sunt folosite pentru necesitățile de măcinare de cereale ale comunității.

Tarif: 450 lei/pers
Servicii incluse:
– cazare la cort in camping in zona Potoc
( va putem pune la dispozitie cateva corturi, in masura posibilitatilor – pentru cei care doresc si nu poseda un cort personal)
– ziua de rafting pe raul Nera, echipament inclus: barci pneumatice de capacitate 4-8 persoane, caiace pentru cei mai curajosi, casca, vesta flotanta, costum neopren, instructori autorizati.
– transport cu masini de teren pana pe raza localitatii Sopotul Nou, unde are loc instructajul si lansarea la apa a barcilor.
– 2 ghizi montani autorizati cu experienta care va vor insoti in permanenta pe traseele de trekking, dar si la rafting

Servicii neincluse:
– nu este inclusa taxa de intrare in Parcul National Cheile Nerei Beusnita – 5 lei/ persoana.
– nu este inclus transportul.
– nu sunt incluse mesele
Atentie!!!Turistii se vor ingriji sa isi aduca alimentele necesare meselor din timpul excursiei pe munte.

Este recomandat sa aveti un primus de camping pentru prepararea alimentelor!
Pentru aceasta tura alpina avem 3 corturi pe care vi le putem pune la dispozitie, dar ideal ar fi sa aveti ○cort personal○ pentru a putea respecta conditiile de igiena si distantare in actualele conditii sanitare din Romania.
Este necesar sac de dormit si salteluta izopren sau Thermarest.

Recomandari echipament:
– pentru trekking recomandam bocanci de vara, ghete cu talpa aderenta, polar, rucsac mic tura de 1 zi, bete trekking, palarie soare/bandana, crema de soare, hanorac, pelerina ploaie
****Atentie! Pe langa incaltamintea obisnuita, ghete, bocanci de vara, va recomandam ca pentru rafting sa aveti incaltaminte rezistenta la umezeala – adidas sau alt tip care se poate uda fara sa aiba de suferit si de asemenea, pungi de polietilena fara taieturi, acestea fiind necesare pentru pastrarea hainelor uscate si protejarea obiectelor importante.

****Va puteti inscrie in tura prin achitarea integrala a costului in contul nostru pana la data de 26 mai!
****Pentru alte informatii despre costuri, rută, echipament necesar și ghidaj montan, precum și pentru înscrieri va rugam sa ne scrieti la adresele:
vicentiu.matei@gmail.com sau
drumetiiinromania@gmail.com  sau sa ne sunați la telefon:
0741 576 088-Mitza
0726 279 537- Cristi.

Ne vedem prin munti! #Sprevarf