Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Vârful Retezat 2485m, ascensiune de iarnă #Sprevarf

tura in retezat cristi minculecsu

Iarna este una deosebit de spectaculoasă în Munții Retezat, o adevărată „Împărăție a ghețurilor”. Intre 27-29 APRILIE vă invit să urcăm împreună pe vârful Retezat, la 2485m altitudine, cu cazare la cabana Gențiana 1673m. Dacă vrei să te pregătești pentru a aborda în viitor vârfuri înalte din întreagalume, atunci hai și tu în Retezat într-o ascensiune de iarnă cu peisaje impresionante!

Pentru a merge în această tură trebuie să știi să folosești colțarii și pioletul și să stai bine cu pregătirea fizică, adică să reziști să mergi, prin vânt și ninsoare, pe zăpadă și gheață până la 8-10 ore.

  • Locuri limitate: 6.
  • Tarif: 450 de lei/persoană.

Ghid montan atestat de Ministerul Turismului:

****Cristi Minculescu, legitimație nr. 6148.

Perioada: 27-29 aprilie 2024

Sâmbată pe 27 aprilie, ne întalnim la ora 11 în Hațeg și de aici pornim, împreună la Ohaba de Sub Piatra și mai departe la Cârnic(Cabana Codrin).

Odată ajunși la Poiana Cârnic ne vom echipa de munte, ne luăm ruscacii în spate și începem urcușul către cabana Gențiana.

  • Durata traseu: cca 2-3 h
  • Dificultate: ușor.

Ajunși la Gențiana, ne instalăm în camera noastră și până seara

vom sta de povești la un ceai ferbinte sau o cană de vin fiert și veți afla câte ceva despre ceea ce îmi propun să fac în acest an prin munți!

Vom povesti despre expedițiile externe din acest an de pe vârfurile din Alpi, turele la via ferrata în Dolomiții italieni sau Triglav din Slovenia, despre Jebel Toubkal din munții Atlas și Sahara Desert, Everest Base Camp din Himalaya, Nepal, vulcanul Damavand din Iran, cel mai înalt din Asia, Kilimanjaro din Africa sau muntele Olimp din Grecia.

Duminică 28 aprilie

Dimineața devreme vom servi micul dejun, cu alimente aduse de fiecare de acasă, deoarece la cabană nu se gătește. Ne vom îngriji să avem la noi hrană rece, dar totuși vom putea servi un ceai cald sau o cafea fierbinte!

Vom porni apoi pe munte spre vârful Retezat, cota 2485m. Ruta va fi aleasă în funcție de starea zăpezii și de condițiile meteo de pe munte.

Vom urca prin Saua de iarna a Retezatului, pe un traseu ferit de avalanșe. Diferența de nivel parcursă va fi în jur de 900m urcare și apoi coborâre, iar durata traseului va fi în jur de 8-10 ore.

În timpul turei, vom aborda și depași în siguranță diverse obstacole stâncoase acoperite de zăpadă și gheață întâlnite pe traseu.

Dacă vă veți simți în nesigurață, vă voi asigura cu coarda în pasajele mai expuse.

Atenție!!! Traseul necesită o bună pregătire fizică și tehnică a participanților! Trebuie să știi să folosești colțarii și pioletul, dacă vrei să vii cu noi!!!

Luni 29 aprilie, servim micul dejun, facem rucsacii și apoi vom coborâ circa 2 ore până la mașinile noastre de la Cârnic.

Dacă turiștii sunt interesați facem o vizită și la spectaculoasa Cascadă Loloaia sau la cetatea medievala Mălăiești, reabilitată recent, situată în drumul nostru.

Această tură alpină se va derula la aproape 2500m altitudine în condiții de iarnă și cel mai probabil, vom avea parte de zăpadă mare, dar poate și de vânt sau viscol. Este obligatoriu să fiti echipați în mod corespunzător și să aveți o bună pregătire fizică!

Echipamentul trebuie să cuprinda geaca Gore Tex și pantaloni impermeabili și rezistenți la vânt, bluză polar, parazăpezi, mănuși, căciulă sau cagulă, bocanci de iarnă cu talpă rigidă, lanternă frontală, termos, bete de trekking, rucsac de tură, dar și echipament tehnic de iarnă: rachete de zăpadă, colțari, piolet, cască și ham de alpinism. In cazul în care aveți nevoie, puteți închiria de la mine un astfel de echipament. Cost: 120 de lei setul complet sau 35 lei piesa separat: coltari și piolet, cască și ham de alpinism echipat cu carabiniere și anou.(rachete de zăpadă)

Atenție!

În funcție de evoluția condițiilor meteo din teren și a stării zăpezii și pentru siguranța turiștilor, pot lua decizia întreruperii ascensiunii și retragerii forțate la cabană.

  • Tarif: 450 de lei/persoană.

În această tură veți avea parte de serviciile de ghidaj montan, urmând să aveți unul sau doi ghizi montani cu experiență în munți.

Servicii neincluse:

  • cazarea la cabana Gențiana în cameră comună încălzită cu sobă pe lemne(50 lei/noapte). Vă recomand să aveți la voi totuși sac de dormit, spre dimineață se face rece în cameră!
  • taxa de Parc național 10 lei/persoană
  • transportul
  • orice alte servicii solicitate de turiști care nu au fost specificate în program.

La cabana Gențiana se oferă contra cost băuturi calde, ceai și cafea, dar și bere, însă nu se gătește!!!

Va trebui să ne aducem în rucsac alimentele pe care dorim să le consumăm în timpul sejurului de 3 zile la cabană!!!

Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient să dați “join” pe Facebook, ci trebuie să îmi scrieți câte ceva despre experiența voastră montană și după o scurtă discuție, să confirmați participarea! Înscrierea în tură se face prin achitarea unui avans de 50% sau integral până în data de 1 aprilie!!!

Dacă vă veți retrage din tură după achitarea avansului, va trebui să vă găsiți un înlocuitor.

Informații și înscrieri doar la adresa: drumetiiinromania@gmail.com sau la telefon/WhatsApp: +40726 279 537-Cristi

Ne vedem prin munți #Sprevarf