Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Pelerinaj pe Sfântul Munte Athos și Vârful Athon 15-20 mai 2024

În luna mai între 15 si 19, vă propun o minunată experiență pe Sfântul Munte Athos și Vârfulf Athon 2033m, unde te vei bucura duhovnicește de doua zile de pelerinaj la mănăstirile din Sfântul Munte.

Sfântul Muntelui Athos este un munte, încărcat de istorie în leagănul monahismului crestin. Călatoria pe Muntele Athos este un program dedicat doar bărbaților!!!

La început ne vom îmbogății cultural în minunatul oraș Salonic, după care ajungem pe Sfântul Munte.

În această călătorie îmbrăcămintea și comportamentul participanților trebuie să fie adecvate unei astfel de zone de spiritualitate și încărcătură religioasă.

Sfântul Munte al Athosului (care mai este numit pe bună dreptate Grădina Maicii Domnului) este o peninsulă legată de pământul Greciei în partea dinspre miazăzi, având celelalte trei părți scăldate de Marea Egee. Lungimea Sfântului Munte este de 60 km, iar lățimea variază între 12 și 18 km. Altitudinea vârfului Athon este de 2033 de metri . Suprafața peninsulei este de 389 km2.

 • Locuri disponibile: 8
 •  Preț : 500 euro/persoană
 • Include : transport cu microbuz cu AC, o noapte cazare la hotel cu mic dejun în  Ouranopolis, vapoare, transport în Sfântul Munte cu microbuz, ghid preot și ghid montan, 3 nopți de cazare în Sfântul Munte cu 2 mese pe zi  în regim mănăstiresc.

 Nu include : asigurare de călătorie, diamonitirion 25 euro/pers, pomelnice (optional, după posibilități), biletele de intrare la obiective turistice în Salonic.

Program:

 • 15.05 Miercuri
 • Plecare din București la ora 05:00 pe traseul Giurgiu – Sofia – Kulata -Salonic – Ouranopolis
 • Tur pietonal Salonic : Catedrala Sf Dimitrie izvorâtorul de mir, Piața Aristotelis, Mânăstirea Sfânta Sofia,  etc. , deplasare la Ouranopolis

Cazare hotel  

 • Masa de seară nu este inclusă în preț

16.05 Joi

 • Mic dejun și ridicare diamonitirion
 • Deplasare cu vaporul spre Sfântul Munte Athos- Dafni (portul principal)- Karyes (capitala Sf Munte)- Biserica Protaton- Schitul Sfântul Andrei- Mănăstirea Cutlumus- Chilia Tipicarion- chilia Panaguda- Schitul Românesc Prodromu, program liturgic (cazare și masă)

17.05 Vineri

 • Sfânta Liturghie și masă
 • Plecare spre Vârful Athon(2033 m)- Chilia Panaghia(1500 m)- Biserica Schimbarea la Fata de pe Athon(2033 m)- coborâre la Schitul Sfânta Ana.

Ne vom trezi dis de dimineață și vom urca spre vârful Athon 2033m, urmând să abordăm cea mai adecvată rută, în funcție de condițiile meteorologice, dar și de pregătirea fizică a turiștilor. Acest traseu necesită o bună pregătire fizică, neavând însă porțiuni tehnice. Traseul dorează aproximativ 10-12 ore!!!

Atenție!!!

Opțional se poate coborâ direct spre Schitul Sfânta Ana.

Pentru cei neinteresați de vârf, există și posibilitatea de a vizita mănăstirile de la baza muntelui sau câteva chilii de pusnici în această zi (seara se reunește grupul)!

Program liturgic (cazare și masă)

18.05 Sâmbătă

 • Sfânta Liturghie și masă
 • Drumeție la Nea Skiti (mormântul Sfântului Iosif Isihastul)- Mănăstirea Sfântul Pavel (darurile magilor)- deplasare cu vaporul la Dafni (portul principal)- Mănăstirea Vatoped- Mănăstirea Pantokrator- Schitul Sfântul Ilie- Chilia românească Sf Nicolae Kapsala, program liturgic
 • Cazare și masă

19.05 Duminică

 • Sfânta Liturghie și masă
 • Deplasare la Mănăstirea Xenofont- drumeție la Mănăstirea Dohiariu – vapor la Ouranopolis.
 • Plecare spre Romania pe traseul Ouranopolis–Kulata–Ruse- Giurgiu-Bucuresti.
 • Ajungem in Bucuresti luni dimineață, pe 20 mai în jurul orei 3 AM.

Programul pelerinajului poate suferi mici modificări în funcție de situația din teren și micile situații neprevăzute, iar obiectivele afișate vor fi atinse în condițiile în care mănăstirile vor fi deschise în acea zi pentru închinare.

Acesta este un traseu, pe munte care ajunge la 2000 m, așa încât trebuie să aveți: rucsac, bocanci sau adidași cu talpa aderentă, un rand de haine de schimb, frontală(cu baterii), pelerină de ploaie. În general îmbrăcămintea potrivită într-o mănăstire din România este potrivită și pe Sfântul Munte. Adoptați o ținută decenta, de culori în general închise și care să nu lase părți ale trupului la vedere.

Se recomandă: ochelari de soare, apă și mâncare (dulciuri, batoane enrgizante- carnea și produsele din carne sunt interzise).

Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient sa dati “join” pe Facebook, ci trebuie să îmi confirmați participarea prin mesaj privat și achitand avans sau integral suma de 500 euro până în data de 10 mai!!! În caz de retragere, trebuie să găsești înlocuitor!

Număr minim de participanți 6.

Informații și înscrieri doar la adresa: drumetiiinromania@gmail.com sau la telefon/WhatsApp: 0726 279 537-Cristi

Ne vedem prin munți! #Sprevarf