Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Drumetie pe Valea Cernei, Vf Domogled si minunatul catun Ineleț

In aceasta primavara va propunem o frumoasa drumetie in Valea Cernei, acolo unde vom urca pe varful Domogled, cel mai inalt din muntii Mehedinti, vom lua la pas Cheile Țăsnei și vom admira unul dintre cele mai pitoresti si izolate catune de munte din Europa, Inelet.

Catunul Inelet este un sat în comuna Cornereva din județul Caraș-Severin din Banat, acolo unde se poate ajunge dupa ce parcurgi cateva scari de lemn amplasate pe stânci înalte!
Aceasta reprezintă singura cale de acces către Ineleț, un sat care numara in jur de 30 de locuitori, in mare parte batrani care vietuiesc acolo de zeci de ani!

Perioada: 6-9 mai
Locuri disponibile: 12
Cazare: camping in zona Baile Herculane
Ghizi montani atestati de Ministerul Turismului:
Cristi Minculescu, legitimatie nr. 6148
Mitza Matei, legitimatie nr. 6415

Plecare din la Baile Herculane

Ziua 1: joi 6 mai
Ne vom vedea in data de joi, 6 mai pe seara, in jur de ora 18-20 la Baile Herculane. Ne deplasam apoi la camping, acolo unde ne vom instala tabara de corturi!
Va fi o seara agreabila petrecuta sub cerul înstelat al lunii mai!
Atentie! Daca nu puteti ajunge de joi seara, va asteptam vineri dimineata in jurul orei 10!
Cazare la camping in zona Baile Herculane

Plecam catre catunul Inelet

Ziua 2: vineri 7 mai
Ne intalnim si cu colegii care ajung acum dimineata in jurul orei 10 si apoi vom pleca catre catunul Inelet din inima muntilor Cernei de pe drumul care leaga statiunea de Baia de Arama.
Va fi o drumetie foarte frumoasă prin zone nespus de salbatice! Avem de urcat cateva sute de metri si de luat la pas aceasta zona superba din inima muntilor Cernei, situata la aproape 900m altitudine.
Vom vizita scoala din munte, biserica cea veche, dar si moara cu pietre din munti!
Vom putea sta de vorba cu cativa localnici si vom afla lucruri uimitoare despre traiul acestor oameni acolo sus in munti!
Durata traseu: 4-6 ore
Dificultate: usor-mediu

Dupa ce ne retragem din traseu vom face o plimbare in statiunea Baile Herculane, acolo unde vom admira cateva cladiri vechi de sute de ani, de pe vremea imparatului Franz Josef si vom servi masa la una dintre terasele de pe malul Cernei!
Cazare: camping in zona Baile Herculane

Urcare pe Domogledul Mare

Ziua 3: sambata 8 mai
Ne trezim dimineata devreme, servim micul dejun asezonat cu o cafea facuta la primus in camping si apoi luam calea muntilor Mehedinti!
Planul de astazi este de a urca pe varful Domogledul Mare, cel mai inalt din zona cu cei 1105m ai sai!
Varful de calcar ofera privelisti spectaculoase catre Valea Cernei si imprejurimile sale!

Durata traseu: 6-8 ore dus intors
Dificultate: medie, necesita o buna conditie fizica, avem de urcat circa 967m diferenta de nivel si apoi de coborat!

La retragerea din traseu ne vom opri in statiune pentru a servi masa si face cateva plimbari!
Pe seara vom merge la baile sulfuroase din zona, cele situate pe malul Cernei, acolo unde vom putea sa beneficiem de minunile acestor munti, apa din Herculane fiind cunoscuta in intreaga lume pentru calitatile sale terapeutice!
Cazare: camping in zona Valea Cernei

Ziua 4: duminica 9 mai
Ne trezim dimineata devreme si dupa ce servim micul dejun strangem tabara de corturi si ne indreptam apoi spre Cheile Tasnei, o zona stancoasa si uimitor de salbatica!
Este o lume incredibila din stanci si ape repezi de munte, dominate de pini negri de Banat si de alte plante submediteraneene!Drumul este abrupt la inceput insa mai apoi poteca se domoleste!

Vom ajunge la un punct de belvedere de unde vom putea admira o parte din Cheile Țăsnei de la înălțime și apoi Munții Cernei, aflați pe celălalt mal al Cernei, undeva mai jos în vale.

Traseu pe Valea Cernei

Durata: 4-5 ore dus intors de la intrarea in traseu
Localizare: partea dreapta a raului Cerna – Muntii Mehedinti
Lungime traseu: 6 Km
Dificultate traseu: usor, cu cateva pasaje abrupte si stancoase

Dupa finalizarea traseului ne vom lua la revedere de la Valea Cernei, incantati de minunile naturii, descoperite in aceasta zona salbatica a Romaniei.

Tarif: 300 lei /persoana, cuplurile au reducere (250 lei/persoana)
Servicii incluse:
– servicii de ghidaj montan – veti avea la dispozitie 2 ghizi montani atestati de Ministerul Turismului cu experienta in munti inalti: Alpi, Caucaz si Himalaya!
– corturile pentru campare
(cine are nevoie si nu poseda un cort personal poate lua de la noi)

Servicii neincluse:
– cazarea la camping
– transportul
– mesele

**** Echipament recomandat:
Pentru aceasta tura, tineti cont de faptul ca vom urca pe munte asa ca va trebui sa aveti o pereche de bocanci de vara cu talpa aderenta sau de adidas de trail running, o geaca impermeabila si rezistenta la vant, pantaloni de trekking, o lanterna frontala, bete de trekking, rucsac pentru tura de 1 zi, palarie soare/sapca/bandana, crema de protectie solara, tricou sau bluza din polyester, hanorac, pelerina de ploaie.
Nu uitati slapii, costumele de baie pentru baile sulfuroase! Noptile sunt inca reci, asa ca e bine sa aveti si un polar sau o bluza calduroasa in care sa stati serile!

Tura necesita echipament de campare: cort, izopren sau salteluta Thermarest, sac de dormit de vara! Cine nu poseda si are nevoie, poate primi cort de la noi!
Este recomandat sa aveti la voi primus cu butelie pe gaz pentru preparea hranei si vesela de camping!

Atentie!****
Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient sa dati “join” pe Facebook, ci trebuie sa ne scrieti cate ceva despre experienta voastra montana si dupa o discutie cu ghizii montani care va vor insoti, sa ne confirmati participarea, achitand un avans si/sau integral suma de 300 lei!

****
Informatii despre costuri, rută, transport, echipament necesar și ghidaj montan, precum și pentru înscrieri va rugam sa ne scrieti la adresele:
vicentiu.matei@gmail.com sau
drumetiiinromania@gmail.com  sau sa ne sunați la telefon:
0741 576 088-Mitza
0726 279 537-Cristi

Ne vedem prin munti! #Sprevarf