Știu că nu este o destinatie clasică de vacanță, tocmai de aceea te invit să mergi cu mine în Insulele Feroe! Sunt de fapt un grup de 18 insule din nordul Oceanul Atlantic, un teritoriu autonom al Danemarcei și un paradis pentru drumeții, alpinism și plimbări prin natura ireal de frumoasă.
Obiective vizitate: Torshavn, Tinganes, Traelanipa, Bosdalafossur, Sorvagsvatn, Bour, Mulafossur, Gasadalur, Trollanes, Kallur, Mikladalur, Sydradalur, Eidi, Trollkonufingur, Klakkur, Klaksvik, Vidareidi, Enniberg, Saksun, Tjornuvik, Fossa, Gjogv, Hvithamar, Kopakonan, Kirkjubour, Sornfelli, Norðradalsskarð, Slaettaratindur.
Ziua 1
Aterizăm pe unul dintre cele mai aparte aeroporturi din lume (din perspectiva poziționării), Aeroportul Vagar. De aici vom porni cu mașina închiriata către cazarea noastră situată în Gjogv, unul dintre satele din Insulele Feroe. Sosim la unitatea de cazare, ne facem confortabili, timp pentru cină și discutăm planul pentru următoarele zile.
Ziua 2
Dupa micul dejun plecam sa vizităm satul Gasadalur și faimoasa sa cascadă, Mulafossur. Pornim pe vechiul traseu al poștașului, peste munte – cea mai simplă variantă de a ajunge în Gasadalur înainte de construcția tunelului din 2003, moment când a fost deschis pentru pietoni iar in 2006 a fost deschis oficial și pentru circulația autovehiculelor. Peisajele de-a lungul acestui traseu te vor lăsa înmărmurit – oriunde te-ai uita, va fi pur și simplu incredibil. Circuitul va avea aprox. 5 km, iar ca durată, acesta va presupune o drumeție de aproximativ 3 h. Pe la pranz ne oprim pentru o scurtă plimbare prin Bour, un sat tipic feroez, cu priveliști superbe în toate direcțiile, avem la dispoziție o oră pentru prânz în Sorvagur. Urmeaza sa parcurgem un traseu de hiking de aproximativ 4 km. Acesta va fi de-a lungul celui mai mare lac ca mărime din Insulele Feroe: Sorvagsvatn. Pe parcursul acestui traseu vom avea posibilitatea să vedem unul dintre cele mai suprarealiste locuri posibile: Traelapina. Totodată, aici vom mai vedea și o altă cascadă spectaculoasă: Bosdalafossur. Revenim la mașină de unde vom porni înapoi către unitatea de cazare din Gjogv. Timp pentru cină.
Ziua 3
Azi pornim către Klaksvik, locul de unde vom lua feribotul către Kalsoy. La ora 10 luăm feribotul către Kalsoy. Călătoria va dura aproximativ 20 de minute. Ajungem pe insula Kalsoy, unde ne vom îndrepta către Trollanes, un sat idilic cu doar 17 locuitori. Acesta va reprezenta punctul de pornire pentru traseul nostru de hiking de astăzi, care are ca și obiectiv Farul Kallur. Priveliștile de-a lungul întregului traseu sunt pur și simplu incredibile. Distanța totală de parcurs, dus-întors, este de aproximativ 6 km. Aici vom avea la dispoziție o oră și pentru prânz. Vizităm, pe rând, satele Trollanes, Mikladalur (și a sa celebră statuie, Kopakonan), respectiv Sydradalur. La 17,30 luăm feribotul înapoi către Klaksvik, unde vom avea timp la dispoziție pentru cină. Seara revenim la unitatea de cazare.
Ziua 4
Pornim într-o nouă aventură care ne va uimi peste măsură. Vizităm la pas Gjogv, o splendidă așezare care reprezintă totodată și cel mai nordic sat de pe insula Eysturoy, sat numit după defileul lung de aproximativ 200 m care se întinde din sat până la ocean. Acest splendid sat, liniștit și extrem de bine conservat, are o poziție mai mult decât idilică: înconjurat din 3 părți de către munți și cu o ieșire de zile mari la ocean (cu priveliști splendide către Kalsoy). Avem la dispoziție o oră pentru prânz în Gjogv. Facem apoi o scurtă plimbare până la Hvithamar, un punct de belvedere cu una dintre cele mai spectaculoase priveliști de pe întreg teritoriul Insulelor Feroe! L ora 14 jungem în punctul de unde începe drumeția către cel mai înalt vârf din Insulele Feroe: Slaettaratindur. De la înălțimea celor 880 m, într-o zi senină, se pot vedea toate cele 18 insule care formează Insulele Feroe, conform unora, într-o zi senină, de aici se poate vedea chiar și cel mai mare ghețar al Islandei, Vatnajokull, situat la aproximativ 550 km distanță! Drumeția va consta în parcurgerea a aproximativ 6 km dus-întors, iar ca durată va presupune undeva între 2 h 30 min – 3 h. Seara cină în Gjogv și revenim la cazare.
Ziua 5
Azi plecăm către unele dintre cele mai incredibile locuri din Insulele Feroe, respectiv către punctul de început pentru traseul de hiking pe care-l vom parcurge împreună. Dar înainte să începem una dintre cele mai spectaculoase drumeții ale excursiei noastre, ne vom plimba puțin prin incredibilul Tjornuvik. Unul dintre cele mai vechi sate din Insulele Feroe, un loc incredibil, prins între niște munți falnici și o plajă neagră splendidă. Acesta va reprezenta și punctul de început pentru traseul nostru de astăzi. Un traseu de 12 km dus-întors pe care-l vom străbate în aproximativ 6 h. Un traseu de-a lungul căruia vom avea parte de niște priveliști de-a dreptul fabuloase, ireale. Un traseu care ne va conduce pașii către un alt sat din Insulele Feroe: Saksun. Ne plimbăm prin Saksun, aici având și o oră la dispoziție pentru prânz. După prânz, pe jos, revenim peste munte, înapoi în Tjornuvik. Vedem îndeaproape cea mai înaltă cascadă din Insulele Feroe: Fossa. După cină revenim la unitatea de cazare.
Ziua 6
Micul dejun. La 9 ne întâlnim în fața cazării de unde ne vom îndrepta către nordul Islandei. Ajungem la punctul de început al traseului pe care-l vom parcurge astăzi: Klakkur, unul dintre cele mai frumoase puncte panoramice din Insulele Feroe. Traseul durează aproximativ 3 h dus-întors iar peisajele incredibile ne vor însoți la tot pasul. Avem la dispoziție o oră pentru prânz în Klaksvik, al doilea oraș ca mărime din Insulele Feroe. Pe la 14 sosim în Vidareidi, cea mai nordică așezare din Insulele Feroe. Aici vom vizita la pas unul dintre cele mai incredibile sate din insule și printre altele, dincolo de casele splendide, vom vedea și o biserică extrem de pitorească, respectiv Capul Enniberg, cea mai înaltă stâncă din lume. Seara revenim în Gjogv pentru cină.
Ziua 7
Pornim într-o nouă aventură de-a lungul Insulelor Feroe având ca punct final de vizitare pentru ziua de astăzi fabuloasa capitală a Insulelor Feroe: Torshavn. Ajungem în Sandavagur, locul de unde astăzi vom face o drumeție să vedem Trollkonufingur. Traseul va fi de aproximativ 4 km, dus-întors. Ajungem sus la Sornfelli, un munte cunoscut mai ales pentru cele două stații radar pe care le puteți vedea de la mare distanță. Priveliștile de aici vă vor tăia respirația numaidecât! Aici, sus, vom avea la dispoziție și o oră pentru prânz. Facem un scurt popas de-a lungul mirificului drum montan Norðradalsskarð. De aici, de-a lungul unui drum care șerpuiește, vom avea parte de priveliști incredibile atât asupra splendidei văi Norðradalur, cât și asupra insulei Koltur. Vizităm apoi la pas Kirkjubour, unul dintre cele mai vechi sate feroeze, aici urmând a descoperi și ruinele Catedralei Sfântului Magnus. În Torshavn, capitala Insulelor Feroe, pornim să descoperim la pas cartierul vechi din Torshavn, Tinganes, precum și mica, dar cocheta cascadă Svartafoss. Aici avem la dispoziție timp pentru prânz, respectiv timp liber la discreția fiecăruia pentru plimbare, cumpărături etc. Spre seară revenim la unitatea de cazare.
Ziua 8
E ziua în care va urma să lăsăm în urmă fascinanta lume a Insulelor Feroe și să decolăm înapoi spre casă.
- Preț per persoană: 1775 euro
- Durata excursiei 8 zile/7 nopți
- Dimensiune grup 4-8 persoane
Ce este inclus:
- cazarea pe tot parcursul turului (într-o casă de vacanță cu 5 camere duble/twin)
- mașinile de închiriat, cu șoferi/transportul pe toată durata turului (combustibilul este inclus)
- toate excursiile menționate în program
- transportul cu ferryboatul către/dinspre Kalsoy
- drumeția la Kallur Lighthouse
- drumeția la Traelanipa și Bosdalafossur
- însoțitor de grup român
- airport pick up/drop off
Nu este inclus:
- biletul de avion (la cerere, vă putem oferi consultanță gratuită în vederea achiziționării biletelor)
- mesele de orice fel
- asigurare de călătorie, aceasta necesitând a fi făcută individual (și are caracter obligatoriu)
Mențiuni și recomandări de siguranță
- Programul poate suferi modificări în cazul în care survin evenimente excepționale: meteorologice sau de oricare altă natură. Siguranța participanților este pe primul loc!
- Recomandăm participanților să aibă la ei:
- bocanci de drumeție (preferabil, cu gleznă, talpă robustă și impermeabili).
- pantaloni de drumeție
- haine impermeabile și respirabile: pantaloni, respectiv jachete (ideal ar fi cu glugă), eventual și pelerină de ploaie
- lenjerie termică cu mâneci lungi din lână sau sintetic.
- recipient(e) pentru apă- apa este potabilă pe insule
- medicație personală – după caz, dacă e cazul.
- cameră foto, baterii, card de memorie.
- șosete pentru drumeții din lână sau sintetice
- produse de igienă personal.
Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient să dați “join” pe Facebook, ci trebuie să îmi scrieți și după o scurtă discuție telefonică, să confirmați participarea, achitand taxa de înscriere de 1775 euro, până la data de 1 octombrie. Dacă anulezi participarea după această dată trebuie să găsești înlocuitor. (în caz de anulare a excursiei din lipsă de participanți sau alte motive reprogramăm tura sau restituim banii integral!!!)
Informații despre cazare, tarife, ghidaj, zborul cu avionul și înscriere în excursie la adresa: drumetiiinromania@gmail.com sau la telefon/WhatsApp: 0726 279 537-Cristi.
Ne vedem prin munți! #Sprevarf