Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Aurora Boreală și multe alte minuni ale Islandei, 20 februarie 2024 [FOTO]

Islanda este destinația ideală atunci când vrei să vezi unul dintre cele mai frumoase spectacole de pe Pământ, Aurora Boreală. Fiind o țară insulară din nordul Europei, aflată între Atlanticul de Nord și Oceanul Arctic, Islanda este cunoscută ca tara gheții și a focului! Poți vizita și vedea de la vulcani activi, ghețari și gheizere fierbinți, până la cascade repezi, plaje cu nisip negru, băi cu ape termale și mai ales Aurora Boreală.

Sejurul nostru în Islanda vă va purta atât prin locurile faimoase și bine cunoscute ale Islandei, dar veti vizita și frumusețea ascunsă și faimoasele sale minuni naturale mai puțin cunoscute.

Ziua 1

În funcție de zborul fiecăruia, sosim la Aeroportul Internațional Keflavik, de unde are loc plecarea către Laugarvatn, satul situat pe malul lacului cu același nume, unde vom fi cazați la Heradsskolinn Guesthouse. Heradsskolinn Guesthouse este o clădire monument istoric, construită, în anul 1928, de același arhitect care a realizat planurile faimoasei catedrale din Reykjavik, Hallgrimskirkja.

După aproximativ 1h ajungem la unitatea de cazare, loc unde vom sta pe durata a 5 nopți, aceasta fiind situată în inima zonei cunoscute în Islanda sub denumirea de Golden Circle. Ajunși la cazare, luăm cina, urmată de un program de cunoaștere, prezentarea programului pentru următoarele zile, respectiv odihnă.

Ziua 2

Dupa micul dejun ne întâlnim în recepția guesthouse-ului, de unde ne vom începe aventura de astăzi cu obiectivul râul Bruara și cu ale sale cascade cu o apă de un albastru ireal: Hlauptungufoss, respectiv Bruarfoss.

Drumul până la locul de unde ne vom începe drumeția va dura aproximativ 15-20 minute. Distanța totală de parcurs este de aproximativ 6 km (dus/întors), iar ca timp de parcurgere ar fi undeva între 45 min – 1 ora pe sens.

Pe parcursul traseului, care urmărește cursul râului Bruara, ne vom desfăta privirea, printre altele, cu o cascadă ce prezintă un impact vizual greu de descris, frumusețea dată de unicitatea acesteia fiind greu de uitat: Bruarfoss. Pe la pranz vizităm Gullfoss, cascadă în două trepte, localizată pe cursul râului Hvita, aceasta fiind una dintre cele mai cunoscute cascade ale Islandei și, totodată, a doua ca debit, după Dettifoss.

Urmeaza apoi sa ajungem la  Geysir, unde ne vom delecta privirile cu erupțiile gheizerului Strokkur. Totodată, aici, în funcție de fiecare, se poate opta pentru prânz. Avem la dispoziție o oră, iar cei care nu doresc să nu mănânce pot opta să urce pe muntele din vecinătatea geyser-ului pentru o priveliște de la înălțime a erupției. Tot azi vom vizita Bruarhlod, niște chei înguste, formate din roci Breccia (hyaloclastite), perfecte pentru rafting.

Acestea sunt situate tot pe râul Hvita, la aproximativ 3 km în aval de Gullfoss. Seara vom merge la Fontana pentru a ne îmbăia în apele binefăcătoare care au ca și sursă de proveniență un gheizer situat în imediata vecinătate a Spa-ului (gheizer care, totodată, reprezintă sursa de încălzire pentru întreaga comunitate locală).

 Ziua 3

Dupa micul dejun ne întâlnim în fața recepției guesthouse-ului, de unde ne vom începe aventura de astăzi către Reykjadalur, valea cu râuri termale. Drumul până în Hveragerdi, orășelul de unde ne vom începe drumeția, va dura aproximativ 1 h.

Distanța totală de parcurs este de aproximativ 7 km (3.5 km dus, 3.5 km întors), iar ca timp de parcurgere ar fi undeva aproximativ 1 oră dus, 1 oră întors.

Odată ajunși acolo, ne vom petrece timpul scăldându-ne în ape termale, relaxându-ne, înconjurați fiind de munți, într-un cadru mirific, tipic islandez. Seara revenim la  guesthouse-ul nostru.

Ziua 4

Astăzi, vom porni către Parcul Național Thingvellir, Thorufoss, Glymur respectiv Gudlaug. Vizităm Parcul Național Thingvellir (printre altele, cu a sa cascadă, Oxararfoss, respectiv cu biserica, Thingvallakirkja), locul de întâlnire dintre plăcile tectonice nord-americane și eurasiatice, respectiv locul înfințării primul parlament din lume, Althing, în anul 930.

Pe la 11.00 facem un scurt popas la Thorufoss, cascadă surprinsă și în bine cunoscutul serial Game of Thrones, iar apoi ajungem la Deildartunguhver, izvorul geotermal cu cel mai mare debit din Europa.

Aici vom avea la dispoziție și o oră pentru prânz.  La Grabrok, vizitam craterul cu  înălțimea aproximativă de 170 m, format în urmă cu aproximativ 3400 în urma unei erupții de fisură.

Spre seara sosim în Akranes, oraș cu deschidere la Oceanul Atlantic. Aici, chiar în vecinătatea oceanului, ne vom relaxa în Gudlaug, o piscină naturală cu o priveliște de neuitat.

Ziua 5

Incepem o nouă aventură, dar de această dată pe ruta Seljalandsfoss, Gljufrabui, Skogafoss, Solheimajokull, Reynisfjara, respectiv piscina locală din Laugarvatn. ”Companion” de-a lungul unei bune bucate de drum ne va fi și vulcanul-ghețar, Eyjafjallajokull, ajuns cunoscut în lumea întreagă datorită/din cauza faptului că, în anul 2010, a creat mari probleme în ceea ce privește traficul aerian în Europa și America de Nord.

Aicic vizităm Seljalandsfoss, unul dintre cele mai faimoase landmarkuri din Islanda, cunoscută mai ales pentru faptul că se poate merge în spatele căderii de apă. De la Seljalandsfoss ne vom îndrepta pașii către Gljufrabui, o cascadă situată la capătul unui canion.

Pentru vizitarea mai îndeaproape a acesteia, vom fi nevoiți să ne udăm puțin la picioare, dar priveliștea dinăuntrul canionului va merita efortul. Urmeaza sa vizităm Skogafoss, o altă cascadă emblemă a Islandei, ce are o cădere de aproximativ 60 m și o lățime de aproximativ 25 m.

Dacă la Seljalandsfoss am mers în spatele acesteia, ei bine, când vine vorba despre Skogafoss, aici vom avea oportunitatea de a urca un număr semnificativ de trepte pentru a avea o priveliște de sus asupra cascadei și a împrejurimilor. Aici vom avea la dispoziție, în total, aproximativ 2 ore atât pentru vizitarea cascadei, cât și pentru prânz, pentru cei care doresc să mănânce.

Solheimajokull este un subghețar al mult mai mareului Myrdaljkokull. Vom face o scurtă plimbare până în imediata vecinătate a acestuia, unde vom avea oportunitatea de a vedea îndeaproape această minune artistică a naturii.

In scurt timp ajungem la Reynisfjara, celebra plajă neagră a Islandei, cu numeroasele sale coloane de bazalt, aceasta regăsindu-se cel mai adesea în top 10 cele mai spectaculoase plaje din lume.

*Atenție!!! Deși e foarte ușor să cădem în tentația de a fi acaparați de frumusețea plajei, trebuie să fim mereu conștienți de periculozitatea valurilor din acest loc, să fim mereu vigilenți și să stăm cât mai departe de valurile imprevizibile ale oceanului.

Seara sosim la piscina locală din Laugarvatn, o piscină geotermală cu o priveliște de vis către Heradsskolinn Guesthouse.

 Ziua 6

În funcție de ora zborului, vom avea parte de un mic dejun la pachet sau la guesthouse. Și tot în funcție de ora zborului, vom merge fie direct la aeroport, fie în Reykjavik să vizităm orașul și tot aici urmând a ne scălda la Sky Lagoon,  apoi către aeroport.

Programul poate suferi modificări – în funcție de trafic și, mai important, de vreme (vremea în Islanda are un caracter imprevizibil și vom adapta programul în funcție de acest aspect).

Sunt șanse foarte mari să vedem Aurora boreală în această perioadă, însa nu putem garanta. Vom monitoriza zilnic starea cerului, iar în cazul în care norocul ne surâde, vă vom anunța în timp util, astfel încât să putem lua parte la acest spectacol al naturii. Acest fenomen unic poate fi influențat de următoarele condiții: claritatea cerului, intensitatea activității solare, respectiv gradul de ”poluare” cu lumină artificială.

Obiective turistice vizitate: : Hlauptungufoss, Bruarfoss, Strokkur, Gullfoss, Bruarhlod, Fontana Spa Reykjadalur, Parcul Național Thingvellir, Thorufoss, Deildartunguhver, Grabrok, Gudlaug, Oxararfoss, Thingvallakirkja. Seljalandsfoss, Gljufrabui, Skogafoss, Solheimajokull, Reynisfjara, Piscina locală din Laugarvatn, Sky Lagoon.

Echipament recomandat:

 • bocanci de drumeție,
 • antaloni de drumeție,
 • haine impermeabile și respirante,
 • pantaloni impermeabili, respectiv jachete (ideal ar fi cu glugă) cu membrană Gore-Tex sau similar (vremea în Islanda este imprevizibilă, se poată să plouă din senin, chiar dacă pe cer nu se afla nici un nor în urmă cu 5 minute),
 • lenjerie termică cu mâneci lungi din lână sau sintetice,
 • recipient(e) pentru apă (apa este potabilă pe teritoriul Islandei),
 • trusă medicală,
 • cameră foto,
 • baterii,
 • papuci,
 • papuci de apă,
 • costum de baie.

Echipament personal obișnuit: tricouri, bluză corp, ciorapi, căciulă, cremă solară, ochelari de soare, lanternă frontală.

 • Perioada: 20-26 februarie 2024
 • Tarif 1450 euro/persoană.
 • Grup minim de 5 persoane

Ce este inclus:

 • cazarea pe tot parcursul turului (în dormitor comun, cu baie la comun)
 • micul dejun (tip bufet)
 • mașinile de închiriat, cu șoferi/transportul pe toată durata turului (combustibilul este inclus)
 • intrare la Sky Lagoon
 • intrarea la Fontana Spa
 • intrarea la Hruni
 • intrarea la Gudlaug
 • toate excursiile menționate în program
 • însoțitor de grup vorbitor de limba română
 • transport de la și la aeroport

Ce nu este inclus:

 • biletele de avion (la cerere, vă putem oferi consultanță gratuită în vederea achiziționării biletelor)
 • masa de prânz, respectiv cina
 • upgrade de cazare (camera single/ dublă sau cu baie proprie)
 • asigurare de călătorie, aceasta necesitând a fi făcută individual (și are caracter obligatoriu).

Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient să dați “join” pe Facebook, ci trebuie să îmi scrieți și după o scurtă discuție telefonică, să confirmați participarea, achitand taxa de înscriere de 1250 euro, până la data de 15 ianuarie. Dacă anulezi participarea după această dată trebuie să găsești înlocuitor.(în caz de anulare a turei din lipsă de participanți sau alte motive reprogramăm tura sau restituim banii integral!!!)

Informații despre cazare, tarife, ghidaj, zborul cu avionul și înscriere în excursie la adresa: drumetiiinromania@gmail.com sau la telefon/WhatsApp: 0726 279 537-Cristi.

Ne vedem prin munți! #Sprevarf