Va invit sa ma insotiti vara viitoare, la sfarsit de iulie, intr-o expeditie in muntii Caucaz pe Varful Elbrus, 5642m, cel mai inalt din Europa, Trofeul 7 Summits!
Locuri disponibile: 8.
****Expeditie dedicata celor cu experienta la altitudine!
Perioada expeditie:
25 iulie – 4 august
Ghizi montani:- Mitză Matei, atestat seria 6415 eliberat de Ministerul Turismului,
– Cristi Minculescu, ghid montan atestat legitimatie 6148
Ziua 1:
Intalnire in tipul noptii 24 spre 25 iulie cu ghizii montani la aeroportul Henri Coanda Bucuresti, pentru zbor catre Rusia, Mineralnye Vody.
Vom ajunge aici in jurul pranzului, iar apoi ne vom indrepta catre Azau, statiunea de la poalele Elbrusului situata la 2.300m altitudine cu un microbus privat. In cursul dupa amiezii ajungem pe valea Baksan, ruta optima de ascensiune a fetei sudice si vom descoperi imprejurimile!
Cazare – pensiune/hotel valea Baksan cca 2300m, de unde pleaca expeditiile spre Elbrus.
Ziua 2:
Dupa micul dejun incepem programul de aclimatizare. Aclimatizarea este unul din “secretele” ascensiunii reusite pe Elbrus, de aceea vom acorda o deosebita importanta acestui proces.
Vom urca la altitudinea de 3400 metri pe inaltimile din zona Azau, asa incat sa oferim organismului posibilitatea sa reactioneze in mod eficient la efectele altitudinii.
Vom cobori inapoi pe valea Baksan, unde vom petrece cea de-a doua noapte. In aceasta dupa amiaza vom face o ultima verificare si pregatire a echipamentului si totodata aprovizionarea cu alimentele si apa de baut necesare in urmatoarele zile.
Cazare – pensiune/ hotel valea Baksan
Ziua 3:
Dupa micul dejun vom urca cu instalatiile de cablu pana la altitudinea de 3800m la statia finala denumita Garabashi – “La Butoaie”, unde ne instalam.
In dupa amiaza acestei zile vom continua procesul de aclimatizare si vom urca la circa 4250m in zona refugiului de la Priut, unde vom lasa o parte din echipamentul necesar zilelor urmatoare.
Ne intoarcem la Garabashi, unde vom petrece noaptea. La acest refugiu se poate servi masa.
Cazare refugiul Garabashi
Ziua 4:
Dupa micul dejun continuam procesul de aclimatizare, urcam la refugiul nostru de la Priut, lasam o parte din echipamentul necesar zilelor urmatoare, continuam apoi mai sus spre stancile Pastukhov, o insiruire de stanci vulcanice care se intind de la cca 4300 pana peste 4800m.
O data cu ascensiunea la aceste altitudini, element esential in tehnica de aclimatizare, vom face totodata si recunoasterea traseului, ghidul va va descrie varianta optima de ascensiune, iar voi veti fi mai bine pregatiti sa faceti fata ascensiunii din ziua varfului!
Ne intoarcem la Garabashi, unde vom petrece noaptea. La acest refugiu se poate servi masa.
Cazare refugiul Garabashi
Ziua 5:
In aceasta dimineata, ne mutam in tabara superioara la refugiul nostru din zona Priut, 4250m. In cursul dupa amiezii vom urca si ne vom familiariza cu traseul pe care il vom aborda in ziua varfului. Coborare la refugiu, acesta este prevazut si ofera turistilor sala de mese dotata cu soba, gaz si apa.
Aici, turistii pot sa isi prepare ceai si sa incalzeasca hrana pe care o vom aduce in rucsacii nostri de jos de la baza muntelui.
Cina si cazare refugiul Priut.
Ziua 6:
Astazi vom face o ascensiune usoara, obiectivul acestei zile este sa pregatim optim resursele organismului pentru marea incercare de a doua zi!
Vom face o ultima verificare a echipamentului si foarte important, in aceasta seara pregatim hrana si vom prepara ceaiul pe care il punem in termosul pregatit pentru a doua zi dimineata.
Ne retragem devreme pentru a fi cat mai bine odihniti!
Cazare refugiul Priut.
Ziua 7:
*** Ziua varfului! ***
Dimineata vom pleca inainte de rasaritul soarelui – ora 4 si in functie de situatia meteo, pregatirea fizica, vom ajunge pe varf dupa circa 7-9 ore de ascensiune. Ne fotografiem cu drapelul romanesc pe cel mai inalt varf al Europei!
Vom avea de urcat si apoi coborat circa 1400 m diferenta de nivel! Urmeaza coborarea la Priut, timpul alocat fiind de circa 4-5 ore.
Cazare refugiul Priut.
Ziua 8:
In aceasta zi, vom cobori la statia superioara a telescaunului si de aici cu instalatiile pe cablu vom cobori la hotelul nostru de pe valea Baksan, unde urmeaza binemeritata relaxare si unde vom ciocni un pahar in cinstea victoriei!
Cazare – pensiune valea Baksan.
****Aceasta zi este considerată si zi de rezerva pentru varf, in cazul in care nu s-a reusit ascensiunea in ziua dedicata varfului.
Ziua 9:
Dupa micul dejun, avem o surpriză! Vom parasi Valea Baksan si ne indreptam cu microbuzul privat catre valea Chegem, unde acest rau de munte a sapat in stancile Caucazului un canion spectaculos.
Pe langa minunatele privelisti vom putea admira si achizitiona obiecte si artizanat din aceasta zona, dar si obiecte traditionale de uz specific barbatesc din Caucazului de nord – „kindjal”.
Sau putem sa ne imbracam in costume razboinice caucaziene si desigur sa imortalizam momentul.
Este cel mai potrivit loc sa servim o masa traditionala va recomandam deliciosul „Saslik”, frigarui de berbecut.
Dupa masa, ne vom indrepta catre Mineralnye Vody, acolo unde vom innopta la hotel/pensiune.
Va fi o noapte scurtă! Urmează zborul spre Romania!
Cazare la hotel sau la pensiune.
Ziua 10:
Plecarea va fi dimineata devreme de pe aeroportul din Mineralnye Vody (zborul va fi in jurul orei 6 dimineata) de unde zburam catre Bucuresti via Moscova, urmand sa ajungem in Romania in cursul dupa amiezii sau serii!
IMPORTANT!
In muntii inalti, aclimatizarea reprezinta secretul reusitei.
Este foarte important ca alpinistii sa cunoasca cat mai bine posibil particularitatile traseului si cum sa isi dozeze propriile resurse.
Ne vom aclimatiza chiar pe traseul pe care vom urca la varf, urcand zilnic cate putin, descoperind si intelegand ruta noastră.
****Odihna este foarte importanta pentru reusita ascensiunii si de aceea pe munte ne vom caza in refugii, evitam sa ne adapostim in cort, astfel vom pastra resursele pentru asaltul varfului si nu le vom irosi carand cu noi cort, saltele sau combustibil.
Tarif expeditie:
– 1080 USD/ persoana
Tariful include:
– obtinerea invitatiei de calatorie pe teritoriul Federatiei Ruse de la partenetul rus – pentru a primi viză turistică
– taxele de intrare in Parcul National Elbrus
– toate transferurile auto aferente – Mineralnie Vody – valea Baksan – pana la statia de telecabina-plecare si retur in regim privat.
– transfer valea Baksan – valea Chegem – Nalchik – aeroport Mineralnie Vody in regim privat
– cazare la pensiune/ hotel in Mineralny Vody in ultima noapte a expeditiei ( precum si in noaptea de 24-25 iulie pentru cei care vin cu masina)
– cazare in pensiune/hotel pe valea Baksan in camere duble, triple cu mic dejun inclus
– cazare 2 nopti in refugiul Garabashi “La Butoaie”
– cazare 3 nopti in refugiu in zona Priut 11.
– transport pe cablu
– servicii de ghidaj montan.
****Veti fi insotiti de ghidul montan Mitză Matei, care are la activ mai multe ascensiuni reusite pe varful Elbrus si Cristi Minculescu, ghid cu experienta in munti inalti (Alpi, Dolomiti)
– 1 ghid montan profesionist rus, care ne va insoti in ziua varfului
– 1 zi de rezerva in caz de vreme rea.
– in toate cele 5 zile petrecute la altitudine pe munte, va punem la dispozitie o sala de mese aferenta refugiului dotata cu soba, gaz.
Avem asadar conditii pentru a putea prepara ceaiul si cina din hrana adusa de jos.
– in cele doua zile petrecute la refugiul Garabashi – La Butoaie optional se pot servi mese – mic dejun, pranz sau cina la tarife cuprinse intre 10–25 USD.
Tariful nu include:
– costul pentru obtinerea vizei si documentelor pentru calatorie in Federatia Rusa(cca 75 USD/persoană).
– biletul de avion pe ruta de zbor Bucuresti – Mineralnye Vody si retur (Circa 300 euro, inclusiv bagajul de cala)
– alte mese decat cele precizate in program
– echipamentul
– alte servicii neincluse in program.
– bilete de intrare muzee, obiective istorice
– asigurarea de calatorie/asigurarea medicală.
Echipament necesar
– sac de dormit -5 ͦ C confortul
– termos 0.75-1litru
– coltari
– piolet
– casca alpinism
– ham cu 2 carabiniere si anou
– bete telescopice
– rucsac mare 70-80l
– rucsac de tura mic 30-35 l
– trusa individuala medicala
– bocanci de altitudine 6000m
– pantaloni si hanorac Gore Tex
– bluza de corp merinos
– parazapezi
– manusi de expeditie (-25 Gr)
– caciula
– cagula
– ciorapi grosi
– ochelari de altitudine cu polarizare maxima pentru protectie impotriva razelor solare
Pentru informatii si inscrieri, va rog sa imi scrieti cate ceva despre experienta voastra montana la altitudine:+
drumetiiinromania@gmail.com sau sa ne auzim la telefon:
+40726 279 537 –Cristi sau
Ne vedem prin munti #Sprevarf