Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Atelier tehnici de alpinism hivernal

Atelier tehnici de alpinism hivernal, Bucegi 15-17 ianuarie 2021

Dacă doresti sa vii cu noi in expeditii în Alpi, Anzi, Caucaz sau Himalaya, trebuie sa te pregatesti alaturi de ghizii nostri montani pentru astfel de munți!


Iti propunem un atelier de initiere in tehnici de alpinism de iarna si de cautare-salvare din avalansa #Piepsromania in inima muntilor Bucegi.


❄☃️❄☃️


****Acest atelier de inițiere este dedicat tuturor celor care vor sa invete sau sa aprofundeze tehnici de urcat muntii pe timp de iarna.
Perioada: 15-17 ianuarie 2021.
Locuri limitate!
Ghizi montani autorizati de Ministerul Turismului, cu experienta in munti inalti:
Cristi Minculescu, legitimatie nr. 6148
Mitza Matei, legitimatie nr. 6415

❄❄❄❄


****Atentie! Acest atelier se va derula cu respectarea stricta a normelor sanitare impuse de pandemia actuala!****

Vineri 15 ianuarie

Intalnirea va fi vineri dimineata, 15 ianuarie la ora 8.30 in parcarea Penny Rasnov. In cadrul atelierului de inițiere în alpinism, veti exersa impreuna cu ghizii nostri montani notiuni elementare despre:
– mersul prin zapada cu si fara coltari
– deplasarea cu ajutorul pioletului
– oprirea caderilor cu ajutorul pioletului
– amaraje in zapada
– nodurile folosite in alpinism
– sa pregatim si sa amenajam un bivuac in zapada, daca suntem surprinsi de vremea rea
– sa folosim echipamentul din dotare pentru situatii neprevazute pe care le intalnim pe munte
– prezentarea si evaluarea factorilor de risc in cazul schimbarii radicale a vremii in timpul ascensiunii pe un munte inalt
– despre formarea avalanselor
– studiul zapezii si evaluarea riscurilor
– cautarea si salvarea din avalanse
❄❄❄❄
In plus, va propunem sa invatam impreuna despre:
– cum sa va pregatiti de o ascensiune, cam ce ar trebui sa avem in rucsacii de munte, care ar trebui sa fie conditia fizica si ce ar trebui sa stiti despre o ruta alpina pentru a o parcurge in siguranta pe zapada si gheata – ce reprezinta un DVA (dispozitiv de salvare in avalansa) si cum se utilizeaza acesta
– cum folositi sonda si lopata de avalansa
– ce ar trebui sa faceti si ce sa nu faceti in cazul in care unul dintre membrii grupului a fost surprins de o astfel de alunecare de zapada
– executarea unui profil in zapada pentru a testa starea acesteia si conditiile de mers
– efectuam impreuna exercitii de cautare-salvare din avalansa cu DVA-uri, sonde si lopeti.
❄❄❄❄
Vom pleca impreuna spre Cabana Malaiesti. Ajunsi la cabana dupa circa 2-3 h de urcus sustinut, lasam bagajele si vom manca ceva iar mai apoi vom incepe atelierul pentru a putea astfel valorifica eficient timpul.


🌄⛺❄
Ghizii vostri va vor face o scurta prezentare a atelierului de tehnici de alpinism de iarna si cautare-salvare din avalansa si vom incepe exercitiile practice, urmand ca fiecare dintre voi sa exerseze in teren anumite procedee.
Pe seara ne indreptam spre cabana.Va invitam la o sesiune de prezentare practica a principalelor noduri care se folosesc in tehnici de alpinism, la stanca sau la gheata, in realizarea unor amaraje, filarea partenerului, legarea in coarda etc.Apoi vom sta de povesti la cabana la gura sobei la un pahar de vin fiert si vom avea ocazia sa discutam despre planurile noastre alpine din anul viitor:
Expeditii in muntii Alpi, Dolomiti, Caucaz, Anzi si Himalaya! Poate va dam ceva idei si ne veti insoti in aceste expeditii montane tentante!
🍁❄☃️


Sambata 16 ianuarie


Servim micul dejun si ne pregatim echipamentul pentru a continua exercitiile practice, diferite tehnici de mers legati in coarda si de abordat pante inzapezite.Exersam efectuarea unor amaraje pentru a va asigura partenerul la traversarea unor zone expuse, efectuarea si amenajarea unui rapel, tehnici de catarare la piolet, tehnici de oprire cu pioletul.Dupa pranz organizam o tura in zona Vaii Malaiesti la peste 2000m de metri.
❄❄❄❄
Scopul turei:
Aprofundarea tehnicilor de alpinism invatate la atelier, asa incat fiecare cursant sa stie si sa execute practic elementele de baza ale unei ascensiuni de iarna, intr-o zona montana inalta. Ruta este medie ca dificultate dar are cateva pasaje expuse in care vom exersa folosirea corzii de alpinism pentru asigurarea in abrupt.
❄❄❄❄
Seara la cabana vom avea ocazia sa continuam discutiile incepute in prima zi, urmand sa va prezentam echipamentul necesar pentru expeditii in munti inalti.
Va stam la dispozitie pentru intrebari despre cum se deruleaza o astfel de expeditie si cum ne putem pregati ca sa facem fata dificultatilor de pe munte!
❄❄❄❄


Duminica dimineata, 17 ianuarie


Vom servi micul dejun si apoi ne vom indrepta catre Hornul Mare al Malaiestilor (sau alt obiectiv din zona in functie de starea vremii si a zapezii, precum si a riscului de avalansa).
❄❄❄❄
Astazi vom continua atelierul de tehnici alpine si vom exersa din nou elemente specifice alpinismului hibernal:- mersul la coltari si asigurarea la piolet pe pante abrupte inzapezite.
Exersam efectuarea rapelurilor in siguranta, mersul legat in coarda si cum procedam in cazul caderii pe o panta inzapezita a partenerului, executarea unor amaraje in zapada, in teren accidentat pentru asigurarea membrilor grupului de alpinisti in traversarea unor zone cu risc!Apoi, vom cobori catre cabana si in jurul orei 14 incepem coborarea spre masini, unde vom ajunge dupa circa 2h de coborat.
❄❄❄❄
*****Despre echipament:
Aceasta este un atelier de alpinism de iarna care se va derula la peste 2000m altitudine! Se va sta mult afara in frig, deci trebuie sa aveti la voi bocanci de iarna cu talpa rigida, haine groase, o geaca impermeabila Gore-Tex, rezistenta la vant, bluza de corp din polyester, pantaloni grosi sau suprapantaloni, 2-3 perechi de manusi, caciula sau cagula, o lanterna frontala, termos pentru ceai, bete de trekking, rucsac pentru tura de 2 zile, trusa de prim-ajutor.
🌄⛺❄

*****Acest atelier necesita echipament tehnic specific:
– coltari, ham, anou, 2-3 carabiniere cu filet, coborator, casca alpinism, piolet si bocanci de iarna.***Daca doriti si aveti nevoie, puteti inchiria de la noi echipament tehnic de alpinism:
– ham de alpinism dotat cu anou si 2 carabiniere cu filet, casca, piolet si coltari – 90 lei setul complet (30 de lei o piesa de echipament luata separat) .Tarif atelier: 400 lei/ persoană.
– serviciile de ghidaj montan si instructaj, urmând sa aveti la dispozitie 2 sau 3 ghizi montani autorizati, cu experienta in munti inalti: Alpi, Caucaz si Himalaya cu ascensiuni reusite pe varfuri precum Mont Blanc, Monte Rosa, Elbrus, Aconcagua sau Island Peak!**** Veti beneficia si de echipamentul comun de alpinism care va fi utilizat in cadrul turei:
– corzi de alpinism, carabiniere, anouri, echipamentul de cautare-salvare din avalansa, sonde, lopeti, DVA-uri.

Tariful nu include:
– cazarea pentru 2 nopti la Cabana Malaiesti (circa 35 de lei pe noapte)
– transportul
– mesele, cum ar fi micul dejun sau cina.La cabana se poate servi masa, locatia fiind dotata cu o sala de mese fain aranjata, cu dormitoare incalzite (recomandam sac de dormit usor), baia se afla in exteriorul cabanei.

Atentie!


Pentru a lua parte la acest eveniment nu este suficient sa dati “join” pe Facebook, ci trebuie sa ne scrieti cate ceva despre experienta voastra montana si dupa o discutie cu ghizii montani care va vor insoti, sa ne confirmati participarea!****Inscriereasi rezervarea locului in atelierul de initiere tehnici de alpinism de iarna se va face doar dupa achitarea unui avans de 50% din tarif (sau integral) in contul nostru.
***Daca va veti retrage din atelier, dupa data de 1 ianuarie, va trebui sa va gasiti inlocuitor, pentru a va putea returna avansul.Informatii si inscrieri doar la adresele:

vicentiu.matei@gmail.com
drumetiiinromania@gmail.com sau
la telefon:
+40726 279 537 -Cristi0741 576 088- Mitza

Ne vedem prin munti #Sprevarf