Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Jurnal din Olimp: Ascensiune în sălașul zeilor – ziua II. De la vârful Scala (2866m) pe vf. Mytikas și retur la ref. Spiros(2100 m)

Cristi da strigarea pentru echipare.Ne punem căștile și hamurile și gata…pornim…”Spre vârf”.. Deviza lui Cristi azi , devine și a noastra!

Traseul incepe spre dreapta cu   O traversare unde Cristi montează coarda și face o balustrada  pentru a trece safe .Mai târziu avea sa ne spună ca era pentru el si un test pentru a vedea dacă vreunul nu se descurca pe acel pasaj  pentru ca mai târziu mai erau și alte pasaje delicate.

Traversam cu toții, iar apoi regrupam și mai facem vreo doua semirapeluri(practic coboram legati in coarda ,asigurati de sus)  vreo 60 m  pana unde poteca se mai domolește și ajungem la baza diedrului.E mai rapid și mai safe asa.Pe lângă noi mai trec alti turiști,unii asigurați, legați în coarda ,alții fără.Mi se pare un pic inconștient modul in care unii coboara cu fata către golul de sub noi și fără casca în condițiile unei roci friabile, care misca dacă nu pui piciorul unde trebuie.Sper sa nu vedem live vreun accident ,mai ales ca din câte am înțeles nu prea are cine sa intervină în zona ,asa cum o face la noi Salvamontul.

Începem urcarea  prin diedru ,iar aproape de ieșire, către dreapta mai depășim o săritoare.

Suntem cu toate simturile activate, atenti la ceea ce e in jur si la fiecare pas pe care il punem  pe  lespezile lucioase, stratificate .

În dreapta este  hăul de 3000 m, în stânga peretele de stâncă în nuanțe  de gri lucios,roșcat și negru acolo unde au lovit fulgerele piatra in urma numeroaselor furtuni.Nu iti doresti sa te prinda o furtuna in traseu pe aici.Prin fantele si tăieturile ascuțite, se zărește  imensa căldare a Mytikasului care parca nu are  fund și cu pereți ascutiti  si tancuri semete care parca impung cerul. E clar ca trebuie sa stai bine cu psihicul și mai ales sa nu ai rău de inaltime ,cand vezi golul de sub tine.

Zărim și vârful unde deja alții au ajuns și parca ne dorim sa fim si noi acolo.Alte siluete agatate de stanci se vad urcand sau coborand .Insa nu ne permitem sa ne grăbim și în plus mai avem cateva săritori de trecut, cu cățărări și descătarari.

Este ora 13.00 când ajungem pe varf.Primul urca Silviu,apoi eu și vin apoi Marian și Cristi cu fetele.(Maria si Daniela).

Uraaaaaa!!!!!

Suntem pe Mytikas!!!!Emoție,adrenalina,bucurie, oboseala ne încerca pe toti.Incercam sa ramanem totusi focusati .Urmeaza coborarea si nu ne permitem sa ne relaxam.Facem poze,tragem câteva cadre pentru film ,ne hidratam și apoi ne odihnim puțin.

Vremea e în continuare bună.Soarele ne mai zâmbește din când în când de după norii care par vata de zahar și un vanticel cald adie plăcut.

Zeii Olimpului au fost buni cu noi azi si ne-au îngăduit sa intram în salasul lor.Le mulțumim și ne mobilizam pentru coborâre.Dupa ce cataram iarăși pasajele mai delicate ne trezim în vârful diedrului cu fata către hăul de sub noi.Privelistea este impresionanta.Incerc sa asemăn muntele asta cu vreunul de pe la noi,dar nu îmi iese.Este un cocktail de Ciucas ,cu Parâng ,cu arome de Bucegi și ingrediente piperate de Făgăraș…Este unic…Asta e clar.Cristi ne spunea ca sunt oameni care au fost în Alpi și care nu au urcat când au ajuns lângă Mytikas ,pe Scala.Ajunsi aici, si vazand cum arata traseul către Mytikas mulți se sperie și renunță rămânând pe Scala sau pornind cu pași mărunți către Scolio ,un alt varf de peste 2900 m ,dar mai ușurel, fără provocări prea multe …Vremea,iarăși  este extrem de  importanta aici ,dacă îți doresti sa ieși safe din traseu.Nu îți doresti sa te surprindă o ploaie cu descărcări electrice pe traseul către Mytikas.

Undeva pe la jumătatea diedrului,  Cristi pune coarda și coboram asigurați intr-o portiune cu lespezi mai spalate unde e mai mare riscul de alunecare.Inca putin si revenim la baza diedrului pe curba de nivel.Urmeaza ultima portiune unde avem doar de catarat.Nu mai  e nevoie de coarda de aici pana pe Scala.E ora 15.30 cand iesim din traseu.

Ne imbratisam bucurosi si abia acum ne relaxam . A fost bine,a fost frumos.Toata lumea a coborat in siguranta. A contat mult ca am avut echipamentul tehnic la noi ,dar si prezenta lui Cristi Minculescu . Desi este a doua oara cand ajungeam pe Mytikas am fost mult mai conștient de pericolele care te pândesc aici.Pe măsură ce urci mai mult și mai des cred ca ajungi sa realizezi și sa încerci sa iti iei mai multe masuri de prevedere.Pentru fete (dar si pentru noi) a contat mult ca a fost acolo .Le-a dat siguranță,încredere ca pot ajunge pe varf ceea ce a contat enorm.Acum 17 ani urcam pe Mytikas fără niciun echipament de siguranta ,manat de adrenalina tinereții și de oarecare inconștiență.Asa cum spuneam, acum am vazut câțiva tineri fără absolut nici o măsură de  siguranta,nici măcar banala casca și care efectiv coborau pe fund ,cu fata către prăpastie,total greșit sau urcau în patru labe încercând sa se agate de stânci si sa nu alunece in pasajele mai delicate.Dacă as mai face ce făceau ei?Hotărât,nu.Muntele nu este unul ușor,cum zicea și Cristi si nu te iarta daca faci o mica greseala.Este unul tehnic,cu câteva pasaje delicate,cu multe cățărări și descatarari,cu traversee abrupte.

Ne dezechipam,strangem echipamentul in rucksaci.Urmeaza o coborare de circa 1h.30 si cca.1700 m  diferenta de nivel pana la refugiul Spiros unde lasasem bagajele mari și apoi alta coborâre pana la mașini,în Prionia la 1100m.Ajungem destul de repede la refugiu,chiar dacă începem sa ne resimțim fizic.Luam cate o supa de pui sau de legume ,dupa preferinte, pentru hidratare și ca să ne mai astamparam foamea care începuse sa ne roada și apoi pregătim bagajele.Este deja 17.30.Estimam sosirea în Prionia undeva în jur de 20.00.Urmeaza o zi de refacere și relaxare în Paralia Katerini,la marea Egee.

Drumul pare fara sfârșit pana jos ,dar in cele din urma auzim zgomotul cascadei care ne anunta ca  ” suntem la 5 minute de  mașini.Gata…..asta a fost…urmeaza alte călătorii,alte aventuri,alte planuri de ture viitoare acolo unde ne place cel mai mult și unde ne simtim vii…pe munte….Tot timpul , ,,Spre vârf”, cum ar zice Cristi.Il recomand cu căldură tuturor.  Omul e profi,știe ce face și o face cu drag și cel mai important nu simți ca ești cu un ghid ,ci cu un prieten.Cred ca toți au simțit asta.Una peste alta ,o tura perfecta,cu oameni frumosi….Am legat noi prietenii …

Hai,gata….

La baie, tzaziki,calami ,octopus si la Mythos…!!!

Va pup!

Link-uri utile: https://sprevarf.ro/

Parcul Național Olimp: https://olympusfd.gr/

Refugiul Spilios Agapitos: https://www.mountolympus.gr/en/index.php#.W5je1OgzbyQ

Rent a car Katerini: https://tzimasexpress.gr/en/