Drumetii in Romania
Drumetii in Romania

Expediția la Everest Base Camp și Lacul Gokyo din Himalaya, Nepal, 10-28 mai 2023

 Oferă-ţi o experienţă de neuitat: expediția la Everest Base Camp și Lacul Gokyo din Himalaya, Nepal, 10-28 mai 2023 #Sprevarf

Salutare! Sunt Cristi Minculescu, ghidul montan care ţi-a adus Himalaya „acasă“. Anul trecut, prin aprilie, aveam să descopăr lumea dintre Giganţi. Am mers Himalaya şi m-am lăsat cuprins şi, surprins, totodată de o comunitate total atipică nouă, europenilor. A fost o experienţă pe care am prezentat-o pas cu pas, timp de trei săptămâni, plecând din Kathmandu, capitala Nepalului, până la trăirile avute la 6200 de metri, pe Island Peak.

Anul acesta, îmi propun să revin în comunitatea Sherpa din Himalaya, alături de toţi cei care îşi doresc să aibă, cel puţin o dată-n viaţă, o experienţă inedită. Expediţia o avem programtă între 10-28 mai 2023, iar itinerariu cuprinde  Everest Base Camp (5364m), Lacul Gokyo și Vârfurile Gokyo Ri (5357m) si Kala Patthar (5644m).
Nu trebuie sa fii un super alpinist ca să poți merge cu noi. Îți trebuie doar voință și o condiție fizică medie!

Trebuie doar să „uiţi“ pentru câteva zile de civilizaţia occidentală şi să păşeşti într-o lume în care timpul şi valorile au cu totul alte conotaţii. Ca să-ţi faci o idee despre cele 18 zile, ia-ţi câteva minute şi parcurge sumarul expediţiei!

Perioada expediţiei:
10-28 Mai 2023
Tarif  expediţiei:
2490 USD/persoană
Locuri disponibile: 8.(expediția se ține cu minim 4 turiști)
Ghid montan: Cristi Minculescu, atestat cu nr. 6148 eliberat de Ministerul Turismului.
Vom stăbate Nepalul din Kathmandu orașul contrastelor cu templele lui uimitoare până în împărăția giganților lumii. Poarta de intrare în expediția propriuzisă este aeroportul din Lukla, apoi capitala sherpa, Namche Bazar și vom urca încet, încet prin satele de la poalele munților până în Everest Base Camp, dar și pe vârfuri de peste 5000m.

Pentru o bună aclimatizare și pentru a nu forța organismul, vom merge zilnic între 6 si 8 ore, cu opriri pentru poze și pauză de masă. Vom avea zile de odihnă iar aclimatizarea se va face treptat si natural. Drumul îl vom parcurge atat cu ghidul român, cât și cu ghizii nepalezi, Sherpa, vorbitori de limba engleză, iar bagajele ne vor fi cărate de porteri. (voi veți căra doar apă si ceva usor de îmbrăcat).

Everest Base CampProgramul:

Zilele1,2: 10-11 mai
Plecăm din București pe 10 mai. Pe 11 mai aterizăm în Kathmandu, capitala Nepalului, acolo unde ne va aștepta partenerul nostru nepalez și ne va conduce către hotel, printr-un haos care te va ţine cu sufletul la gură. E timpul să luăm pulsul orașului și după ce ne vom caza, avem şedinţa tehnică. Spre seară avem programată cina festivă cu mâncare tradițională nepaleză organizată de partenerii noștri. Cazare, la hotel în Kathmandu

Ziua 3: 12 mai
Încercăm să prindem primul zbor spre Lukla pe renumitul aeroport “Tenzing-Hillary” și după o scurtă pauză predăm bagajele porterilor și urmeză drumul spre satul Phanding(2600m). Vom merge cam 5 ore. Cazare la Phakding în lodge (pensiune)

Ziua 4: 13 mai
Azi după 6-7 ore de mers, după ce traversăm renumitele poduri suspendate vom ajunge în capitala Sherpa, Namche Bazar la 3441m. Vom urca aproximativ 800 m, iar seara ne vom bucura de o plimbare prin cocheta asezare și poate de o prajitură în celebrele cofetării. Tot astazi dacă vremea ține cu noi avem sansa să zărim pentru prima dată în expediția noastră, vârful mărețului Everest. Cazare în Namche Bazar la lodge.

Ziua 5: 14 mai
Zi de aclimatizare! Este prima zi de odihnă, dar nu de leneveală! Vom merge timp de 4-5 ore până la “Everest View Hotel” unde vom savura o cafea în timp ce admirăm vârfurile Everstului, Nuptse, Lhotse sau Ama Dabalm. Spre seară vom merge la plimbare sau cumpărături prin magazinele de suveniruri. Cazare în Namche Bazar

Ziua 6: 15 mai
Părăsim capitala Namche Bazar cu destinația Dole 4040m, micul sat din Khumbu. Avem de urcat cam 600 de metri pe durata a 6 ore cu pauze pentru poze și masa de prânz. Cazare in Dole.
Ziua 7: 16 mai
Ne continuăm drumul spre Lacul Gokyo și avem de mers 6-7 ore până în micul sat Machermo la 4470m, chiar sub morena ghețarului Ngozumpa, cel mai lung ghețar din Himalaya. Cazare în Machermo.
Ziua 8: 17 mai
Părăsim satul după micul dejun și ne îndreptăm spre Lacul Gokyo 4700m. Acesta are 43 m adâncime și este un loc sacru atât pentru hinduși cât și pentru budiști. Se află în Parcul Național Sagarmatha, chiar la poalele vârfului Gokyo Ri.
Ziua 9: 18 mai
Ne trezim de dimineață și luăm calea muntelui cu obiectivul “urcarea pe Gokyo Ri” 5357m, loc de unde este posibil să vedem iar Everestul, iar apoi ne continuăm trek-ul spre Thangnag. Cazare în Thangnag
Ziua 10: 19 mai
În această zi vom avea de trecut prin ChoLa Pass 5420m și de coborât apoi în satul Dzongla la altitudinea de 4800m. ChoLa Pass este una dintre cele mai cunoscute trecători din Himalaya. Este ziua în care este posibil să folosim coltarii. Cazare în Dzongla  în lodge
Ziua 11: 20 mai
După micul dejun ne vom deplasa spre Lobuche. Vom trece pe langă tabăra de bază Lobuche și vom ajunge în micuța asezare la 4900m. Cu puțin noroc vom vedea și impunătorl Pumori dar și Ama Dablam în spate. Cazare în lodge
Ziua 12: 21 mai
Este ziua în care ajungem în EBC locul de plecare spre marele EVEREST. Avem de mers circa 6 ore până în tabăra de baza la 5365m acolo unde vom aloca timp pentru pozlele de la intrarea în tabăra. Ne vom lua apoi la revedere de la marii alpinisti și vom coborâ încă 3 ore până la Gorak Shep unde vom și înnopta.
Ziua 13: 22 mai
Azi avem de atins maximum de înaltime din expediția noastă: Vârful Kala Patthar de 5644m. Ne trezim foarte devreme și începem urcusul #Sprevarf. De la Gorak Shep(5164m) până în vârf facem cam 2-3 ore și poate vedem iar Everestul. La coborare ne oprim la lodge și servim micul dejun, iar apoi plecăm spre Dingboche unde ajungem în circa 5 ore.
Ziua 14: 23 mai
Probabil cea mai lungă zi. Avem de mers 7-8 ore de la Dingboche(4350m) până la Namche Bazar(3440m). Trecem pe lângă și poate chiar intrăm la cea mai cunoscută mânăstire din Himalaya. La 3860 de metri altitudine, descoperim locul de unde alpiniștii își primesc binecuvântarea înainte de a urca pe culmile giganților, Manastirea Tengboche. Seara o petrecem în oraș la o cafenea sau cofetărie. Nici magazinele cu suveniruri nu vor trece neobservate 😉  Cazare în Namche Bazar.
Ziua 15: 24 mai
În această zi avem de coborat de la Namche Bazar(3440m) până la Lukla(2800m) în jur de 8 ore. Este și ziua în care vom sărbători cu berea locala,  alături de Sherpa și porterii nostrii. Fiind și ultima seară între Gigantii lumii, tot azi vom înmâna și obișnuitele bacșișuri în semn de mulțumire pentru suportul adus expediției. Cazare în Lukla
Ziua 16: 25 mai
Ne trezim devreme și ne luăm la revedere de la Himalaya. Este ziua în care vom zbura spre capitala Nepalului. Ajunși la hotel ne cazăm și luăm cu asalt magazinele cu suveniruri din Kathmandu.
Cazare în Kathmandu la hotel.
Ziua 17: 26 mai
Zi liberă în Kathmandu. Este și ziua de rezervă în caz de vreme nefavorabilă.
Ne vom plimba prin cartierul turistic Thamel, prin magazine sau pe la terase.  
Cazare în Kathmandu la hotel.
Ziua 18: 27 mai
Transferul către aeroport și întoarcerea acasă în România în functie de zboruri. Vom ajunge în România cel mai probabil a doua zi (28 mai).Servicii incluse:
– transfer aeroport-hotel-aeroport în Kathmandu
– zbor intern Kathmandu-Lukla și retur
– 2-3 nopți cu mic dejun la hotel în Kathmandu
– cazarea la Lodge în valea SoloKhumbu pe tot parcursul ascensiunii
(este recomandat să aveți sac de dormit deși toate lodge-urile au pături)
-în multe lodge-urilor de pe valea Solokhumbu se poate face duș contra cost – prețul este între 5 si 10 USD în funcție de altitudinea la care se află
– taxa de intrare în Parcul National Everest și card TIM
– pensiune completă (3 mese pe zi și ceai în timpul meselor) pe parcursul ascensiunii
– include masa festivă cu feluri de mâncare tradițională nepaleză și băuturi
– include permis de urcare în Everest National Parc
– ghid montan nepalez experimentat, vorbitor de limba engleză pe tot parcursul ascensiunii către Everest Base Camp
– ghid montan roman autorizat – cu experientă în munți înalți, care a mai urcat la Everest Base Camp, Himalaya- Cristi Minculescu
– transportul bagajelor în limita a 15 kg/persoană
– porteri pe tot parcursul ascensiunii montane
– toate taxele guvernamentale.
Servicii neincluse:
– zborul București-Kathmandu-București(bilet de avion aproximativ 800 euro)
– prânz și cina în Kathmandu
– băuturile alcolice la masă și nu  numai (de ex:  bere, cola, prajituri  pe perioada ascensiunii)
– asigurare medicală (obligatorie!!!)
– bacșișuri ( aproximativ 50-100 USD de persoana: se vor da bacșișuri atat ghizilor de trekking cât și porterilor)
– viza de Nepal (40 usd/persoană pentru 30 de zile), aceasta urmand a fi ridicată personal din aeroportul din Kathmandu!
Echipament personal recomandat:
-pantaloni, geacă goretex
-mănuși
-parazăpezi
-pufoaică
-polar
-indispensabili polar, softshell
-termos 0.75 -1lt
-lanternă frontală
-sac de dormit (confortul la minus 5 grade)
-bocanci trekking
-căciulă sau cagulă
-buf
-rucsac mic de tură
-cremă protecție solară SPF50, strugurel
-ochelari de soare 100%UV
-trusă  de prim-ajutor personală
-colțari și bețe de trekking.


Pentru informații despre costuri, ghidaj, bilete de avion și organizarea expediţiei din Himalaya, Mai 2023, vă rugăm să ne contactați la adresa de email:
drumetiiinromania@gmail.com sau la telefon/Whatss App:
+40726279537- Cristi.

Ne vedem prin munti #Sprevarf