Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Vacanță activă pe Insula Samothraki, plajă, aventură și drumeție #Sprevarf

samothraki excursie cristi minculescu

La început de iulie revenim unde ne place, adică în Grecia, pe Insula Samothraki! Urcăm pe Vârful Fengari la cota 1611m, ne bucurăm de zile de plajă și facem incursiuni pe insulă fără să ocolim  Sanctuarul Zeilor Olimpieni!

Aceasta este una dintre turele dedicate celor care își doresc să urce cel mai înalt punct al insulei Samothraki, Vf Fengari dar și să se relaxeze la țărmul Mării Egee în Grecia, să facă plajă, să se plimbe cu barca, să facă snorkeling sau scufundări! Pe scurt, un concediu activ! 

 • Perioada: 10-16 iulie 2024
 • Locuri disponibile: 10
 • Ghid montan atestat de Ministerul Turismului:
 • Cristi Minculescu, legitimație nr. 10169.

Vom urca creste spectaculoase de munte, vom admira cascade impresionante, vom face plajă și baie în Marea Egee și vom avea ocazia să vedem împreună sit-uri arheologice vechi de milenii, dar și răsărituri și apusuri senzaționale!!!

Insula Samothraki reprezinta un loc de vis cu plaje sălbatice, ape turcoaz, creste abrupte, un mic paradis al marii Egee, o locatie unde există câteva taverne autentice cu mâncare proaspătă, total diferită de plajele aglomerate ale Greciei!

Insula Samothraki se află în nord-estul Măii Egee, la egală distanţă dintre ţărmurile regiunii Tracia din Grecia şi cea de la Galipolli, din Turcia. Numele său provine din grecescul ‘Samos’ și Tracia, ceea ce s-ar traduce ‘Tracia înaltă’, având o suprafaţă de doar 178km şi o populaţie de cam 2500 locuitori.

Ziua 1, miercuri 10 iulie:

Vom pleca dimineață devreme din București către Grecia și vom trece vama pe la Makaza, iar apoi ne vom îmbarca pe feribot din orasul nordic Alexandropoulis.

Vom avea nevoie de circa 2 ore pentru a traversa marea și a ajunge pe sălbatica noastră insulă!

Vom ajunge în portul din Samothraki, Kamariotissa și ne vom caza la hotel chiar în acest mic oras-port cochet.

Bineînteles, că apele turcoaz ale marii Egee ne îmbie deja să facem o baie! Hotelul nostru este foarte aproape de plajă, așa că marea ne așteaptă!

Seara o vom petrece cu ceva muzică grecească tradițională la o tavernă unde vom servi cina în stil grecesc chiar în centrul orășelului!

Cazare în Samothraki la hotel în camere duble.

Ziua 2, joi 11 iulie:

Ne vom trezi dimineața și vom savura micul dejun și cafeaua pe malul mării.

Astăzi va fi o zi mai relaxantă, în care vom face plajă și vom vizita cascadele Fonias și canionul Gria Vathra!

Vom ajunge la aceste cascade traversand o pădure de stejari și platani și ne vom putea răcori de căldura verii în așa-numitele ‘vathre’, piscine naturale în care vom putea sări și face baie sau pe malul cărora vom putea face plajă!

Pentru asta, nu trebuie să ne lipsească costumul de baie, deși insula este recunoscută ca una “libertină“!

****După prânz, vom merge să facem plajă pe una dintre cele mai spectaculoase plaje ale insulei, Pachia Ammos, situată în partea de sud din Samothraki.

Plaja noastră are un nisip deosebit de fin și un mic golfuleț în care se poate face snorkeling! Ne relaxăm la soare și facem o baie în apa mării! În partea sudică a insulei se mai afla câteva plaje ascunse, la care se poate ajunge cu barca, așa că vom avea de explorat!

Seara ne vom plimba prin insulă și vom servi cina într-una din tavernele locale – Akrogiali, din partea de sud a insulei, urmând să încercăm unul dintre celebrele preparate ale bucătariei grecești.

Este un loc magic, de unde vom putea să admirăm în voie un apus de soare mediteraneean!

Cazare Samothraki la hotel în camere duble.

Ziua 3, vineri 12 iulie:

Aceasta este ziua în care vom urca în creasta Muntelui Saos pe vârful Fengari (Luna) la altitudinea de 1611m.

Se spune despre varful Fengari din Muntele Saos că a dat posibilitatea în vechime zeului mării, Poseidon, să privească armatele care se înfruntau în Razboiul Troiei!

Vom pleca #Sprevarf dimineața devreme în jur de ora 6, căci avem în față o zi lungă și călduroasă, cu o diferență mare de nivel. Avem de urcat și apoi de coborât circa 1600m.

****Muntele este format dintr-o creastă centrală înaltă, care cuprinde vârfurile Agios Georgios (Sfântu Gheorghe) 1458m, vârful Fengari (Vârful Lunii) 1611m și Louludi 1478m. Vom aborda traseul montan care urcă din staţiunea Therma până pe Vârful Fengari 1611m alt.

Tura va dura 8-10 ore iar gradul de dificultate este unul mediu, traseul necesitând o bună condiție fizică. Are cateva porțiuni expuse, dar acolo voi folosi coarda pentru asigurarea participantilor, care au teamă de înalțime.

Reveniți la malul mării ne pregătim de ieșit la o tavernă pentru a sărbători victoria vârfului și a servi cina, dar și pentru a admira apusul soarelui chiar de pe malul mării!

Cazare Samothraki la hotel în camere duble.

Ziua 4, sâmbătă 13 iulie:

În această zi, vă propun să explorăm cultura și istoria insulei Samothraki, urmând să vizităm Sanctuarul Marilor Zei și Templul Zeiței Nike, dar și să facem o vizită în inima insulei, în capitala Chora, acolo unde există încă ruinele unei foste cetăți genoveze!

În localitatea Paleopolis, aflată pe ţărmul mării, cam la 4km est de portul Kamarriotissa a fost ridicat în sec.5-4 î.Hr Sanctuarul Marilor Zei, un adevărat complex arheologic care poate fi vizitat și care cuprinde ruinele mai multor edificii religioase ridicate în memoria unor zeități celebre.

Acest Templu era odinioară un loc de derulare a unor ceremonii iniţiatice asemeni celor eleusice, care se oficiau în toata Grecia antică.

****În anul 1863 consulul francez la Adrianopole a descoperit pe insulă statuia ,,Nike Samothrace”, o alta zeiţă a victoriei decât Athena Nike. Statuia aceasta se remarcă prin faptul că odată cu trecerea timpului, și-a pierdut capul.

Tot în acest sit arheologic vom putea admira ‘Teatrul de formă circulară’ şi ‘Propilonul lui Ptolemeu al II-lea’, locuri unde se derulau cu milenii în urmă slujbele iniţiatice.

****După amiaza o vom petrece la plajă, acolo unde ne vom bucura de apele turcoaz ale mării!

Pe seară vom merge în capitala insulei, Chora, o micuță localitate cocheta, situată în munți la circa 5 km de Kamariotissa. În limba greacă, ‘Chora’ înseamnă ‘oraș mare sau capitală’.

Orașelul are câteva străzi înguste, parcă uitate de timp, zeci de case încântatoare și câteva terase de unde se poate admira în liniște apusul soarelui în Marea Egee.

Vom avea ocazia să servim la o cafenea o porție de iaurt rece glazurat cu dulcețuri locale! Tot aici se află ruinele unei cetati genoveze, pe care o vom și vizita! Aceasta se află situată chiar în vârful unei stânci impunatoare! Vom servi cina la o tavernă din Chora de unde vom putea admira apusul soarelui pe Marea Egee!

Cazare la hotel în Samothraki în camere duble.

Ziua 5, duminică 14 iulie:

În această  ultimă zi petrecută pe frumoasa insulă grecească, vă propun să mă însoțiți într-o tură cu caiacele pe Marea Egee sau cu bărcile, în timpul căreia vom face câteva escale pe plajele mai ascunse ale insulei Samothraki, unde vom putea să facem sărituri în apă, să ne bronzăm sub razele soarelui de vară, să facem snorkeling și să ne distrăm! Există și posibilitatea de a închiria o barcă și de a vzita celebra plajă ascunsă a insulei, Vathos, acolo unde natura își arată splendorile!

Vom putea merge cu barca la plaja ascunsă într-un mic golfuleț, Vathos, un loc incredibil, acolo unde vom putea să facem sărituri în apa sau să ne bronzăm!

***Pentru cei care mersul cu caiacul reprezinta o încercare prea “grea”, veți avea timp liber al dispoziție, de stat la plajă și bronzat, de facut snorkeling sau chiar scufundări în apele turcoaz ale insulei noastre grecești.

Seara, va avea loc o cină festivă la o tavernă!

Vă invităm să ne însoțiți acolo și să ne delectăm împreună cu mai multe specialități locale!

Cazare în Samothraki la hotel în camere duble.

Ziua 6, luni 15 iulie:

Dimineața vom servi micul dejun pe malul mării și apoi ne vom îndrepta către ferryboat pentru a traversa Marea Egee către Alexandropoulis, urmând să ne luăm la revedere de la frumoasa insulă Samothraki!

Pe continent avem program liber (plajă și distracție în stațiune)

Cazare la hotel pe continent în orașul Alexandropoulis.

Ziua 7, marți 16 iulie:

Întoarcerea în România pe traseul Alexandropoulis – Makaza – Veliko Tarnovo – Giurgiu – București.

Tarif: 550 euro/persoană.

Servicii incluse:

 • 5 nopți cazare la hotel în camere duble în Kamariotissa, orașul port din Samothraki
 • o noapte cazare în Alexandropoulis, camere duble
 • servicii de ghidaj montan – veți avea la dispoziție un ghid montan atestat de Ministerul Turismului

Servicii neincluse:

 • nu este inclusă taxa de stațiune
 • transportul(ne vom grupa pe mașini sau închiriem microbus și împărțim costurile)
 • costul feribotului de la Alexandropouli catre Kamariotissa (pasageri + mașini/mașină)
 • serviciile de închiriere a caiacelor sau a bărcii (vom alege împreună cu ce fel de barcă vom merge la plaja Vathos)
 • mesele în afara celor specificate.

  Echipament recomandat:

Deși este o excursie la malul Mării Egee, vom urca și pe munte așa că va trebui să aveți o pereche de bocanci de vară cu talpă aderentă sau de adidas de trail running, geacă impermeabilă și rezistentă la vânt, pantaloni de trekking, lanternă frontală, bețe de trekking, rucsac pentru tura de 1 zi, pălarie de  soare/șapcă/bandană, cremă de protecție solară, tricou sau bluză din polyester, hanorac, pelerină de ploaie.

Nu uitați șlapii, costumele de baie și echipamentul de snorkeling!

Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient să dați “join” pe Facebook, ci trebuie să îmi scrieți câte ceva despre experiența voastră montană și după o scurta discuție, să confirmați participarea! Înscrierea în tură se face prin achitarea unui avans de 50% sau integral până în data de 1 iulie 2024!!!

Dacă vă veți retrage din tură după achitarea avansului, va trebui să vă găsiți un înlocuitor.

Informații și înscrieri doar la adresa: drumetiiinromania@gmail.com, www.sprevarf.ro sau la telefon/WhatsApp: +40726 279 537-Cristi

Ne vedem prin munți #Sprevarf