Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Vârful Musala și distracție la schi în Bulgaria 28-31 martie 2024

La început de an, imediat după Atelierul de la Bâlea, vă propun o tură în care să puneți în practică multe dintre cele învățate la cursuri  https://sprevarf.ro/atelier-de-initiere-in-alpinismul-de-iarna-19-ianuarie-2024/

Vom face o ascensiune hibernală a vârfului Musala 2925m din Munții Rila (Bulgaria), cel mai înalt pisc din Balcani, în cadrul unei excursii de 4 zile. Vom petrece o zi la schi pe pârtiile din Borovets (aceasta fiind și o zi de rezervă în caz de vreme nefavorabilă vârfului), iar, seara, ne putem relaxa la hotel (saună) sau în micul și cochetul orășel.

 • Perioada: 28-31 martie 2024
 • Ghid montan atestat de Ministerul Turismului:
 • Cristi Minculescu, legitimație 6148 (și instructor de schi autorizat)
 • Locuri limitate: 5.
 • Preț: 325 de euro/persoană (cuplurile au reducere 300 eur/persoană)

Traseul nostru nu este unul tehnic, având totuși câteva porțiuni expuse, acolo unde vă voi asigura cu coarda în caz de nevoie. Este necesar să aveți o bună condiție fizică, ruta urcând câteva pante destul de abrupte către refugiul Everest și apoi către vârful Musala – Acoperișul Balcanilor!

****Tura este dedicată turiștilor care sunt dornici să se inițieze sau să aprofundeze tehnicile de mers pe munte la altitudine pe timp de iarnă!

Nu trebuie sa fii un super-alpinist ca să vii cu noi în tură, dar, cum am precizat deja, pregătirea fizică îți este necesară pentru a rezista, prin vânt și ninsoare, până la 7-8 ore.

Ziua 1, joi 28 martie:

Vom pleca dimineața din București către Borovets unde avem cazare la hotel în camere duble sau triple. Durata estimată a drumului este de cca. 6 ore. În această seară va avea loc o sedință tehnică în care veți afla amănunte despre tura de a doua zi și vom stabili împreună ce echipament luăm cu noi pe munte, pe ce traseu vom urca, veți afla detalii despre cum va fi vremea și despre ceea ce ne propunem să facem pe creste!

Cazare la hotel în camere cu două sau trei paturi! Hotelul are și restaurant.

Ziua 2, Ziua vârfului, vineri 29 martie 2024!

Ne trezim dimineață, luăm micul dejun la hotel, iar apoi plecăm #Sprevarf . Vom lua telegondola la prima oră și ne vom îndrepta către cabana Musala.

****Dacă este cineva care nu dorește să urce muntele împreună cu noi (de pildă, dacă vii cu iubita sau iubitul), acesta poate să rămână și să schieze pe nenumăratele pârtii din stațiunea Borovets, să lenevească la saună sau la terasele din zonă sau ne poate aștepta la un vin fiert la hotel!

Urcarea pe munte începe la telegondola Yastrebets până la 2369 m. De la gondolă, după 2 ore de ascensiune pe munte, ajungem la cabana Musala și apoi, după circa 1,5ore, la Refugiul Everest, Ledenoto Ezero, cota 2700m. Realizăm apoi ascensiunea finală pe Vârful Musala 2925m, pe care vom ajunge în circa 1h din momentul plecării de la acest refugiu, urcând o creastă ascuțită dotată cu cabluri de asigurare.

Facem câteva poze cu drapelul pentru a imortaliza momentul reușitei noastre și după ce luăm o gură zdravănă din aerul tare al Balcanilor, o dăm la vale, în statiunea Borovets. Normal că seara, vom sărbători și vom povesti despre cele petrecute peste zi.

Dificultate: medie-grea, cu câteva pasaje expuse care necesită să nu aveți teamă de înălțime și să aveți cunostințe elementare de cățărat cu colțari și piolet.

Cazare la hotel!

Ziua 3, sâmbătă 30 martie

Va fi o zi liberă, dedicată schiatului sau activităților la alegere! Vom schia pe mai multe pârtii, în funcție de nivelul fiecăruia, iar dacă aveți nevoie de sfaturi privind îmbunătațirea tehnicii de schiat pe pârtie, vi le voi oferi, ținând cont că sunt acreditat și în acest sens!

Pârtiile din stațiunea Borovets au diferite grade de dificultate și în funcție de experiența fiecăruia, o alegeți pe cea dorită! Echipamentul de schi îl vom putem închiria din stațiune, prețurile fiind modeste, chiar mai mici decât în țară, dar puteti să veniți și cu echipamentul personal.

Pe seară, programul este unul de voie și musai, de bună dispoziție!

Cazare la hotel!

Ziua 4: duminica 31 martie

Dimineața ne bucurăm de micul dejun și apoi putem merge iar la schi (câteva ore) sau ne vom pregăti bagajele pentru reîntoarcerea în România.

 • Tarif: 325 de euro de persoană.
 • Tariful pentru cupluri este de 300 euro/persoană!

Include:

 • 3 nopți de cazare în stațiunea Borovets la hotel, în camere duble sau triple, hotel dotat cu restaurant și saună.
 • micul dejun și cina(inclusiv pentru vegetarieni) la hotel
 • serviciile de ghidaj montan, urmând să aveți la dispoziție un ghid montan autorizat, cu experiență care a mai parcurs traseul!
 • echipamentul tehnic personal: colțari, piolet, cască și ham de alpinism DOAR pentru persoanele înscrise în excursiei, care achită avans de 50% din tarif până la data de 29 februarie 2024.(dar avem și de închiriat).
 • echipament tehnic comun : corzi, carabiniere…
 • organizare eveniment
 • fotografii si asistență pe traseu

Nu aveți incluse:

 • transportul (ne vom grupa în mașinile personale sau putem închiria un microbuz 8+1).
 • biletul de telegondolă către – Yastrabets, cota 2369m (circa 10 euro/pers).

*****Atenție! Aceasta este o tură de iarnă care necesită echipament specific: bocanci de iarnă, colțari, piolet, cască de alpinism. Recomandăm rachete de zăpadă(se găsesc și de închiriat)*****

Trebuie să aveți la voi haine mai groase, o geacă impermeabilă și rezistentă la vânt, bluză de corp din material sintetic sau merinos, pantaloni groși, două perechi de mănuși, căciulă, lanternă frontală, termos pentru ceai, optional, bețe de trekking, rucsac pentru tură de o zi.

***Despre schi!

Echipamentul de schi îl vom putea închiria din stațiunea Borovets de la unul dintre centrele de profil, de lângă pârtie!

***Despre tură:

Tura propusă poate suferi modificări, în funcție de starea vremii, iar deciziile din cadrul ascensiunii privind traseul urmat și eventualele retrageri forțate aparțin DOAR ghidului montan profesionist care vă însoțește.

*****Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient să dați “join” pe Facebook, ci trebuie să îmi scrieți câte ceva despre experiența voastră montană și după ce ne vom și auzi, urmează confirmarea participării!

****

Înscrierea este valabilă doar după achitarea avansului! În caz de retragere după data de 15 ianuarie 2024 trebuie să găsești înlocuitor pentru a-ți recupera avansul!!!

Informații și înscrieri la adresa: drumetiiinromania@gmail.com  sau la telefon/WhatsApp: +40726 297 537 -Cristi.

Ne vedem prin munți #Sprevarf